ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/06/2022 10:05

Fuel Pass: «Κλείδωσαν» τα μέτρα για τη βενζίνη - Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου με το επίδομα και τους δικαιούχους

Στα μέσα της προσεχούς εβδομάδος αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο fuel pass, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και έχει διάρκεια τρεις μήνες, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου - Τι προβλέπει η νέα επιδότηση καυσίμων

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Fuel Pass: «Κλείδωσαν» τα μέτρα για τη βενζίνη - Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου με το επίδομα και τους δικαιούχους
Πηγή: eurokinissi, shutterstock
Ανάγνωση:

Με την τιμή της βενζίνης να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τον πληθωρισμό στο 11,3% τον Μάιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα «πυροσβεστικά» μέτρα για την «φωτιά» της ακρίβειας. Στα μέσα της προσεχούς εβδομάδος αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη νέα παρέμβαση στα καύσιμα, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Power Pass: Για ποια ΑΦΜ είναι ανοιχτή σήμερα η πλατφόρμα - Τα «SOS» των αιτήσεων

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται και κυβερνητικούς αξιωματούχους, το μέτρο θα είναι ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη παρέμβαση, τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και τα ποσά που θα λάβουν. Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει για την επιδότηση ρεύματος με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στα μέσα της άλλης εβδομάδας να κλειδώνουν τις τελικές επιλογές. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα φτάσει στα 60-65 ευρώ, ενώ εξετάζεται μεγαλύτερη παρέμβαση στα νησιά, εκεί όπου η βενζίνη έχει εκτοξευτεί.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν:

  1. Το νέο Fuel Pass θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου με αύξηση στα 60-65 ευρώ
  2. Θα πιάνει και εισοδήματα έως 45.000 ευρώ.
  3. Επιδότηση στην ακτοπλοΐα, κυρίως στις άγονες γραµµές για να φρενάρουν οι τιµές στα εισιτήρια των πλοίων.
  4. Μέτρα για την αισχροκέρδια στα βενζινάδικα με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου
  5. Επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες
Video Loading...

Πάντως, ο πρώτος γύρος του fuel pass έδειξε ότι πάνω από 8 στους 10 δικαιούχους γύρισαν την πλάτη στην ψηφιακή κάρτα βενζίνης και στο μπόνους των 5 ευρώ και επέλεξαν την καταβολή της επιδότησης των 30 – 50 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να καλύψουν πιθανόν άλλες ανάγκες πέραν των καυσίμων. Την ίδια ώρα, δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει παράταση της επιδότησης και στο πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο fuel pass ότι «εξετάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια». Ο δρόμος για ένα πιο γενναίο, πακέτο άνοιξε μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την περασμένη Τετάρτη, που δείχνουν σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο (Ιανουαρίου - Μαΐου) του 2002, όσο και για τον προηγούμενο μήνα.

Video Loading...

Παράλληλα ιδιαίτερα θετική είναι η πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες σε ότι αφορά τα έσοδα που θα προκύψουν για τα κρατικά και αυτό διότι η πορεία του τουρισμού δείχνει να είναι θετική. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα συντηρητική, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η πρόβλεψη που περιέχεται στον προϋπολογισμό, για έσοδα εφέτος που θα αντιστοιχούν στο 80% αυτών του 2019. Ως εκ τούτου αφήνουν να εννοηθεί ότι θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ώστε να χρηματοδοτηθούν επιπλέον παρεμβάσεις, για την στήριξη της κοινωνίας.

Μικρή αποκλιμάκωση στο πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν σημαντικά και από τα 124 ευρώ που ήταν την Τετάρτη, διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε ελαφρά στην περιοχή του 1,05. Τέλος με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξη, η μέση τιμή στην χώρα, της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε την περασμένη Πέμπτη στα 2,430 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 2,078 ευρώ το λίτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΕΝΖΙΝΗ FUEL PASS ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ