Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοίγει σήμερα 1η Ιουνίου η πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών που δίνει τη δυνατότητα τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε μικρές επιχειρήσεις, να ρυθμίσουν τις οφειλές του είτε μέχρι 240 δόσεις αν πρόκειται για το Δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς, είτε -υπό προϋποθέσεις- ως 420 δόσεις για οφειλές προς τις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη: Ρύθμιση χρεών: Το πλάνο με τις 240 και τις 420 δόσεις - Ποιους αφορά και πώς θα γίνεται η ρύθμιση

Αίτηση για τη συγκεκριμένη εξωδικαστική ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλές τους είναι άνω των 10.000 ευρώ και τουλάχιστον προς δύο πιστωτές. Επίσης, αίτηση μπορεί να υποβάλουν και οι τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Πτωχευτικός έχει ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις, ωστόσο για τις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού γίνεται με την υποβολή business plan

Ρύθμιση χρεών: Οι κανόνες

Η μηνιαία δόση αλλά και το ύψος του κουρέματος της οφειλής εξαρτάται από την αξία της περιουσίας καθώς ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον όσα αξίζει η κινητή ή ακίνητη περιουσία του. Στη ρύθμιση εντάσσονται όσοι χρωστούν σε τουλάχιστον δύο πιστωτές με τη δόση να είναι 50 ευρώ για τον κάθε πιστωτή άρα τουλάχιστον 100 ευρώ για τον κάθε οφειλέτη. Ωστόσο για χρέη προς την Εφορία και τα ταμεία θα μπορεί να γίνει ένταξη ακόμα και να δεν υπάρχουν άλλες οφειλές.

Ποιοι αποκλείονται από τη ρύθμιση

Εκτός ρύθμισης θα βρεθούν πάνω από 2 εκατ. οφειλέτες καθώς έχουν χρέη μικρότερα από 10.000 ευρώ. Ωστόσο όπως σημειώνεται οι περισσότεροι από τους μισούς χρωστούν ποσά ακόμα και κάτω από τα 50 ευρώ οπότε πρακτικά δεν θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση. Παράλληλα όλοι όσοι έχουν οφειλές ως και 1.500 ευρώ, με το πλάνο των 24 ή 48 δόσεων μπορούν να αποπληρώσουν με την ελάχιστη μηνιαία δόση στα 50 ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με οφειλέτες που θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από τη ρύθμιση αλλά χρωστούν ποσά μικρότερα των 10.000 ευρώ, ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να μπορούν να καταστούν κι εκείνοι δικαιούχοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA