Μενού
ergazomenoi
Εργαζόμενοι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

H... ώρα της κρίσης για τον ένο αυξημένο κατώτατο μισθό, έφτασε, καθώς την Παρασκευή ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του που θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η τελική αύξηση αναμένεται να είναι πάνω από τα 50 ευρώ καθώς, όπως έχει αποκαλύψει ο Μαξιμιλιανός, θα είναι μεταξύ 760 και 770 ευρώ, από τα 713 που είναι σήμερα. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαίωσε και ο Κωστής Χατζηδάκης, βάζοντας τέλος στα όποια σενάρια έκαναν λόγο για κατώτατο μισθό με «8 μπροστά».

Η τελική αύξηση αναμένεται να είναι στα επίπεδα που έχει περιγράψει στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ με την οποία έχει εισηγηθεί αύξηση ως και 7,75% καθώς έτσι διασφαλίζεται πως δεν θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας που με τη σειρά του αναμένεται να φτάσει ως και τα 472 ευρώ.

Εφόσον η αύξηση κυμανθεί μεταξύ 7,5% και 7,75%, ο βασικός μισθός 650.000 εργαζομένων θα διαμορφωθεί, ανάλογα και με την προϋπηρεσία, ως εξής:

  • Εργαζόμενος χωρίς ή με προϋπηρεσία έως 3 έτη: 766 με 768 ευρώ
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία 3 - 6 έτη: 842 έως 844 ευρώ (+10%)
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία 6 - 9 έτη: 919 - έως 921 ευρώ (+20%)
  • Εργαζόμενος με προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη: 995 - έως 998 ευρώ (+30%)

Παράλληλα, αυξήσεις θα υπάρξουν και σε μία σειρά άλλα επιδόματα όπως το Ειδικό εποχικό (824,63€ σήμερα), το Ειδικό επίδομα για μουσικούς – τραγουδιστές, ηθοποιούς (557,22€ σήμερα), το Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων (437,79€ σήμερα) και το Ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργίας (227,65€ σήμερα).

Τα δεδομένα για τις τριετίες

Αυξήσεις όμως αναμένεται και για παλιότερους εργαζόμενους, που δεν αμείβονται πλέον με τον κατώτατο μισθό. Αυτό θα γίνει από τη στιγμή που θα «ξεκλειδώσουν» οι τριετίες. Σύμφωνα με τις εκιμήσεις από τη στιγμή που η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% (ήταν στο 10,8% τον Ιανουάριο), πρόκειται να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα επιδόματα προϋπηρεσίας (τριετίες), με αποτέλεσμα οι μισθοί να βελτιωθούν από 10% έως 30% για όσους έχουν από εννέα χρόνια προϋπηρεσίας και πάνω. Ουσιαστικά, δηλαδή,  μισθός και το ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Τέλος, η όποια τελική απόφαση αναμένεται να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που υπολογίζεται γύρω  στις 3 ποσοστιαίες μονάδες – σε βάθος τετραετίας.