Μενού
forologki-dilosi
Φορολογική δήλωση | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι έλεγχοι της εφορίας είναι ένα διαχρονικό ζήτημα που μας απασχολεί και το οποίο εξελίσσεται ως προς τους τρόπους, τις μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται προκειμένου να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που αποκρύπτουν εισοδήματα. Πάμε να δούμε τι ισχύει και πώς πραγματοποιείται η διαδικασία ενός φορολογικού ελέγχου.

Εν έτει 2023, οι φορολογικοί έλεγχοι είναι πολύ πιο στοχευμένοι από ό,τι συνέβαινε παλαιότερα διότι η εφορία πλέον έχει εικόνα. Υπάρχουν συστήματα που τρέχουν ελέγχους και με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια εντοπίζουν και θέτουν προς έλεγχο τους φορολογούμενους (ιδιώτες & επιχειρήσεις ).

Τα στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη αντλούνται από τις φορολογικές δηλώσεις αλλά και από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ειδικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των ελέγχων όταν υπάρχουν καταθέσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τις φορολογικές δηλώσεις.

Η ενημέρωση για τον έλεγχο αποστέλλεται με προσωποποιημένο μήνυμα στη θυρίδα του φορολογούμενου στο taxisnet. Τα έτη για τα οποία μπορεί κάποιος να ελεγχθεί φτάνουν την πενταετία, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που την ξεπερνούν, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχουν υποψίες εικονικών τιμολογίων ή διακίνηση μαύρου χρήματος.

Η «ποινή» για οποιαδήποτε παράβαση, συνεπάγεται με καταβολή του φόρου που δεν πληρώθηκε για το αντίστοιχο έτος, προσαυξημένου με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το ποσό που προκύπτει από τους φορολογικούς ελέγχους εμπίπτει στην κατηγορία οφειλών, που μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 48 δόσεις.

Δείτε επίσης:

Το δράμα της Ελένης από το Κωσταλέξι – Τι απέγινε η κοπέλα

Λαμία: Πώς έγινε το τραγικό εργατικό δυστύχημα - «Το μηχάνημα τον απορρόφησε»

Το ελληνικό τυρί που κατέκτησε τη 2η θέση στα καλύτερα του κόσμου - Δεν είναι η φέτα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA