Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις του υπουργείου Οικονομικών ένα μέρος των φορολογουμένων, από τη φετινή χρονιά, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν φορολογική δήλωση αφού το σύστημα θα φέρει την απαραίτητη πληροφορία προσυμπληρωμένη και έτσι θα οριστικοποιείται αυτόματα εφόσον ο φορολογούμενος δεν την υποβάλει ο ίδιος εντός της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων.

Παρά την ευκολία που «υπόσχεται» αυτός ο τρόπος, στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη διαδικασία αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα.

Το μεγαλύτερο από όλα είναι ότι φέτος σε πολλούς φορολογούμενους δεν είναι ενημερωμένα τα οχήματα που έχουν στην κατοχή τους, κάτι το οποίο ενημερώνεται αυτόματα από το υπουργείο Μεταφορών.

Επίσης, σε αυτούς που ενοικιάζουν κατοικία δεν είναι ενημερωμένο το σύστημα με το ποσό ενοικίου που κατέβαλαν κατά το περσινό έτος ακόμα και στην περίπτωση που το ποσό μπορεί να είναι το ίδιο.

Η πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα αυτοματοποιημένης οριστικοποίησης των φορολογικών δηλώσεων στήθηκε προκειμένου να μην μένουν πολλές δηλώσεις μη κατατεθειμένες και έτσι ακόμα και για αυτούς που ξεχνούν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, αυτή να οριστικοποιείται αυτόματα και να βεβαιώνεται το ποσό που οφείλουν στο κράτος.

Το σύστημα προσυμπληρωμένης φορολογικής δήλωσης αφορά κυρίως σε μισθωτούς/συνταξιούχους και σε όσους δεν έχουν εισόδημα, με απαραίτητη προϋπόθεση ότι σε σχέση με το έτος 2022 δεν επήλθε καμία απολύτως αλλαγή.

Λόγω του συστήματος που τουλάχιστον για φέτος δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να μην αφήσουν τη φορολογική τους δήλωση να υποβληθεί αυτόματα διότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούν προ εκπλήξεως.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA