ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/05/2022 15:39

Ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1 Ιουλίου: Θα εφαρμόζεται σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Για την προετοιμασία των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποιεί τις βασικές προδιαγραφές υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1 Ιουλίου: Θα εφαρμόζεται σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ
Εργαζόμενοι σε γραφείο (Shutterstock)
Ανάγνωση:

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου σε κλάδους τραπεζών και σε σούπερ μάρκετ που έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Παράλληλα, ξεκινά από την 1η Ιουνίου η πρώτη φάση εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για όλες τις επιχειρήσεις. Η Κάρτα Εργασίας θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας και έρχεται να διασφαλίσει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, καθώς θα σημάνει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ της έναρξης και της λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: «Κλείδωσαν» οι παρεμβάσεις στους λογαριασμούς - Πώς επηρεάζει την τιμή η επιβολή πλαφόν

Για την προετοιμασία των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνωστοποιεί τις βασικές προδιαγραφές υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

  • Από 1/6/2022 ξεκινάει η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.
  • Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), τις έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου, υπερωρίες και άδειες.
  • Μετά την υποβολή της δήλωσης, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας ανά Εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη και εργαζόμενο σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.
  • Οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό, μέσω του myErgani mobile app ή το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).
  • Η απογραφική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022 για όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που θα πρέπει – λόγω εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1ης Ιουλίου – να την έχουν ολοκληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.
  • Επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν σύστημα ωρομέτρησης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
  • Αναπτύσσεται και θα διατεθεί στις επιχειρήσεις η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani CardScanner, με την οποία θα γίνεται η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση / αποχώρηση από την εργασία και αυτόματη υποβολή της πληροφορίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Η Κάρτα Εργασίας κάθε υπαλλήλου θα είναι διαθέσιμη μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani για τους εργαζόμενους, η οποία θα διατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Το επόμενο διάστημα θα γίνει η δημοσίευση των αναλυτικών τεχνικών προδιαγραφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ