ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/05/2022 20:53

Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα πλήρωσε τη Gazprom σε ευρώ

Η συναλλαγή έγινε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν, διασφαλίζοντας ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Σε απόγνωση οι οδηγοί από τις τιμές στα καύσιμα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα πλήρωσε τη Gazprom σε ευρώ
(Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Την ώρα που οι ρωσικές απειλές για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, έκαμψαν την αντίσταση ακόμη και σε Γερμανία, Ιταλία, η ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε την πληρωμή της Gazprom για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου, πληρώνοντας σε Ευρώ!

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Συμβουλές στους καταναλωτές για τα καύσιμα και το ρεζερβουάρ

Video Loading...

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες: Η συναλλαγή έγινε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στις 19 Μαΐου, διασφαλίζοντας απολύτως ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνέχεια συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ, κατόπιν συνεργασίας με την Gazprom, και είναι απολύτως ασφαλής.

«Καίει» τους οδηγούς η τιμή της βενζίνης

Στο μεταξύ, ασταμάτητο είναι το ράλι καυσίμων με τα νέα μέτρα στήριξης να είναι ήδη στο τραπέζι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των κεντρικών δελτίων ειδήσεων η αύξηση ανά λίτρο έχει ξεπεράσει και τα 0,60 ευρώ! Στη Μήλο η αμόλυβδη είναι στα 2,62 ευρώ, στην Αμοργό η απλή αμόλυβδη είναι στα 2,60 το λίτρο, στη Φολέγανδρο στα 2,478, στη Θεσσαλονίκη στα 2,350, στο Καπανδρίτι στα 2.348, στο Παλιό Φάληρο στα 2.329. Την ίδια ώρα οι μέσες τιμές που έχει το Υπουργείο είναι πανελλαδικά 2,258, για τη Θεσσαλονίκη στα 2,230 και την Αττική στα 2,242.

Στην Πάτρα οι πρατηριούχοι λένε πως αγοράζουν σχεδόν στην τιμή που πουλάνε. Στη βόρεια Ελλάδα οι τιμές είναι από 2.069 - 2.369 ευρώ, έχουν δηλαδή διαφορά 30 σεντς στο λίτρο. Στην κεντρική Ελλάδα από 2,068 - 2.320 και στην Αττική από 1.795 - 2.339. Στην κάμερα του Live News πρατηριούχοι δηλώνουν πως οι καταναλωτές πρέπει να είναι «υποψιασμένοι» όταν βλέπουν τιμές πολύ κοντά στην τιμή διυλιστηρίου ή ακόμα και φτηνότερα από αυτήν!

Video Loading...

Κίνηση στους δρόμους και κυβερνητικά μέτρα

Στα παράδοξα, ότι ενώ τα καύσιμα έχουν πάρει... φωτιά, η κίνηση στους δρόμους παραμένει αμείωτη τις ώρες αιχμής καθώς οι οδηγοί λένε πως δεν έχουν εναλλακτικές για τη δουλειά τους και ιδίως οι επαγγελματίες. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης αφού ήδη την περασμένη εβδομάδα έκλεισε με την τιμή χονδρικής της αμόλυβδης στα 1,733 ευρώ ανά λίτρο και στα πρατήρια ήταν στα 2,24 ευρώ.

Η πίστωση καινούργιου ποσού στην κάρτα καυσίμων φαίνεται να είναι το πιθανότερο σενάριο ενώ μελετάται και η στοχευμένη παρέμβαση για την στήριξη των κατοίκων στα νησιά ενώ η κυβέρνηση θα ρίξει και το βάρος στους ελέγχους στην αγορά, προσπαθώντας να συγκρατήσει φαινόμενα αισχροκέρδειας, νοθείας και λαθρεμπορίου.

Την ίδια ώρα, σε έξοδο που ανατρέπει οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναδεικνύεται η βενζίνη της χρονιάς. Για ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο που κάνει 15.000 χλμ τον χρόνο με μέση κατανάλωση 7.5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, θα χρειαστούν κάθε χρόνο 1,125 λίτρα σήμερα με μέση τιμή πανελλαδικά 2,258, χρειάζονται 2,540 κάθε χρόνο ενώ πέρυσι με τιμή 1,613 θα κόστιζε 1,814. Επιπλέον δηλαδή 726 ευρώ ή ένας ολόκληρος μισθός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΒΕΝΖΙΝΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ