Μενού
  • Α-
  • Α+

Η λέξη στέγαση εδώ και κάποια χρόνια ακούγεται ως... ταμπού στην ελληνική κοινωνία, καθώς τo στεγαστικό πρόβλημα αποτελεί έναν από τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Η έλλειψη διαθέσιμων προς πώληση ή ενοικίαση σπιτιών και τα υπέρογκα ενοίκια, αφενός, τα κακοδιατηρημένα ακίνητα και η ραγδαία αύξηση των ακινήτων Airbnb, αφετέρου, συνέτειναν στην όξυνση του προβλήματος. Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας στοχεύσει στην «καρδιά» του προβλήματος, φέρνει τη νέα στεγαστική πολιτική στην επιφάνεια, αναλύοντας την Πέμπτη όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες από τη ΔΕΘ!

Διαβάστε ακόμη: Θέρμανση: Το κυβερνητικό πλαφόν στην τιμή για καυσόξυλα και πέλετ - Οι άλλες επιλογές των καταναλωτών

Ουσιαστικά, δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στον δημόσιο τομέα να αξιοποιήσει τις υποδομές και τους πόρους του σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και να προσφέρει ένα μεγάλο εχέγγυο επιβίωσης στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για το πρόγραμμα - μαμούθ ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσον αφορά τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Οι δράσεις θα ξεδιπλώνονται σταδιακά με στόχο να δοθεί «ανάσα» στους νέους, ώστε να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία. Τα «αποκαλυπτήρια» του προγράμματος θα γίνουν την Πέμπτη από τους αρμόδιους υπουργούς, όπως δήλωσε, ο Κωστής Χατζηδάκης

Συγκεκριμένα, στις 10:30 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι το υπουργείο του οποίου ηγείται έχει το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος, ενώ υπάρχουν και πολλά επιμέρους υποπρογράμματα.

Η αρχή θα γίνει με 500 εκατ. ευρώ

Όσο για τη φθηνή δανειοδότηση για την απόκτηση στέγης, τόνισε πως είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με 500 εκατομμύρια ευρώ δάνεια, τα 375 εκατομμύρια θα τα δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα είναι άτοκα, θα βάλουν και οι τράπεζες το 1/4. Οι τράπεζες, όπως εξήγησε, θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και για αυτόν τον λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα 3/4 του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%.

«Ουσιαστικά μιλάμε για τα φθηνότερα στεγαστικά δάνεια. Αν πάρει κάποιος ένα δάνειο 100.000 ευρώ για ένα σπίτι, η μηνιαία δόση θα είναι 275 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει 275 ευρώ τον μήνα και θα του μείνει και το σπίτι», επεσήμανε ο υπουργός. Από την «επιχείρηση» φθηνή στέγη κερδισμένοι θα είναι περισσότεροι από 100.000 πολίτες, ηλικίας έως 39 ετών, οι περισσότεροι πάντως των οποίων είναι φοιτητές ή οι οικογένειές τους που νοικιάζουν σπίτια για τις σπουδές τους και την τελευταία, τουλάχιστον, πενταετία βρίσκονται μπροστά σε ένα «κύμα» συνεχόμενων αυξήσεων στα ενοίκια λόγω κυρίως της επέκτασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που έχουν μειώσει την προσφορά ακινήτων.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως για 50.000 φοιτητές η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 83 ευρώ τον μήνα στα 125 ευρώ, δηλαδή από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ ετησίως, ενώ υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης το εν λόγω ποσό μπορεί να φθάσει έως και τα 167 ευρώ μηνιαίως ή 2.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συνολικό «πακέτο» των παρεμβάσεων της κυβέρνησης θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 200 εκατ. ευρώ από το συγχρηματοδοτούμενο, αλλά και πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα είναι δάνεια, επιδοτούμενα από το κράτος κατά 375 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανέγερση περίπου 8.150 νέων θέσεων στις φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, στη Θεσσαλία, στη Δυτική Μακεδονία, στη Θράκη και στη Δυτική Αττική.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα στέγης που θα αρχίσει σύντομα να «τρέχει» από τα συναρμόδια υπουργεία και τις τράπεζες θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι με την κίνηση αυτή, για παράδειγμα ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ, ποσό το οποίο είναι αρκετά μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.

     

  2. Νέο στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους: Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

     

  3. Κρατική επιδότηση 10.000 ευρώ σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, για να τα ανακαινίσουν. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα έχουν την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με το συγκεκριμένο μέτρο υπολογίζεται ότι καλύπτεται έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

     

  4. «Κοινωνική αντιπαροχή»: Θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτήρια η «κοινωνική αντιπαροχή», που ουσιαστικά σημαίνει ότι το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές από αυτές τις κατοικίες θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι προβλέπεται να αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

     

  5. Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2»: Το Δημόσιο ουσιαστικά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα, προκειμένου να τα διαθέσει στη συνέχεια με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

     

  6. Golden Visa: Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος και προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden Visa από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ.

Θετικές οι τράπεζες στο κυβερνητικό σχέδιο

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, διαπιστώνει ότι αυτά συνεχώς μειώνονται και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό για τις νεότερες γενιές. Κύριες αιτίες είναι οι μικροί μισθοί και η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας. Παράγοντες που είτε είναι απαγορευτικοί για την απόκτηση κατοικίας είτε αποθαρρυντικοί λόγω του υψηλού ρίσκου. Έτσι, η συσσώρευση πλούτου στις νέες γενιές πέφτει δραματικά.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Στη γενιά του '40, το 75% των 35άρηδων αποκτούσε το δικό του σπίτι. Το ποσοστό αυτό έπεσε στο 50% για τη γενιά του '60 και κάτω του 50% για τη γενιά του '80, αναφέρει η ΕΚΤ στη μελέτη της «Younger generations and the lost dream of home». Και ένα ακόμα στοιχείο: Οι νέοι του ευρωπαϊκού νότου φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες (''Κεφάλαιο'', 5 Φεβρουαρίου 2022).

Όροι χρηματοδότησης

Μολονότι δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, γεωγραφικά κ.ά.), από τον υπολογισμό του ποσού δανείου και της μηνιαία δόσης προκύπτει κατά προσέγγιση ότι πρόκειται για δάνεια με:

  • Επιδότηση κατά 75%
  • Διάρκεια άνω των 35 ετών
  • Επιτόκιο γύρω στο 1%.

Κριτήρια και κίνδυνοι

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα του μέτρου, καθώς τα δάνεια, ακόμα και τα επιδοτούμενα, δίνονται με τραπεζικά κριτήρια. Δηλαδή η ίση κατανομή του κινδύνου μεταξύ τράπεζας και κράτους, ισχύει και στα επιδοτούμενα ή εγγυημένα δάνεια. Επίσης, θα πρέπει να εξειδικευτεί η ίδια συμμετοχή ή θα καθορίζεται από την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών. Διότι, ο συνολικός κίνδυνος για τις τράπεζες μειώνεται όσο αφορά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης, καθώς μειώνεται ο λόγος δόσης προς εισόδημα. Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να εφαρμόσουν πιο χαλαρά κριτήρια, να μην αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους.

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Εξάλλου, στο πλαίσιο των εξαγγελιών για το κυβερνητικό πρόγραμμα για φθηνή στέγη από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα επισημαίνοντας ότι «εγκαινιάζουμε νέο πρόγραμμα δανείων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό -σχεδόν μηδενικό- επιτόκιο για αγορά σπιτιού σε παλιά κτίρια της χώρας μας» διευκρινίζοντας πως απευθύνεται σε «χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ιδιοκατοίκησης, και της ανακαίνισης παλαιότερων σπιτιών, δημιουργείται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν, με την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. «Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος», τόνισε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA