ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/07/2022 22:53

Λογαριασμοί ρεύματος: Η κυβέρνηση φέρνει πλαφόν 5 ευρώ που σώζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πρόκειται για τη νομοθετική παρέμβαση, όπου προβλέπεται πως οι χρεώσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πριν την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της ενέργειας στη χώρα μας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Λογαριασμοί ρεύματος: Η κυβέρνηση φέρνει πλαφόν 5 ευρώ που σώζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Πηγή: Pexels, shutterstock
Ανάγνωση:

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η διάταξη που ορίζει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως το ύψος των πάγιων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης. Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022. Πρόκειται για τη νομοθετική παρέμβαση, όπου θα προβλέπεται πως οι χρεώσεις θα έχουν πλαφόν, δηλαδή δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πριν την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της ενέργειας στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη: Λογαριασμοί ρεύματος: Πλαφόν 5 ευρώ στις μηνιαίες πάγιες χρεώσεις ανακοίνωσε ο Σκρέκας

Ενδεικτικό του προβλήματος που επικράτησε τους τελευταίους μήνες, είναι ότι χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις (σ.σ. και κυρίως οι επαγγελματίες της εστίασης), είδαν τους λογαριασμούς τους να εκτινάσσονται σε 3 και 4 φορές επάνω με τα έσοδά τους να μην μπορούν να καλύψουν τα υπέρογκα ποσά για την κατανάλωση ενέργειας!

Video Loading...

Σε απόγνωση οι επιχειρήσεις εστίασης

Σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, οι επιχειρηματίες της εστίασης εξέφρασαν την απόγνωσή τους για τις αυξήσεις έως και 200% που είδαν στους λογαριασμούς τους! «Για ένα ολόκληρο σκέφτομαι ότι το ρεύμα μου είναι δύο και τρεις φορές πάνω. Αν συγκρίνουμε με λογαριασμούς πριν τρία χρόνια, τότε μπορεί να είναι και τέσσερις και πέντε φορές πάνω. Είμαστε μια επιχείρηση 7 χρόνια, ένα μαγαζί που είχε λογαριασμούς 1.400-1.500 ευρώ, φέτος δεν έπεσε κάτω από τις 6.000! Αντίστοιχα, συνάδελφοι μας λένε ότι με το φυσικό αέριο τους ερχόταν στα 500-600 ευρώ και φέτος έλαβαν λογαριασμούς στις 2.000 ευρώ και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου», τονίζουν επαγγελματίες της εστίασης.

«Αυτές οι αυξήσεις είναι καταστροφικές, ή θα πρέπει να διώξω προσωπικό για να έχω λιγότερα κόστη ή να χαμηλώσω την ποιότητα. Ομως, είτε έτσι είτε αλλιώς στο τέλος θα βρεθούμε να έχουμε χάσει και τους τελευταίους μας πελάτες που μας εμπιστεύονται για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Ομως, αυτά τα κόστη λειτουργίας δεν μπορούν να μας αφήσουν να ανασάνουμε» αναφέρει άλλος επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών και Εμπόρων, οι 6 στους 10 επιχειρηματίες στην εστίαση δηλώνουν μείωση τζίρου, οι 8 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και 4 στους 10 δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα στις επιχειρήσεις τους!

Video Loading...

Σκρέκας: «Δεν ήταν σωστές αυτές οι χρεώσεις»

Πάντως, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η τροπολογία που κατατέθηκε έρχεται να διορθώσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που δημιούργησε το ενεργειακό κόστος: «Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι' αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ-κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η κυβέρνηση, απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, πήρε μέτρα: «Θέσαμε σε λειτουργία, βάζοντας πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά, από το πλαφόν που έβαλε ανά τεχνολογία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την ανακτά, την οδηγεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσα από τις επιδοτήσεις που εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα και που συμμετέχει και ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε ο κ. Σκρέκας.

Video Loading...

Υπενθυμίζεται πως όταν ανακοινώθηκαν από τους παρόχους τα τιμολόγια για τον Αύγουστο, παρατηρήθηκε πως υπήρξε μία αναπροσαρμογή στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών ως προς τις χρεώσεις των παγίων στους λογαριασμούς. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία σε συνδυασμό με την παύση των χρηματικών ποινών για πρόωρες αποχωρήσεις πελατών, προκάλεσε υψηλές επισφάλειες στους παρόχους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πάροχοι ενέργειας που ανακοίνωσαν κλιμακωτή χρέωση παγίων που ξεκινά από 9,90 € και φθάνει μέχρι και τα 29,90 € για πολύ υψηλές καταναλώσεις. Παραπλανημένοι και μπερδεμένοι δηλώνουν ορισμένοι καταναλωτές. «Θεωρούμε ότι μας κοροϊδεύουν. Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του κόσμου». Την ίδια ώρα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου το πάγιο για μηνιαία κατανάλωση 500 kWh μπορεί να αγγίξει και τα 90 €. Παράλληλα, η ρύθμιση δίνει χρονικό περιθώριο λίγων ημερών στις εταιρείες προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας.

Η κυβέρνηση, αν θέλει να συγκρατήσει τις τιμές λιανικής του ρεύματος στα επίπεδα των 0,15 με 0,17 ευρώ, μετά την επιδότηση των 0,337 ευρώ/kWh, θα πρέπει να αυξήσει κατά πολύ περισσότερο τους πόρους επιχορήγησης. Υπενθυμίζεται ότι μόνο για τον Αύγουστο θα διατεθούν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ όλη την τροπολογία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΠΛΑΦΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ