Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρωτοφανείς καταστάσεις για την παγκόσμια οικονομία καθώς για πρώτη φορά από την εισαγωγή του ευρώ στις ζωές μας, η ισοτιμία του με το αμερικανικό δολάριο είναι σχεδόν η ίδια. Συγκεκριμένα, η συναλλαγματική ισοτιμία υποχώρησε σήμερα, Τρίτη (12/7) κατά 0,3% στα 1,0004 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να έχει σημειώσει πτώση περίπου 12% από την αρχή του 2022.

Το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών. Ο δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου αυξήθηκε 0,3% στις 108,48 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οφείλεται κυρίως στη διαφορά φάσης στην οποία βρίσκονται η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την πρώτη να έχει αυξήσει επανειλημμένα τα επιτόκια του δολαρίου και τη δεύτερη να προχωρεί στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εντός του Ιουλίου. Αλλά οι λόγοι που το ευρώ έχει αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου είναι αρκετοί. Οι φόβοι για ύφεση στην Ευρώπη αφθονούν, υποκινούμενοι από τον υψηλό πληθωρισμό και την αβεβαιότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία λάμβανε περίπου το 40% του φυσικού της αερίου πριν από τον πόλεμο μέσω Ρωσίας,  προσπαθεί τώρα απεγνωσμένα να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί η προσφορά και ζήτηση στον ενεργειακό κλάδο και να έχουν εκτοξευθεί οι τιμές αλλά και ο πληθωρισμός. Η ενεργειακή κρίση με τη σειρά της οδηγεί σε επιβράδυνση όλη τη μεταποίηση της ΕΕ. Η περίπλοκη αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει και μπορεί να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική για να μειώσει τον πληθωρισμό. Ηδη έχει διαφανεί πως η ΕΚΤ έχει καθυστερήσει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, με το αδύναμο ευρώ να λειτουργεί ως τροφοδότης της ακρίβειας.

Την ίδια λοιπόν στιγμή που η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη, στις ΗΠΑ η Fed έχει προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, οδηγώντας τους επενδυτές προς το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο θεωρείται πιο ασφαλές καταφύγιο σε σχέση με το ευρώ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, έχοντας αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ δείχνει ότι θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων προσεχώς.

Το ισχυρό δολάριο συνεπάγεται καλά νέα για τους Αμερικανούς που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, αλλά άσχημα νέα για όλους τους άλλους, και ειδικά για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα νομίσματα των οποίων είναι συνδεδεμένα με το δολάριο, καθώς η ανατίμηση των νομισμάτων τους τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA