Μενού
logariasmos revma 2
Λογαριασμός ΔΕΗ. | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, τα οποία ανάλογα με το χρώμα που θα φέρουν θα έχουν και αντίστοιχες χρεώσεις, έρχονται από 1η Ιανουαρίου του 2024. Για το λόγο που «χρωματίστηκαν» τα νέα τιμολόγια ρεύματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει διευκρινίσει στο παρελθόν ότι αυτό συνέβη για να καταλαβαίνει καλύτερα ο καταναλωτής τα διαφορετικά είδη τιμολογίων.

«Τα μπλε είναι τα σταθερά, τα κυμαινόμενα είναι τα πορτοκαλί και το πράσινο τιμολόγιο είναι ίδιο για όλους», είχε πει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν θα είναι χαμηλότερες οι τιμές, η απάντηση είναι ότι «στο πράσινο θα έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, τα τιμολόγια που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής επειδή δεν έχουν κόστος αντιστάθμισης μπορείς να έχεις ένα όφελος. Τέλος την απόφαση θα την πάρει ο καταναλωτής».

Τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

  • Το μπλε τιμολόγιο θα έχει σταθερές χρεώσεις για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Προτείνεται σε οικιακούς καταναλωτές με μικρές καταναλώσεις ρεύματος.
  • Το κίτρινο τιμολόγιο έχει κυμαινόμενες χρεώσεις που αλλάζουν από μήνα σε μήνα. Προτείνεται σε καταναλωτές με γνώσεις της αγοράς ενέργειας και διαθέσιμο χρόνο για έρευνα αγοράς
  • Το πορτοκαλί τιμολόγιο θα έχει κυμαινόμενες χρεώσεις που αλλάζουν από ώρα σε ώρα μέσα στην ίδια ημέρα. Προτείνεται σε εμπορικούς καταναλωτές που διαθέτουν έξυπνους μετρητές.
  • Το πράσινο τιμολόγιο θα έχει ενιαία φόρμουλα τιμολόγησης ρεύματος που περιέχουν ρήτρες αναπροσαρμογής. Προτείνεται σε οικιακούς ή εμπορικούς καταναλωτές που έχουν μέση ή υψηλή κατανάλωση ρεύματος.

Χρωματιστά τιμολόγια: Υπέρ και κατά

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Mega ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τα μπλε τιμολόγια θα είναι και τα ακριβότερα, επικαλούμενος κύκλους της αγοράς.

Όσον αφορά τα κίτρινα τιμολόγια, οι τιμές διαμορφώνονται βάσει των δεικτών της χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ το πορτοκαλί θεωρείται ως το δυναμικό τιμολόγιο και οι καταναλωτές μπορούν να γνωρίζουν ποιες ώρες της ημέρας έχουν χαμηλότερη χρέωση κιλοβατώρας.

Τέλος, στο πράσινο τιμολόγιο εντάσσονται αυτόματα όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν κατηγορία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA