Μενού
  • Α-
  • Α+

Την Τρίτη, 21 Ιουνίου, ανοίγει η πλατφόρμα για το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» -αρχικά για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0, 1 και 2 και κατόπιν για τα υπόλοιπα- όπου μέσω του allazosyskevi.gov.gr θα γίνονται οι αιτήσεις για την επιδότηση ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών. Οπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση του προγράμματος «η επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 135 ευρώ και θα φτάνει τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής».

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα: «Κλειδώνουν» οι παρεμβάσεις για βενζίνη και αυξήσεις - Ερχεται Fuel Pass 2 και νέα επιταγή ακρίβειας

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δικαιούχοι θα είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από εισόδημα, ενώ θα γίνονται δεκτές κύριες και μη κύριες κατοικίες». Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι θα μοριοδοτηθούν επιπλέον τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως οι πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία. «Όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες για την περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος» είπε.

Μιλώντας για την επιδότηση για την αλλαγή των παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι oι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία. Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή.

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2. Οσοι δεν επιλεγούν αρχικά παραμένουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού να συμμετάσχουν, είπε ο κ. Σκρέκας και μίλησε για εξοικονόμηση που «ισοδυναμεί με συνολική κατανάλωση ολόκληρης πόλης 100.000 κατοίκων». Το όφελος υπολογίζεται σε έως και 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και μείωση κατά 125.000 ανά έτος.

Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για κάθε συσκευή το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Απαραίτηση προϋπόθεση για την υλοποίηση της δράσης είναι η ανακύκλωση της παλιάς συσκευής που θα γίνεται με ευθύνη του εμπόρου. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει και δεν παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση, δέν θα εισπράττει την επιχορήγηση. 

Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό (αναλόγως της εισοδηματικής κατηγορίας), όμως δεν συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Επίσης, όσοι δικαιούνται να πάρουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ υπάρχει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και για την απόσυρση των παλαιών.

Το ποσοστό της επιδότησης που προκύπτει ανάλογα με το είδος της συσκευές και εισοδηματικά κριτήρια αφορά μόνο στην τιμή της προς αντικατάσταση συσκευής. Τυχόν άλλες χρεώσεις από τον προμηθευτή, όπως μεταφορικά, κόστος εγκατάστασης , ή απεγκατάστασης και δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται με σαφήνεια από

τους εμπόρους που θα επιλέξουν να αγοράσουν τις συσκευές τους για την καθαρή τιμή, που θα επιδοτηθεί και τις υπόλοιπες χρεώσεις, αν υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των έντοκων δόσεων. Ειδικότερα:

  • Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης της νέας συσκευής θα πρέπει να αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς, διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).
  • Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης της συσκευής, προαιρετικά εξαρτήματα κλπ.), καθώς δεν είναι επιλέξιμα μέσω της δράσης. Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά (πχ να αναγράφονται σε διαφορετική γραμμή του ίδιου παραστατικού ή σε χωριστό παραστατικό) και σε κάθε περίπτωση, να μην ενσωματώνονται στη τιμή του βασικού προϊόντος, επί της οποίας θα υπολογιστεί η ενίσχυση.
  • Από τα αναγραφόμενα στο παραστατικό και στη δήλωση δαπανών για τις ανάγκες του Προγράμματος θα πρέπει να προκύπτει η καθαρή αξία του επιχορηγούμενου προϊόντος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.

Με κωδικό QR code η ανακύκλωση

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την

  • αντικατάσταση συγκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές
  • παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται

Στο πλαίσιο του προγράμματος είναι επιλέξιμες προς αντικατάσταση οι ακόλουθες κατηγορίες οικιακών ηλεκτρικών συσκευών:

  • κλιματιστικά
  • ψυγεία
  • καταψύκτες

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μια παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA