Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον απόηχο των αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, οι πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν τις τιμές στα καύσιμα και ιδιαίτερα βενζίνη να αυξάνονται συνεχώς, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες καθώς οι άνθρωποι του χώρου περιμένουν, άμεσα, κι άλλη αύξηση που μάλιστα μέσα στην εβδομάδα μπορεί να φτάσει ως και τα 10 λεπτά το λίτρο!

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Σε τεφτέρια γράφονται τα χρέη των οδηγών, κίνδυνος κατάρρευσης των βενζινάδικων

Με την τιμή του αργού πετρελαίου να έχει εκτιναχθεί στα 120 δολάρια το βαρέλι, η τιμή στα βενζινάδικα αλλάζει καθημερινά. Σήμερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου, η μέση τιμή πανελλαδικά είναι στα 2,67 ευρώ/λίτρο, ενώ στην Αθήνα κυμαίνεται στα 2,27 ευρώ /λίτρο. Οπως όμως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα ακρίβυνε κατά 6,5 λεπτά το λίτρο η αμόλυβδη, είπε, κι εκτίμησε ότι σήμερα θα δούμε μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια.

Εκτίμησε, δεν, πως μέσα στην εβδομάδα η αύξηση θα ξεπεράσει τα 10 λεπτά το λίτρο, έως το τέλος της εβδομάδας η τιμή της βενζίνης θα έχει φτάσει τα 2,37 ευρώ το λίτρο. Κάτι που έχει επηρεάσει άμεσα και την κίνηση στα βενζινάδικα, που παραμένει περιορισμένη ενώ την περασμένη Κυριακή καταγράφηκε μείωση κίνησης της τάξης του 40%.

«Τρίτη ακριβότερη χώρα»

Παράλληλα όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα «Είμαστε η 3η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη στα καύσιμα. Και αν βγάλουμε τον ειδικό φόρο, πέφτουμε στην 11η θέση» και συμπλήρωσε μιλώντας στο MEGA πως «κάνουν δηλώσεις στο εξωτερικό και πέφτει η τιμή, ή το αντίθετο. Ένα χρηματιστηριακό είδος, είναι χρηματιστηριακό. Ας μπει ένα πλαφόν και στα διυλιστήρια. Γιατί να μην μπει πλαφόν και εκεί;».

«Στα 3 ευρώ, αν τρέχει έτσι ο ρυθμός, το βλέπω να φτάνουμε πολύ σύντομα. Ανά πάσα στιγμή έχουμε εκπλήξεις», προέβλεψε η ίδια.

Καύσιμα: Τα μέτρα που εξετάζονται

Το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μέχρι στιγμής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιδότηση καυσίμων ωστόσο στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το MEGA, εξετάζονται: 

  • Πετρέλαιο κίνησης: Επέκταση της επιδότησης των 0,15€/l και μετά τον Ιούνιο (ίσως και να αυξηθεί)
  • Βενζίνη: Επιδότηση 0,15€/l – 0,20€/l στην αντλία
  • Νέο Fuel Pass για την αγορά καυσίμων (Μεγαλύτερη από 30€ έως 50€)
  • Στοχευμένες κρατικές επιδοτήσεις για τους κατοίκους των νησιών
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA