Μενού
Σοκολάτα
Μπάρες σοκολάτας | PIxabay
  • Α-
  • Α+

Ρεκόρ τιμών συνεχίζει να «σπάει» το κακάο, με τα πρώτα προβλήματα, σύμφωνα με το Mega, να παρατηρούνται από τον Σεπτέμβριο όταν άρχισε να γίνεται πιο έντονη η σχετική διαφορά.

Η τιμή και πιο συγκεκριμένα ο τόνος του κακάο το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων ξεπερνώντας τον χαλκό.

Η τιμή του έχει ανέβει κατά 138% μέσα σε έναν χρόνο, και ο τόνος από τις αρχές του 2024 έχει αγγίξει τα 4.200 ευρώ, καταφέρνοντας έτσι να σπάσει κάθε «ρεκόρ» ακρίβειας. Συγκριτικά με το 2023, η τιμή του ανερχόταν στα 3.000 δολάρια τον τόνο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, πέρα από την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, παρατηρούνται στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Γκάνα όπου έχει μειωθεί αισθητά η παραγωγή των κόκκων κακάο.

Σε ό,τι αφορά τον «δυτικό κόσμο», παρατηρείται εκτόξευση των τιμών στις σοκολάτες και στα υπόλοιπα παράγωγα του κακάο, όπως το σοκολατένιο αυγό που καταναλώνεται το Πάσχα, Καθολικών και Ορθοδόξων.

Ενδεικτικά, ένα μεσαίο πασχαλινό αυγό κόστιζε στην Ελλάδα το 2022 γύρω στα 15 με 22 ευρώ, το 2023 17 με 23 ευρώ, ενώ φέτος αγγίζει ακόμη και τα 28 ευρώ, δυσκολεύοντας κι άλλο τα ψώνια του μέσου καταναλωτή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA