Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την τιμή της βενζίνης να είναι στα ύψη, η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα στήριξης τόσο στα καύσιμα όσο και με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος Πάσχα στους δικαιούχους. Η επιδότηση στα καύσιμα, δηλαδή στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, θα γίνεται, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό θα προκύπτει με βάση όσα έχει δηλώσει ο κάθε πολίτης στην Εφορία και βασική προϋπόθεση είναι ότι έχει αυτοκίνητο.  

Βασική προϋπόθεση για την κυβέρνηση ήταν η επιδότηση για τα καύσιμα να δοθεί στους ευάλωτους και στη μεσαία τάξη, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις απανωτές ανατιμήσεις. Η επιδότηση για τα καύσιμα υπολογίζεται από 0,15 έως 0,20 ευρώ το λίτρο και για τη βενζίνη και για το πετρέλαιο κίνησης.  Η περίμετρος των δικαιούχων σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο διευρυμένη με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, που πιθανόν να φτάσουν και τις 25.000 - 30.000 ευρώ - προφανώς για έγγαμους και ανάλογα με τον αριθμό παιδιών

Διαβάστε ακόμη: Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει για βενζίνη, ρεύμα και επιταγή ακρίβειας

Όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια που ανακοινωθεί:

  • Ενισχυμένη επιδότηση σε νοικοκυριά (πρώτη κατοικία) από τον Απρίλιο.
  • Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.α).

Για τους επαγγελματικούς στόχους, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης συζητείται να διπλασιαστεί από τα 65 σε 130 ευρώ/ΜWh.

Θα γίνεται με ηλεκτρονική πλατφόρμα 

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστήματος Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι η επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταγράφονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, είπε πως η επιδότηση «πρέπει να γίνει οριζόντια και όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν επιδότηση με την μορφή ενός voucher. Είναι λάθος η άποψη ότι άνθρωποι που έχουν ένα εισόδημα πχ. 1000 ευρώ τον μήνα δεν πλήττονται και μπορούν να βάζουν βενζίνη άμεσα».

«Εμείς από το 2013 είμαστε έτοιμοι με το σύστημα εισροών – εκροών. Κάθε απόδειξη που παίρνει ο καταναλωτής έχει έναν μοναδικό αριθμό. Ο καταναλωτής θα μπορεί να ανεβάσει αυτόν τον αριθμό στην πλατφόρμα και να γίνει η διασταύρωση και να του επιστραφούν χρήματα μέσω κάποιας εκκαθάρισης», προσέθεσε, σχετικά με το πώς μπορεί να γίνεται η σχετική διαδικασία.

Οικονόμου: Η ενίσχυση για την βενζίνη θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξήγησε ότι η επιδότηση στα καύσιμα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια. «Θα υπάρχει ενίσχυση για ένα ύψος κατανάλωσης, μια σημαντική έκπτωση στην τιμή του λίτρου. Το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο, θα αφορά όμως παρά πολύ κόσμο, θα υπάρχουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ό,τι γίνεται θα γίνεται άμεσα και θα είναι απλοποιημένο, ίσως και πριν πάει στο βενζινάδικο» είπε ο κ. Οικονόμου.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα δοθεί το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα είπε ότι το ποσό που θα δοθεί (υπολογίζεται περί τα 250 ευρώ) θα είναι ακατάσχετο. Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα το λάβουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA