Μενού
  • Α-
  • Α+

Βαθιά ανάσα αποτελεί για τους Ελληνες καταναλωτές η επιδότηση του ρεύματος από την πολιτεία, καθώς με βάση τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τα νοικοκυριά θα δουν μια αρκετά σεβαστή μείωση στα τιμολόγια του Αυγούστου. Οι τελικές τιμές καταναλωτή θα προκύψουν μετά τη γνωστοποίηση των επιδοτήσεων της Πολιτείας που αναμένεται άμεσα, όμως η τελική απορρόφηση αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 0,33 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε ακόμη: Λογαριασμοί ρεύματος - Σκρέκας: Στα 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα - Τα νέα τιμολόγιο κάθε παρόχου για τον Αύγουστο

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών, ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα). 

Ετσι, με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις των παρόχων, μια μέση τελική τιμή κιλοβατώρας θα έρχεται στον καταναλωτή περίπου στα 0,16 λεπτά του ευρώ. Αρα, κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφορικά με τις μέσες οικιακές καταναλώσεις θα μπορούσαν να κυμανθούν ως εξής:

  • Κατανάλωση 300 κιλοβατώρες: 48 ευρώ
  • Κατανάλωση 500 κιλοβατώρες: 80 ευρώ
  • Κατανάλωση 700 κιλοβατώρες: 112 ευρώ
  • Κατανάλωση 900 κιλοβατώρες: 144 ευρώ
  • Κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρες: 160 ευρώ  

Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Στα 0,495Euro/kWh είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 Euro/kWh της Protergia ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στα 1,136 δισεκατομμύρια ευρώ και απορροφά:

  • το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές,
  • το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και
  • το 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το όφελος από τον νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ (ενώ όπως είπε ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκατ.). Με το νέο σύστημα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή. «Όλα είναι καθαρά, διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας» κατέληξε ο υπουργός.

Ετσι προκύπτει το τελικό ποσό 

Η τελική τιμή στον λογαριασμό ρεύματος προκύπτει με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης από τα τιμολόγια των προμηθευτών όπως ανακοινώθηκαν παραπάνω. Δεδομένου ότι οι εταιρείες ενέργειας ανακοίνωσαν τιμές κοντά στα 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η τελική λιανική για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε γενικές γραμμές κοντά στα 0,16 ευρώ η κιλοβατώρα. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Αυτό σημαίνει πως με την επιδότηση στα 0,337 ευρώ και χωρίς κόφτη κατανάλωσης ή εισοδηματικά κριτήρια, η κιλοβατώρα θα κοστίζει για όλους στη λιανική 0,149 ευρώ, δηλαδή περίπου 0,15 ευρώ.

Με το νέο σύστημα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή. «Όλα είναι καθαρά, διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε ο υπουργός. Οι τιμές ρεύματος από τους προμηθευτές θα ανακοινώνονται κάθε 20 του μήνα και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάξουν πάροχο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA