Μενού
Ανεμογεννήτρια
Στιγμιότυπο από ανεμογεννήτριες | EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ «έδωσαν τα χέρια» η εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar και ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η συμφωνία μεταξύ της αραβικής και της ελληνικής εταιρείας αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με το Insider, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Masdar υπέγραψε οριστική συμφωνία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και άλλους μετόχους για την αρχική απόκτηση του 67% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με τίμημα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Τι προβλέπει η συμφωνία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Masdar

Το τίμημα εξαγοράς αντιπροσωπεύει μια συνολική αποτίμηση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση σε μετρητά για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με σκοπό να φτάσει το 100%.

Επιδεικνύοντας διοικητική συνέχεια, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γεώργιος Περιστέρης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, θα συνεχίσουν στους σημερινούς τους διοικητικούς ρόλους μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και θα στηρίξουν τη Masdar στη διοίκηση της εταιρείας στην επόμενη φάση ανάπτυξής της.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία καθαρής ενέργειας, με ιστορικό άνω των 25 ετών στην υλοποίηση καινοτόμων και βιώσιμων έργων. Η εταιρεία ειδικεύεται στη χρηματοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στα αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και αντλησιοταμιευτικά έργα.

Το αναπτυξιακό πλάνο της ΤΕΡΝΑ

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα το αναπτυξιακό της πλάνο, το οποίο στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμη ενέργεια ύψους 6GW έως το 2030. Με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Η προτεινόμενη εξαγορά αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, καθώς στοχεύει σε παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ 100GW έως το 2030. Αντανακλά επίσης την εμπιστοσύνη της Masdar στις προοπτικές ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς και στη δυναμική της ελληνικής αγοράς και του εγχώριου κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συναλλαγή ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί σε κορυφαίο διαφοροποιημένο Όμιλο υποδομών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και επιταχύνει την πορεία του Ομίλου προς μια νέα εποχή ανάπτυξης.

Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας τη συμβολή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η προτεινόμενη εξαγορά καταδεικνύει την κλίμακα και τις φιλοδοξίες των αναπτυξιακών σχεδίων της Masdar στην περιοχή και περαιτέρω εδραιώνει τον ρόλο της ως αξιόπιστος παγκόσμιος εταίρος ενεργειακής μετάβασης για κυβερνήσεις, επενδυτές, αναπτυξιακούς φορείς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA