Μειώσεις φόρων, αξιοποιώντας τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τα οποία εκτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης.
Οι μειώσεις αυτές αφορούν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα τεκμήρια διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος. Η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έως το τέλος του 2025 , η εφαρμογή των ψηφιακών βιβλίων (MyData), η ηλεκτρονική τιμολόγηση , η εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης για τις ατομικές επιχειρήσεις και το ψηφιακό πελατολόγιο προβλέπεται ότι θα αποφέρουν πολλά επιπλέον έσοδα στο κράτος.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1/3 επεκτάθηκε στους κλάδους εστίασης και τουρισμού και αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες κατηγορίες επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη υποχρέωση τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Μέσα από την ψηφιακή κάρτα πλέον δηλώνονται όλες οι επιπλέον ώρες που εργάζονται οι υπάλληλοι όπως επίσης μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η υποδηλωμένη εργασία. Τα έσοδα τους κράτους μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικά.
Ψηφιακό πελατολόγιο
Αντίστοιχα αναμένεται το ψηφιακό πελατολόγιο σε επιχειρήσεις όπως η εκπαίδευση, τα συνεργεία, τα ιατρεία, τα γυμναστήρια κατά το οποίο οι συμφωνίες με τους πελάτες θα πρέπει να αναρτώνται σε μια δημόσια πλατφόρμα με αποτέλεσμα η επιχείρηση να μην μπορεί να εκδώσει απόδειξη ή τιμολόγιο μικρότερης αξίας από αυτή που έχει δηλωθεί.
Η πραγματικότητα είναι ότι επιβάλλεται μια ελάφρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, αύξηση του αφορολόγητου διότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ο εργαζόμενος πληρώνει φόρο για τον βασικό μισθό που λαμβάνει και μείωση φόρων των φυσικών - νομικών προσώπων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.