Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται προχωράει σε παρεμβάσεις για μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και αναμένονται οι εγκρίσεις της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής για περεταίρω μειώσεις στα ποσά που πληρώνουν οι καταναλωτές, οι ίδιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα σημαντικά σημεία για το πώς θα επωφεληθούν από το επίδομα ρεύματος και την επιστροφή των αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Διαβάστε ακόμη: Ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1 Ιουλίου: Θα εφαρμόζεται σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος - ύψους έως 600 ευρώ - για τις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν ήδη δοθεί μέσω των λογαριασμών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

Στα σημαντικά είναι οι καταναλωτές να έχουν κρατήσει τους λογαριασμούς ώστε να εξακριβώσουν ότι είναι σωστά τα ποσά. Η αποζημίωση αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους.

Ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του ποσού 

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Ετσι γίνεται η αίτηση

Το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet.  Αρχικά στην πλατφόρμα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1. Αν είναι η σωστή, ο χρήστης πατάει ναι και προχωράει στο επόμενο βήμα. Αν δεν είναι, έχει τη δυνατότητα να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία. Σε κάποια επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρηθεί και το ΙΒΑΝ του λογαριασμού ρεύματος.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να προσθέσει ο καταναλωτής κάποιο στοιχείο, καθώς θα αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος. Δεν θα χρειάζεται να εισαχθούν οι χρεώσεις, αφού και αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες - παρόχους ενέργειας.

«Δίχτυ προστασίας για την κοινωνία»

Το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή του μηχανισμού πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «o νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια».

Στη συνάντηση με την Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson και τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen επετεύχθη συμφωνία σε ό,τι αφορά στις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής:

  • Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.
  • Ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.
  • Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
  • Με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.
  • Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την ενεργειακή κρίσης που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπει την επιβολή έμμεσου πλαφόν και στη λιανική αγορά, με την επιπλέον επιδότηση των λογαριασμών.
  • Από τον Μάιο οι επιδοτήσεις ισχύουν για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA