Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αναβρασμό βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, καθώς ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, συνεχίζει να δημιουργεί χάος στις τιμές της ενέργειας, αλλά και την επάρκεια ανά κράτος. Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι πρώτη ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης σε στήριξη προς τους καταναλωτές για την ενεργειακή ακρίβεια, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, έχουν φέρει και κάποιες ανισότητες σχετικά με όσους επέλεξαν το φυσικό αέριο έναντι του πετρελαίου. Την ίδια ώρα «φωτιά» έχουν πάρει και τα καυσόξυλα με αύξηση 80 ευρώ το κυβικό, δηλαδή περίπου 30% πάνω σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Ψάχνουν απεγνωσμένα λύση όσοι «άφησαν» το πετρέλαιο - Κερδισμένοι και χαμένοι των επιδοτήσεων

Και ενώ όλοι αναζητούν οικονομικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν την επέλαση της απαγορευτικής «βαρυχειμωνιάς» και στο πορτοφόλι τους, η κυβέρνηση διευρύνει επιδοτήσεις και δικαιούχους παροτρύνοντας τους καταναλωτές να προτιμήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης. Μάλιστα όσα νοικοκυριά «γυρίσουν την πλάτη» σε αέριο και κλιματιστικά, επιλέγοντας πετρέλαιο θέρμανσης θα επιδοτηθούν επιπλέον φθάνει βέβαια να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που εξήγγειλε η κυβέρνηση αφού το συνολικό ποσό για το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 180 εκατομμύρια ευρώ στα 300 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα στον διεθνή ενεργειακό πόλεμο, η Ελλάδα θα έχει επάρκεια φυσικού αερίου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την οριζόντια ενίσχυση ρεύματος θέτοντας κλίμακες οι οποίες θα ανακοινωθούν όπως και το ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου στα τέλη Σεπτέμβρη.

Πήραν φωτιά τα... ξύλα

Στο μεταξύ, κατά 30% είναι αυξημένες οι τιμές στα καυσόξυλα φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές, σύμφωνα με τους Εμπόρους Στερεών Καυσίμων. Οι καταναλωτές, όμως, από τον Ιούλιο ακόμη προσπαθούν να γεμίσουν τις αποθήκες τους για τον χειμώνα. Ωστόσο, το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με την διαθεσημότητα. Οι παραγγελίες είναι πάρα πολλές και δεν μπορούν να εξυπηρετήθούν. 

Τέτοια εποχή, άλλες χρονιές, ίσα που ξεκινούσαν οι πρώτες παραγγελίες, ενώ φέτος οι πρώτες έγιναν στα τέλη Ιουλίου. Αύγουστο μήνα οι έμποροι καυσόξυλων ήταν ήδη... πνιγμένοι. 

Οι τιμές τους... τσουρουφλίζουν

Ωστόσο, το ότι ο κόσμος στρέφεται στα καυσόξυλα δεν σημαίνει ότι πρόκειται για φθηνό... σπορ! Οι τιμές σύμφωνα με τους εμπόρους έχουν φτάσει 20% με 30% πάνω μέχρι στιγμής και αυτό γιατί ανέβηκαν πολύ οι τιμές στην πηγή, αλλά και στα μεταφορικά. Οπως λένε «...η τιμή ήταν 30 με 35 ευρώ στην ντάνα και τώρα φτάνουν 80 ευρώ το κυβικό στην ντάνα». Οσο για τη διαθεσιμότητα, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, γύρω στα Χριστούγεννα η Ελλάδα θα ξεμείνει από καύσιμη ύλη! Ετσι, πολλοί ιδιοκτήτες επιχείρησης με καυσόξυλα, κάνουν ό,τι μπορούν για να γεμίσουν τις μισοάδειες αποθήκες τους.

Γεωργιάδης: Θα μπει «κόφτης» στην τιμή

Αναφορικά με την αύξηση των τιμών στην ξυλεία και το πέλετ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αν ο τόνος κόστιζε πέρσι, για παράδειγμα, 100 ευρώ, δεν μπορεί φέτος να κοστίζει πάνω από 150 και έτσι η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση, η οποία δεν θα επιτρέπει να αυξάνεται η σημερινή λιανική τιμή πάνω από ένα όριο συγκριτικά με την περσινή. «Έχει ανέβει πάρα πολύ η τιμή στα καυσόξυλα και στο πέλετ. Όσο οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για τη θέρμανση φέτος το χειμώνα, τόσο το ξύλο ανεβαίνει. Και επειδή δεν υφίσταται πλέον η αγορά της Ουκρανίας και της Ρωσίας από όπου υπήρχε μεγάλη εισαγωγή ξυλείας και πέλετ, αυτό πιέζει τις τιμές ακόμα παραπάνω. Έχω συγκαλέσει για αυτή την εβδομάδα σύσκεψη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς και θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρέμβαση στην τιμή και του καυσόξυλου και του πέλετ. Δεν θα επιτρέψουμε λόγω της αυξήσεως του φυσικού αερίου να γίνει αισχροκέρδεια στην ξυλεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Το επικρατέστερο ποσοστό «κόφτης» αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι το 50%, αλλά αναμένεται να κλειδώσει πιθανότατα αύριο ή τα επόμενα 24ωρα σε ειδική σύσκεψη στο ΥΠΑΝ. 

Ασμάτογλου: Δεν μπορεί να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πως είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθεί η αισχροκέρδια στις τιμές των καυσόξυλων από το κράτος. «Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει μια τέτοια παρέμβαση και να έχει αποτέλεσμα. Τα περισσότερα καυσόξυλα έρχονται από τη Βουλγαρία και μάλιστα έρχονται χωρίς τιμολόγια». Και πρόσθεσε: «Πως μπορεί να επέμβει το κράτος και να ελέγξει την αισχροκέρδεια αν δεν υπάρχουν παραστατικά και τιμολόγια;».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι κυρίως στην Περιφέρεια αναζητούνται τρόποι για κάλυψη των αναγκών μέσω της επάρκειας στην καύσιμη ύλη. Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, συνεδρίασε την Τρίτη και έκρινε επιτακτική την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και οι αδειοδοτήσεις για την κοπή καυσόξυλων. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε και από τους αυτοδιοικητικούς στην συνεδρίαση της. Η ΠΕΔ ουσιαστικά ζητά από τα Δασαρχεία να απλοποιήσουν τις αδειοδοτήσεις τους, ώστε ελλείψει διαχειριστικών μελετών από μεριάς των Δήμων, να καταστεί δυνατό κατά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διανέμονται καυσόξυλα στους κατοίκους των ορεινών χωριών της περιοχής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA