ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/05/2021 15:57

Μείωση ενοικίου: Πιθανότητα να ισχύσει και για τον Ιούνιο

«Παράθυρο» για μείωση των ενοικίων και για τον μήνα Ιούνιο, για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις, αφήνει το υπουργείο Οικονομικών

Μείωση ενοικίου: Πιθανότητα να ισχύσει και για τον Ιούνιο
Μείωση ενοικίου: Πιθανότητα να ισχύσει και για τον Ιούνιο
Ανάγνωση:

Το υπουργείο Οικονομικών αφήνει «παράθυρο» για να ισχύσει και για τον Ιούνιο το μέτρο της μείωσης ενοικίου για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Open το υπουργείο πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση μιας και μέσα στον Ιούνιο οι επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι κλειστές με κρατική εντολή θα είναι λίγες.

Σύμφωνα με τον σταθμό το εάν θα ισχύσει τελικά το μέτρο θα κριθεί από την πορεία της οικονομίας. Ήδη το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα ισχύσει το μέτρο. Τα μειωμένα ενοίκια θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης

Σε λειτουργία από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, τίθεται η πλατφόρμα, στην οποία οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότησης, που στοχεύει να δώσει μια ανάσα στους πρώτους μήνες επαναλειτουργίας τους.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Σημειώνεται πως το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ, ενώ με αυτό αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις, σχεδόν το 50% του κλάδου. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται στα τέλη Μαΐου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του τζίρου του 2019, ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Είναι, παράλληλα, μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότησης

Υπενθυμίζεται πως τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ