Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέτρα για φθηνότερη στέγη στους νέους θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το στεγαστικό πρόγραμμα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα προβλέπει να μπορούν νέα ζευγάρια να δημιουργούν το σπίτι τους χωρίς το άγχος μιας πανάκριβης στέγης. 

Διαβάστε ακόμηPower Pass και επίδομα θέρμανσης: Τα σχέδια για τη ΔΕΘ - Σκέψεις για 3ο Fuel Pass και παρεμβάσεις στη στέγη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για το σχέδιο παροχής φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια.  Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, κεντρικός άξονας  του σχεδίου αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών σπιτιών. Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν χρήματα στο χέρι για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων που δεν μπορούν να κατοικηθούν, επειδή βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ή συμπληρωματικά θα λάβουν και επιδότηση ενοικίου. Οι εν λόγω ενισχύσεις θα έχουν διπλή μορφή:

  • Θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση
  • Θα χορηγηθούν ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι τα 15 έτη. 

Μάλιστα, δικαίωμα για απόκτηση νέας στέγης θα έχουν όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα εισοδηματικά κριτήρια και τα κοινωνικά κριτήρια (όπως η ηλικία των δικαιούχων και ο αριθμός των τέκνων) να παίζουν ρόλο. Η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στους νέους με χαμηλό εισόδημα, στους ανέργους και στους φοιτητές

Το πλάνο για τα στεγαστικά δάνεια

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τα μέτρα για τη στέγη εδώ και καιρό. Γι' αυτό και τώρα ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, αναφέρθηκε στο θέμα. Μάλιστα, στη συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ξεκίνησε λέγοντας πως η κυβέρνηση, με τρόπο συστηματικό, και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, εδώ και 1 - 1,5 χρόνο, έχει προχωρήσει στη «συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία». Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την φθηνότερη στέγη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας. Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών, συμπλήρωσε και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα», προϊδέασε μάλιστα.

Αυτή τη στιγμή μελετώνται οι στεγαστικές ανάγκες των ζευγαριών, οι περιοχές με υψηλή και χαμηλή ζήτηση για κατοικίες, τα ακίνητα που διαθέτει ο ΟΑΕΔ αλλά και τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη εφαρμόζουν στεγαστικά προγράμματα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. 

Για την απόκτηση στέγης εξετάζονται διάφορες προτάσεις και τρόποι, όπως οι εξής:

  • Με επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικό δάνειο αγοράς κατοικίας. Κριτήριο θα είναι η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού και η σταθερότητα της απασχόλησης των εργαζομένων.
  • Με επιδότηση ενοικίου σε νέα ζευγάρια με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό η επιδότηση να καλύπτει το ενοίκιο.
  • Δωρεάν παραχώρηση στέγης με μακροχρόνια μίσθωση αλλά με όρο που θα μπαίνει στο συμβόλαιο ότι έπειτα από κάποιο διάστημα η δωρεάν διαμονή θα μετατραπεί σε ενοικίαση ή και σε αγορά του σπιτιού με έκπτωση. 
  • Με ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων κατόπιν σύμπραξης ΟΑΕΔ-ιδιωτών και διάθεση ενός αριθμού σπιτιών στους ιδιώτες για πώληση, ώστε να βγάλουν το κόστος κατασκευής και ενός αριθμού σπιτιών στον φορέα (ΟΑΕΔ ή άλλος) που θα έχει την ευθύνη να τα διαθέσει σε δικαιούχους του στεγαστικού προγράμματος.

Οι όροι για τη στέγη στους νέους και τους εργαζόμενους

Οι όροι επιδότησης και ενίσχυσης θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν εργάζονται και τα δύο μέλη ενός νοικοκυριού, ενώ αν υπάρχει ένας εργαζόμενος ή και κανένας στην οικογένεια θα προβλέπεται αυξημένη επιδότηση για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών, με προϋποθέσεις όπως η μη άρνηση από τον άνεργο θέσης απασχόλησης που θα του προταθεί να αναλάβει.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορούν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν φθηνή στέγη για να μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν οικογένεια. Οι επιλογές για το πώς θα πάρουν σπίτια τα νέα, κυρίως, ζευγάρια δεν έχουν να κάνουν μόνο με την απόκτηση φθηνής στέγης αλλά και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Τι είπε ο Ακης Σκέρτσος για το στεγαστικό πρόγραμμα 1,5 δισ. 

Στο θέμα της στεγαστικής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ξεκίνησε λέγοντας πως η κυβέρνηση, με τρόπο συστηματικό, και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, εδώ και 1 - 1,5 χρόνο, έχει προχωρήσει στη «συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία». Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την φθηνότερη στέγη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας. Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών, συμπλήρωσε και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα», προϊδέασε μάλιστα.

Πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση, ανέφερε, δεν μπορεί, άλλωστε, «το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη, πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις, αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης», τόνισε επιμένοντας πως «δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb».

Με δυο λόγια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε, τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA