Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα νέα τιμολόγια στην ενέργεια αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της κρατικής επιδότησης για τα νοικοκυριά, σε συνέχεια του Power Pass. Στόχος του μέτρου είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, την ώρα που η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται και η τιμή της ενέργειας παραμένει αυξημένη, παρά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Διαβάστε ακόμη: North Evia Samos Pass: Περισσότερα voucher 300 ευρώ - Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Η καλή πορεία της οικονομίας με αιχμή τις επενδύσεις και τον τουρισμό, αλλά και η σημαντική υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού (5,17 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους) δημιουργούν πρόσφορες συνθήκες για λήψη νέων μέτρων στήριξης, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα. Προτεραιότητα δίνεται στο ρεύμα αφού όπως όλα δείχνουν οι ονομαστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο θα είναι αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τις 20 Αυγούστου. Ωστόσο το τελικό κόστος για τον καταναλωτή θα διαμορφωθεί από την επιδότηση που θα δώσει το κράτος. 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η τιμή της κιλοβατώρας και η επιδίωξη της κυβέρνησης 

Για τον Αύγουστο η αρχική τιμή της κιλοβατώρας από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τον ίδιο μήνα (Αύγουστο), η συνολική επιδότηση από την κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των τελικών τιμών τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα του Αυγούστου, γεγονός που σημαίνει ότι το ύψος της κρατικής επιδότησης αναμένεται να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ρεύμα: Η ανακοίνωση των τιμών από τους παρόχους 

Με το νέο πλαίσιο, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι υποχρεωμένοι έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς επιβάρυνση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA