Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ψηφιακή πλατφόρμα exoikonomo2021.gov.gr θα ανοίξει στις 12μ. ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό για χρονικό διάστημα 50 ημερών και στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Επιδότηση ρεύματος: Σκέψεις για επέκταση - Πρόβλεψη και για το φυσικό αέριο

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, το «Εξοικονομώ 2021» Το πρόγραμμα εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ και συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τη μέση εκτιμώμενη επιδότηση να διαμορφώνεται σε ποσοστό 62% επί της συνολικής δαπάνης.

Το «Εξοικονομώ 2021» θα βελτιώσει αισθητά την ενεργειακή κλάση των νοικοκυριών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία. Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να υφίστανται νόμιμα
  • Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες
  • Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες
  • Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Ά Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ

«Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ξεκινάει, σήμερα, το "Εξοικονομώ 2021", το οποίο είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων, δίνουμε προτεραιότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και διαθέτουμε 100 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα έργα θα δώσουν μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και την εθνική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του μεγάλου κύματος ενεργειακής αναβάθμισης που έχουμε προγραμματίσει για τα επόμενα έτη, προκειμένου να πετύχουμε τον εθνικό στόχο για το 2030 που προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση 600.000 κτιρίων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA