Μενού
DOY-EFORIA-AADE
Αποδείξεις | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι δωρεές και οι γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων, στις περιπτώσεις συγγενών πρώτου βαθμού για τις οποίες υπάρχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς το οποίο προβλέπει αφορολόγητο ποσό 800.000 ευρώ. Μάλιστα πολλοί φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με επιβολή φόρου έως και 40% από το πρώτο ευρώ σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν ενδείξεις στην Αρχή για συναλλαγές από πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο, συνδιαλλαγές χωρίς αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων από τράπεζες ενώ υπάρχουν και «πονηρές» τροποποιητικές δηλώσεις με τις οποίες ανακαλούνται αρχικές δηλώσεις άτυπης γονικής παροχής- δωρεάς.

Διαβάστε ακόμη: Fuel Pass 3: Το πλάνο για νέα επιδότηση σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές και δωρεές σε χρήματα, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, η νέα αναλυτική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ έρχεται να αποκωδικοποιήσει το νέο καθεστώς.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, όπως την παρουσιάζει η ΕΡΤ, θα ερευνηθούν:

  • Διαδοχικές δωρεές: Οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση το χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκαν και με όριο τους 6 μήνες. Θα ελεγχθούν περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Με ενδιάμεσο, δηλαδή, το γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο. Για αυτήν, την «τριγωνική» συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στο γονιό είναι αφορολόγητη όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από το γονιό στο παιδί. Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ.
  • Χρηματικές γονικές παροχές – δωρεές χωρίς αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων από τράπεζες: Στις περιπτώσεις αυτές χάνεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Για την απόδειξη της μεταφοράς του ποσού της χρηματικής γονικής παροχής/δωρεάς σε τραπεζικό λογαριασμό αναγράφονται στην δήλωση οι αριθμοί IBAN των τραπεζικών λογαριασμών, μεταξύ των οποίων έγινε η μεταφορά των χρημάτων καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα και επισυνάπτεται το αποδεικτικό μεταφοράς από το πιστωτικό ίδρυμα. Ως μεταφορά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λογίζεται και η έκδοση τραπεζικής επιταγής από τον γονέα/δωρητή όπως και οι μεταφορές χρημάτων από λογαριασμούς τραπεζών στο εξωτερικό.
  • Μεταφορά χρημάτων σε κοινό λογαριασμό με τρίτο πρόσωπο: Θα ερευνηθούν περιπτώσεις μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο. Εάν αποδειχθεί η «χρήση» του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής/δωρεάς από το τέκνο/δωρεοδόχο από το τρίτο πρόσωπο τότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς 20% για δωρεοδόχους της Β΄ κατηγορίας και 40% για τα πρόσωπα της Γ΄ κατηγορίας.
  • «Πόθεν έσχες» των δωρητών: Η Εφορία θα διασταυρώσει αν τα χρήματα που δωρίζονται προέρχονται από εισοδήματα και έσοδα του δωρητή τα οποία έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί και καλύπτουν το ύψος των χρημάτων που δωρίζονται.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις: Απορρίπτεται τροποποιητική δήλωση, με την οποία ανακαλείται η αρχική δήλωση άτυπης γονικής παροχής/δωρεάς από τους δηλούντες, οι οποίοι επικαλούνται πλάνη τους, όπως π.χ. ότι η υποβολή της δήλωσης έγινε πριν τη σύσταση της δωρεάς, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται με τις δηλώσεις φόρου χρηματικών δωρεών/γονικών παροχών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων: