Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το Power Pass για την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος να βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το πρόγραμμα για την ανακύκλωση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών να αναμένεται να εκκινήσει από την Τρίτη (21/6), φαίνεται πως «κλειδώνει» ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων που, αρχής γενομένης, από τον ερχόμενο Ιούλιου θα προσπαθήσουν να ελαφρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα έξοδα για την βενζίνη και τα καύσιμα συνολικά.

Διαβάστε ακόμη: Power Pass: Νέα ΑΦΜ δικαιούχων σήμερα για αιτήσεις - Ολη η διαδικασία για την επιστροφή ως και 600 ευρώ

Ηδη οι κυβερνώντες φαίνεται πως έχουν καταλήξει στον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί, ενώ σύμφωνα με το MEGA, οι αποφάσεις να κλειδώσουν σε σύσκεψη η οποία, θα γίνει σήμερα Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο μέγαρο Μαξίμου και με τη συμμετοχή των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, Χρήστου Σταϊκούρα, Θόδωρου Σκυλακάκη και Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς και των υπουργών Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη.

Τα μέτρα αναμένεται να κινηθούν σε δύο άξονες. Ο ένας έχει να κάνει με τα καύσιμα και την επιδότηση στους καταναλωτές. Οπως όλα δείχνουν θα υπάρξει τρίμηνη επέκταση του Fuel Pass για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Παράλληλα, όπως αναφέρει και το σημερινό πρωτοσέλιδο των Νέων, έχει ανοίξει «παράθυρο» για την την επιταγή ακρίβειας Νο2.

Βενζίνη: Επέκταση στο Fuel Pass για την επιδότηση

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα καύσιμα και ιδίως για τη βενζίνη όλα δείχνουν πως το Fuel Pass 2 είναι έτοιμο και ουσιαστικά θα αποτελέσει την τρίμηνη επέκταση του μέτρου που λήφθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο θα υπάρξουν αλλαγές τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τον τρόπο και το ύψος της επιδότησης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά σχεδιάζεται η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, από τα 30.000 ευρώ σήμερα, στα 45.000 ευρώ.

Παράλληλα η επιδότηση θα δοθεί μέσω του Fuel Pass ή με απευθείας κατάθεση στην τράπεζα του δικαιούχου και τα νέα ποσά της επιδότησης θα είναι αυξημένα. Από τα 40 ευρώ που είναι η επιδότηση της βενζίνης για το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί στα 60 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα σε ότι αφορά τους κατόχους των ΙΧ αυτοκινήτων και αντίστοιχα για τους κατόχους μοτοσυκλέτας στα 50 ευρώ από τα 30 που είναι σήμερα. Αντίστοιχα για τους νησιώτες -καθώς στα νησιά είναι πιο ακριβή η βενζίνη- η επιδότηση του τριμήνου αναμένεται να ανέλθει στα 75 ευρώ από τα 50 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Τέλος, θα συνεχίζει να υπάρχει η προσαύξηση της επιδότησης κατά πέντε (5) ή δέκα (10) ευρώ για όποιον κάτοχο ΙΧ χρησιμοποιήσει την «άϋλη» ψηφιακή.

Δεύτερη «επιταγή ακρίβειας»

Την ίδια στιγμή, παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων, μία νέα «επιταγή ακρίβειας» όπως εκείνη που είχε δοθεί τις ημέρες πριν από το Πάσχα. Δικαιούχοι τότε ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητα περιουσία έως 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται πως θα φτάσει στα 250 με 300 εκατ. ευρώ και, σημειώνεται, πως θα λειτουργήσει ως αναάχωμα στην ακρίβεια που συνεχίζιε να καλπάζει.

Το Πάσχα, όταν εφαρμόστηκε και πάλι το συγκεκριμένο μέτρο, ωφελούμενοι ήταν πάνω από  676χιλ. χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι πήραν 200 ευρώ, περί τις 625 οικογένειες με παιδιά που έλαβαν μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού, αλλά και άλλες κατηγορίες όπως οι δικιαούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα, που επίσης έλαβαν τα χρήματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA