Μενού
Danmark
Pexels.com
  • Α-
  • Α+

Μπορεί στο μυαλό του Έλληνα οι παχυλοί φόροι να φαντάζουν «χίμαιρα» μέσα στην παραγωγικά χρεοκοπημένη χώρα μας, αλλά οι κάτοικοι του βορά γνωρίζουν ότι τα ποσοστά που πληρώνουν έχουν άμεσο αντίκρισμα στην ποιότητα ζωής τους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Euronews, φαίνεται ότι μερικές από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης απαιτούν και τους υψηλότερους φόρους από τους πολίτες τους, και στον αντίποδα κάποιες από τις φτωχότερες έχουν χαμηλούς συντελεστές.

Ο «ακριβός» βορράς

Σύμφωνα με το μέσο, οι εργαζόμενοι μέσου μισθού στην Ευρώπη πλήρωσαν περίπου το ένα τρίτο αυτών σε φόρους το 2022. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην ήπειρο ποικίλλουν σημαντικά, με τους πολίτες στη Δυτική Ευρώπη και τις πιο ανεπτυγμένες χώρες να πληρώνουν πολύ περισσότερα.

Η Δανία (55,9%), η Αυστρία (55%), η Πορτογαλία (53%), η Σουηδία (52,3%) και το Βέλγιο (50%) είναι μερικές από τις χώρες με τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα.

Από την άλλη πλευρά, η Ρουμανία (10%), η Βουλγαρία (10%), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (10%), το Κοσσυφοπέδιο (10%) και η Βόρεια Μακεδονία (10%) είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με τους χαμηλότερους φόρους. Αναφορικά, ο πραγματικός φόρος εισοδήματος στην Ελλάδα, μετά τις καταβολές εργαζόμενου και εργοδότη, ανέρχεται περίπου στο 39%.

Γιατί οι Δανοί «αγαπούν» φόρους

Παραδόξως, δεν είναι όλοι οι Ευρωπαίοι δυσαρεστημένοι με τους υψηλότερους φόρους, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, όπου οι συντελεστές μπορούν να φτάσουν το εντυπωσιακό 55,9%.

Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι η πληρωμή αποτελεί επένδυση στο συλλογικό μέλλον της χώρας και της κοινωνίας ή παρόμοια με την αγορά μιας συγκεκριμένης ποιότητας ζωής. Να σημειωθεί ότι η Δανία κατατάχθηκε η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του 2023.

Αυτό επιτρέπει σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής ή οικονομικής θέσης, να επωφεληθούν από τις ίδιες ευκαιρίες, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις επιβαρύνσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης, ειδικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δανία είναι δωρεάν, με τους φοιτητές να λαμβάνουν και υποτροφία από την κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, πολλοί είναι αρκετά ικανοποιημένοι με το να πληρώνουν το μερίδιό τους στους φόρους, ειδικά εάν οι δημόσιες υπηρεσίες από τις οποίες επωφελούνται είναι υψηλής ποιότητας.

Οι μπανανίες της ανατολής

Στον αντίποδα, οι αδύναμες οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, αποτελώντας κατά κύριο λόγο αναπτυσσόμενες χώρες, προσπαθούν να κρατάνε τους φόρους σε χαμηλά επίπεδα, για να γίνονται θελκτικοί σε ξένους επενδυτές. 

Ο λόγος που οι χαμηλότεροι φόροι σε αυτές τις χώρες δεν αντισταθμίζουν πολλές φορές το κόστος ζωής, είναι η καλπάζουσα διαφθορά, η μη αξιοποίηση κονδυλίων, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η προσαρμογή του συντελεστή ως αντιδραστικό μέτρο στις επιταγές της ακρίβειας, και όχι ως εργαλείο διαμόρφωσης της οικονομίας.

Σχετική φτώχεια

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μέσοι μισθοί σε χώρες με υψηλότερη φορολογία, όπως η Δανία και η Αυστρία, είναι επίσης υψηλότεροι, γεγονός που έχει βοηθήσει πολύ στην άμβλυνση της οικονομικής πίεσης. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο μέσος ετήσιος μισθός στη Δανία το 2022 ήταν περίπου 62.972,33 ευρώ, ενώ στην Αυστρία ήταν 68.690,65 ευρώ.

Αυτό οφείλεται στη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων, για παράδειγμα, λόγω του μοντέλου εργασίας ευελιξίας της Δανίας, καθώς και της μεγαλύτερης έμφασης στην εκπαίδευση και τη διαχρονική μάθηση. Ορισμένες χώρες σημειώνουν επίσης μεγαλύτερη ζήτηση σε τομείς υψηλών αποδοχών, όπως τα χρηματοοικονομικά, οι τράπεζες, το δίκαιο και η ιατρική.

Διαβάστε επίσης

O αληθινός Ποπάι δούλευε πόρτα σε κακόφημη παμπ του Σικάγο - Γιατί τον είπαν έτσι

Πώς ήταν η Αθήνα και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από 100 χρόνια - Εντυπωσιακά βίντεο

Ο τσαγκάρης που γοήτευσε με τη φωνή του τον Μίκη Θεοδωράκη – Η ζωή του Αντώνη Καλογιάννη 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA