Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εκτίμηση ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κύμα αισχροκέρδειας το οποίο προϋπήρχε και τώρα λόγω των διεθνών συγκυρίων γιγαντώνεται, εκφράζει, μιλώντας στο Reader ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Προστασίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝ.ΚΑ.), Γιώργος Λεχουρίτης. Οι αυξήσεις αυτές που βιώνουν οι Έλληνες καταναλωτές σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη «ήρθαν για να μείνουν» και μπορεί να διαρκέσουν για αρκετό καιρό.

Διαβάστε ακόμη: Αυξήσεις: Στα ύψη η τιμή των ξηρών καρπών - Θα φτάσουν ως και 20% πάνω 

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. η πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αυξήσεις ειδικότερα στα τρόφιμα. Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν διαπιστωθεί αυξήσεις οι οποίες ξεκινούν από το 5% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 100%.

Οι ανατιμήσεις τιμών σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝ.ΚΑ:

  • Τα ροδάκινα το 2020 πωλούνταν με μέση τιμή 1,30 ευρώ και φέτος η τιμή τους κυμαίνεται στα 2,98
  • Τα σταφύλια το 2020 πωλούνταν με μέση τιμή 1,30 ευρώ και φέτος η τιμή τους κυμαίνεται στα 2,20
  • Τα φασολάκια φρέσκα το 2020 πωλούνταν με μέση τιμή 1,50 ευρώ και φέτος η τιμή τους κυμαίνεται στα 4,00
  • Τα μαρούλια το 2020 πωλούνταν με μέση τιμή 0,40 ευρώ το ένα και φέτος η τιμή τους κυμαίνεται στα 0,85

Οι παραπάνω αυξήσεις δεν είναι οι μόνες καθώς, σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, αύξηση υπάρχει και στο ρύζι η οποία ανέρχεται στο 11%, όπως επίσης και στα ζυμαρικά η οποία αγγίζει το 10%. Πρόβλημα υπάρχει και στα σπορέλαια καθώς η τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 50%. «Ένα κραυγαλέο παράδειγμα είναι πως 10 λίτρα σπορέλαιο τα οποία στοίχιζαν στον καταναλωτή 12 ευρώ πλέον το κόστος τους ανέρχεται στα 18 ευρώ» αποκάλυψε ο ίδιος. Όλα αυτά, όπως σημείωσε, οφείλονται σε αισχροκέρδεια η οποία προϋπήρχε στην αγορά και τώρα λόγω του κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές έχει αρχίσει να γιγαντώνεται.

Αυξήσεις σε καύσιμα και υλικά οικοδομής

Πέρα όμως από τις αυξήσεις στην αγορά των τροφίμων, ανατιμήσεις υπάρχουν στα καύσιμα και στα υλικά οικοδομής. Ο κ. Λεχουρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο 30% και στα υλικά οικοδομής το 35%, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε ανατίμηση κι άλλων προϊόντων. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αυξήσεις στο ρεύμα εξήγησε ότι είναι αδικαιολόγητες, αφού αυτές είχαν ξεκινήσει πριν από αρκετό καιρό και πριν διαμορφωθεί το παγκόσμιο κύμα αυξήσεων. «Δυστυχώς έτσι όπως είναι η εικόνα της αγοράς, φαίνεται ότι οι ανατιμήσεις ήρθαν για να μείνουν και δεν ξέρω εάν επανέλθουν οι παλιές τιμές. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση καθώς εάν η ακρίβεια συνεχίσει να καλπάζει τότε θα την πληρώσουν όλοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης.

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος

Για το θέμα της ανατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπου θα συγκρατήσουν την τιμή του. Μετά από δύο μέρες (13/9) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδίκευσε τα μέτρα ανακοινώνοντας ότι επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 ευρώ/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Όπως εξήγησε ο υπουργός η επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης και το κόστος θα καλυφθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,9 η αύξηση των τιμών μέσα στον Αύγουστο

Η ακρίβεια όμως συνεχίζει να απασχολεί την ελληνική κοινωνία και αυτό φαίνεται μέσα από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανακοίνωσε πως από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020 προέκυψε αύξηση 1,9%, έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, η αύξηση των τιμών τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 οφείλεται στις ανατιμήσεις στις εξής κατηγορίες:

  • 6,7% στην ομάδα Μεταφορές λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούρια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 4,4% στην ομάδα Στέγαση λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
  • 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα εξής προϊόντα: 

  • φυσικό αέριο 91%
  • πετρέλαιο θέρμανσης 28,9
  • νωπά λαχανικά 21,5%
  • βρώσιμα έλαια 17,6%
  • ελαιόλαδο 7,1%
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA