Μενού
  • Α-
  • Α+

Κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει η κυβερνητική ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο του 2022, ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας (22/8) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για ενίσχυση ρεκόρ, καθώς η επιδότηση τον Αύγουστο ήταν σχεδόν η μισή, ύψους 1,136 δισ. ευρώ. Παράλληλα ανέφερε πως οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: Ερχεται διπλασιασμός στην κρατική επιδότηση για να απορροφηθούν οι νέες τιμές των παρόχων ενέργειας

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, αναφερόμενος στο πακέτο που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, τόνισε ότι υπάρχουν δεκάδες μέτρα στο τραπέζι, αλλά τι θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στα ελληνικά νοικοκυριά μπαίνει έξτρα εισόδημα λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό, τις συνεχιζόμενες επενδύσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της πληρωμής των φόρων από τους Ελληνες πολίτες σημειώνοντας ότι προχωρούν στην κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων χωρίς να σημειώνεται συρρίκνωση των καταθέσεων.

Αυτή την καλή εικόνα, πρόσθεσε, θολώνει ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία έχει χτίσει γραμμές άμυνας για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους επόμενους μήνες καθώς η κάλυψη της επιπλέον επιβάρυνσης στο ηλεκτρικό ρεύμα θα περιορίσει τις δυνατότητες της κυβέρνησης για να βοηθήσει σε άλλα πεδία.

«Πράγματι, πολύ υψηλότερες τιμές, 10 και 11 φορές υψηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, υψηλότερες από τις αρχικές μας εκτιμήσεις. Αρα, η Πολιτεία τι κάνει; Εχει χτίσει γραμμές άμυνας, που αποδεικνύεται στην καθημερινότητα του πολίτη, έχει ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στο ρεύμα και στα καύσιμα, και ναι είμαστε διατεθειμένοι και το έχουμε πει, να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να καλύψουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της επιπλέον επιβάρυνσης τους επόμενους μήνες. Αρα και τον μήνα Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο η συνολική επιδότηση ήταν 1,1 δισ. ευρώ, από αυτό περίπου 250 εκατ. ευρώ ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τον μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι η επιδότηση θα πρέπει να προσεγγίσει περίπου τα 2 δισ. ευρώ. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτού του ποσού θα είναι μεγαλύτερη. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα του Σεπτεμβρίου τους επόμενους μήνες, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί και δημιουργείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα πρέπει να κατευθυνθεί κυρίως για να καλύψουμε την επιπλέον επιβάρυνση στο ρεύμα. Αρα, περιορίζει τις δυνατότητες που έχουμε για να βοηθήσουμε και σε άλλα πεδία».

Τέλος, σημείωσε ότι πολλά θα κριθούν για το ύψος των παρεμβάσεων από τρία βασικά οικονομικά μεγέθη που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το ύψος της ανάπτυξης για το δεύτερο 3μηνο του 2022, την πορεία των φορολογικών εσόδων για τον Αύγουστο, όπως επίσης και τις εισπράξεις από τον τουρισμό το καθοριστικό δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Οι νέες αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι

Την αύξηση στην επιδότηση ρεύματος προκαλούν οι αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι στην τιμή της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που οφείλεται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Στόχος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί θα είναι για άλλη μια φορά η τελική τιμή της κιλοβατώρας στη λιανική να κινηθεί στα επίπεδα των 0,15-0,17 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Αύγουστο ήταν ύψους 1,136 δισεκατομμυρίων ευρώ και με αυτή απορροφήθηκε το 90% της αύξησης για όλους τους οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της κατανάλωσης σε κύριες και μη κύριες κατοικίες. Παράλληλα απορροφήθηκε το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Χαρακτηριστικά, μετά τις νέες αυξήσεις, οι νέες τιμές από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνονται ως εξής: 

  • Η ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 έχει χρέωση 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,800 για πάνω από 500 KWh.
  • Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα και 0,77855 για τη νύχτα στο Protergia Home MVP.
  • Η NRG έχει χρέωση στα 0,768 με εξαίρεση το πρόγραμμα prime όπου εμπεριέχει εφάπαξ συνδρομή. Επίσης στα επαγγελματικά τιμολόγια είναι στα 0,758
  • Η Hρων στο πρόγραμμα Ήρων Generous έχει τιμή 0,750 ευρώ με έκπτωση συνέπειας 20%.
  • Η Elpedison στα 1,0804 ευρώ, στο οποία εφαρμόζεται έκπτωση συνέπειας 0,400 ευρώ.
  • Η Zenith έχει χρέωση 0,687 - 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA