ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/03/2022 09:08

Βενζίνη: 22 λεπτά για 60 λίτρα το μήνα για 3 μήνες με εισόδημα ως 30.000€ - Στα 15 το diesel, 200 ευρώ τα ταξί

Επιδότηση καυσίμων: 22 λεπτά το λίτρο μάξιμουμ ως 60 λίτρα το μήνα για 3 μήνες - 15 λεπτά στο λίτρο για τα diesel, 27 λεπτά στα νησιά - 30€ για μηχανές και 35€ για όσους είναι στα νησιά - 200 ευρώ στους ταξιτζήδες για τον Απρίλη - Με κάρτα καυσίμων αλά freedom pass η πληρωμή στα βενζινάδικα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Βενζίνη: 22 λεπτά για 60 λίτρα το μήνα για 3 μήνες με εισόδημα ως 30.000€ - Στα 15 το diesel, 200 ευρώ τα ταξί
Πηγή: shutterstock, Pexels, eurokinissi
Ανάγνωση:

Η κυβέρνηση επιδοτεί τα καύσιμα για 3 μήνες όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας και δικαιούχοι του μέτρου είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Στην παρέμβαση συνυπολογίζονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. «Μειώνουμε την τιμή του πετρελαίου κίνησης, σαφέστατο κοινωνικό πρόσημο, επιλέγουμε ενισχύσουμε μεσαία τάξη και χαμηλότερα στρώματα. Προχωράμε σε απευθείας επιδότηση καυσίμων στους πολίτες που καλύπτει σημαντικό μέρος των αυξήσεων για 3 μήνες.

Δικαιούχοι για επίδομα βενζίνης: φυσικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ

3 εκατομμύρια πρόσωπα διαθέτουν τουλάχιστον 1 Ι.Χ και διαθέτουν από το ανώτατο εισόδημα

 • Επιδοτούμε 60 λίτρα μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο
 • στα 54 λίτρα καυσίμου το μήνα εκτιμάται η μέση κατανάλωση. Αρα η επιδότηση είναι πιο γενναία αντίστοιχων άλλων χωρών
 • σε νησιά: 27 λεπτά το λίτρο η επιδότηση
 • Επίσης επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) ώστε 15 λεπτά το λίτρο η επιδότηση
 • και ενίσχυση ύψους 200 ευρώ για Απρίλιο στα ταξί για να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων

Η μείωση είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα προέκυπτε από μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα

Video Loading...

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις σε αμόλυβδη, diesel, ταξί και μηχανές

Κάρτα καυσίμων: Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

 • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
 • Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
 • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
 • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
 • Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
 • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
Video Loading...

Υπολογισμός κόστους

Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα. Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα:

 • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
 • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
 • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.
 • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.
Video Loading...

Diesel - πετρέλαιο κίνησης

Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Video Loading...

Ταξί

Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΕΝΖΙΝΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΑΞΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΗΧΑΝΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ