Μενού
  • Α-
  • Α+

Με σχετική ανακούφιση θα παραλάβουν εντός των ημερών χιλιάδες καταναλωτές τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο, καθώς με βάση την κρατική επιδότηση που έφτασε στα 33,7 λεπτά κατά τον τρίτο καλοκαιρινό μήνα, οι λογαριασμοί θα είναι σαφώς ελαφρύτεροι σε σχέση με προηγούμενους. Εξάλλου, η κυβέρνηση επιδότησε με σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και αγρότες προκειμένου να ανασάνουν οι Ελληνες πολίτες από την ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Εκλεισε τελείως τον Nord Stream 1 η Gazprom - Πότε θα λειτουργήσει ξανά

Για να πέσει λοιπόν η κιλοβατώρα της πλειοψηφίας των καταναλωτών που σήμερα είναι πελάτες της ΔΕΗ στα 14,9-16,1 λεπτά, η κρατική επιδότηση έφτασε στα 33,7 λεπτά τον Αύγουστο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια οικογένεια με μηνιαία κατανάλωση ρεύματος κοντά στις 300 κιλοβατώρες θα πλήρωνε ρεύμα κοντά στα 240 ευρώ, ενώ αντίθετα, μετά την κρατική παρέμβαση, η ίδια κατανάλωση θα κοστίσει στο νοικοκυριό 48 ευρώ! Σε συνδυασμό με την ακρίβεια που βιώνουν οι καταναλωτές, αυτή η έκπτωση στο ρεύμα μέσω του Power Pass ισοδυναμεί με «ένεση οξυγόνου». 

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από την έκπτωση στα τιμολόγια του Αυγούστου:

Οικιακή κατανάλωση 300 KWh 

  • Αρχική τιμή: 240 ευρώ
  • Τελική τιμή με κρατική επιδότηση: 48 ευρώ

Οικιακή κατανάλωση 400 KWh 

  • Αρχική τιμή: 315 ευρώ
  • Τελική τιμή με κρατική επιδότηση: 60 ευρώ

Κατανάλωση μικρομεσαίας επιχείρησης 2.000 KWh

  • Αρχική τιμή: 1.600 ευρώ
  • Τελική τιμή με κρατική επιδότηση: 392 ευρώ

Σώζονται ακόμη και θέσεις εργασίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα που γυρίζουν πίσω στους καταναλωτές από την ανάκτηση υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση, αποτρέπουν την περεταίρω αποδυνάμωση του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ ειδικά στον επιχειρηματικό κλάδο, οι λογαριασμοί ύψους δύο και τριών χιλιάδων ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως της εστίασης και το λιανεμπόριο ισοδυναμούν ακόμα και με απώλεια θέσεων εργασίας αφού.   Ειδικότερα, το συνολικό ποσό που θα δοθεί για τις επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ (από 1,136 δισ. ευρώ του Αυγούστου), με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού να αυξάνεται στα 800 εκατ. ευρώ (από 300 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο). Τα υπόλοιπα προέρχονται από το περίφημο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), το οποίο συγκεντρώνει τα «υπερκέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά (για τον Αύγουστο υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσουν τα 700 εκατ. ευρώ), έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε να εμπλουτιστεί και με 300 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ.

Ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση για τον Σεπτέμβριο

Σε επίπεδα προ κρίσης και ακόμη φθηνότερα παρά την αστρονομική εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου τις μέρες του Αυγούστου, θα προσαρμοστούν οι νέες τιμές ηλεκτρισμού που μπαίνουν από αύριο 1η Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή και θα ισχύουν μέχρι τα τέλη του μήνα. Οι καταναλωτές όχι μόνο θα προσπεράσουν τις «υπερπτήσεις» των τιμών φυσικού αερίου που εκτοξεύτηκαν ακόμη και πάνω από τα 340 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά κάποιοι θα απολαύσουν εντυπωσιακά γενναιόδωρες επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα καταβάλλει για την ελάφρυνση των νοικοκυριών την μεγαλύτερη επιδότηση στην ιστορία της 12μηνης ενεργειακής κρίσης, φτάνοντας για πρώτη φορά τα 1,9 δισ., ευρώ από τα οποία μόνο το 1,1 έως 1,2 δισ. προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πάντως, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, οι πόροι αυτοί δεν είναι ανεξάντλητοι και τα μέτρα θα είναι «μετρημένα» το επόμενο διάστημα ώστε να μην ναρκοθετήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Για το σύνολο του έτους υπολογίζεται πάντως ότι θα φτάσουν και ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. Όπως μάλιστα επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η λύση στο πρόβλημα με τον ενεργειακό πόλεμο δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή λύση με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης αυτών από τις τιμές του ηλεκτρισμού. Μια πρόταση που η ελληνική πλευρά κατέθεσε πριν από επτά μήνες στην ΕΕ και σήμερα κατόπιν εορτής και δυσβάσταχτου κόστους για την ευρωπαϊκή οικονομία σπεύδει να μελετήσει σοβαρά η Κομισιόν.

Κέρδος στον καταναλωτή η ενίσχυση του ανταγωνισμού

Με τις νέες χρεώσεις, για πρώτη φορά οι καταναλωτές καλούνται να επιλέξουν από το καλάθι των προσφορών πάμφθηνες τιμές που ξεκινούν από 2 λεπτά η κιλοβατώρα που είναι η τιμή της Φυσικό Αέριο Αττικής, μετά τις επιδοτήσεις και την έκπτωση συνέπειας ακόμη και αρνητικές τιμές όπως στην περίπτωση της «Ηρων» για τους νέους πελάτες και στα σιωπηλά και για τους παλιούς. Η εταιρεία προσέφερε τιμολόγιο με 75 λεπτά/κιλοβατώρα, το οποίο μετά την έκπτωση συνέπειας 20%, περιορίζεται στα 60 λεπτά. Με την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 11 λεπτά και η τιμή για τους συνεπείς πελάτες γίνεται αρνητική στα -3,9 λεπτά.

Η πλειοψηφία πάντως των καταναλωτών θα συνεχίζει να απολαμβάνει τιμολόγια με χρεώσεις στα επίπεδα Αυγούστου αλλά και προ κρίσης που είναι 0,14 έως και 0,16 ευρώ η κιλοβατώρα. Στελέχη του κλάδου μιλούν για ενίσχυση του ανταγωνισμού, πολιτική που αβαντάρει και η κυβέρνηση δια στόματος και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δεν δίστασε να προτρέψει τους πολίτες να αλλάξουν πάροχο ακόμη και αν δεν έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους προς τις εταιρείες που μέχρι πρότινος τους ηλεκτροδοτούσαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA