Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μεσημέρι της Τρίτης, θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ οι επίσημες μετρήσεις για τον πληθωρισμό με τις ενδείξεις και τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat να δείχνουν νέα άνοδο κοντά στο 6%, από το 5,1 που βρισκόταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως μόνο το 1997 και το 2010 ξεπεράσει ξανά το φράγμα του 5% σε ετήσια βάση, κάτι που επαναλήφθηκε και το 2021. Αν δε, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για γενικό δείκτη στο 6% τότε θα μιλάμε για το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1997.

Διαβάστε ακόμη: Κατώτατος μισθός: Ποια είναι τα δύο σενάρια για τη μεγάλη αύξηση τον Μάιο

Την ίδια στιγμή, που η ακρίβεια γίνεται όλο και πιο ορατή στην καθημερινότητα των νοικοκυριών που βλέπουν τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές να έχουν πάρει την ανηφόρα, διατυπώνεται πολύ μεγάλος προβληματισμός αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου. Με την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία να είναι έκρυθμη και να απειλεί και για οικονομικές επιπτώσεις, αναλυτές εκτιμούν ως ορατό το ενδεχόμενος εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου ακόμα και πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι!

Η επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου θα δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές κάθε χώρας, οδηγώντας στην ανάγκη νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που συνιστά ήδη μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση η οποία θέλει να προχωρά προσεκτικά ώστε να μη διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Κι όλα αυτά ενώ χθες πήραμε μια πρόγευση των κλυδωνισμών και στο χρηματιστήριο που υποχώρησε στη ζώνη των 950 μονάδων.

Καύσιμα: Πλησιάζει τα 2 ευρώ η βενζίνη

Κι όσο το βαρέλι ανεβαίνει, τόσο ακριβαίνουν και τα καύσιμα στα πρατήρια. Η μέση τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη ανέρχεται στα 1,863 ευρώ το λίτρο ωστόσο ακόμη και στην Αττική υπάρχουν πρατήρια που πωλούν στα 1,999. Δηλαδή ουσιαστικά 2 ευρώ για ένα λίτρο «95άρας» βενζίνης! Το δε πετρέλαιο θέρμανσης έχει μέση τιμή στα 1,256 ευρώ το λίτρο.

Ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά

Το προηγούμενο διάστημα, πέρα από την άνοδο στην ενέργεια και τα καύσιμα, αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε όλα τα είδη (πλην χοιρινού και αλλαντικών) που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και ειδικότερα καταγράφηκαν οι εξής: Αρνί- κατσίκι (19,7%), άλλα βρώσιμα έλαια (17,1%), ελαιόλαδο (17%), πατάτες (14,2%), ζυμαρικά (7,6%), νωπά ψάρια (6,7%), πουλερικά (6,6%), τυριά (5,5%), νωπά φρούτα (5,5%), νωπά λαχανικά (5,5%), ψωμί (4,9%), μοσχάρι (4,2%) και καφές (3,4%).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA