Μενού
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα | EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • Α-
  • Α+

Τα υψηλά ενοίκια και εν γένει το ζήτημα της στέγασης απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστημα την κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει, όπως αναφέρει ο Alpha, να λάβει μία σειρά μέτρων προκειμένου να δώσει «ανάσα» στα ευάλωτα νοικοκυρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μία σειρά δράσεων τις οποίες η κυβέρνηση δρομολογεί μέσα στο 2024. Ειδικότερα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους προωθείται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - ενοικιάζω για κενά σπίτια», ύψους 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά ακίνητα αποκλειστικά για ενοικίαση.

Στο ίδιο πρόγραμμα συγκεκριμένα θα επιδοτείται από το κράτος η ανακαίνιση με ποσοστό 40% για τις εργασίες και τα υλικά. Προϋπόθεση του νέου προγράμματος, όπως διευκρινίζεται, είναι η ενοικίαση του σπιτιού να αγγίζει τα τρία χρόνια, με το ποσό της επιδότησης θα φτάνει τις 10.000 ευρώ.

Μέτρα της κυβέρνησης για τη στέγαση: Το δεύτερο πρόγραμμα

Παράλληλα, ανάμεσα στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στέγαση εντοπίζεται ακόμη ένα πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να δρομολογηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Ονομάζεται «κοινωνική αντιπαροχή» και αφορά στην αξιοποίηση αδρανών κτισμάτων ή οικοπεδίων του δημοσίου, και μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα δημιουργηθούν κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο.

Στο ίδιο πλαίσιο προγράμματος εξετάζεται, επίσης, να δημιουργηθούν κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο, για αγορά ή κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο με απώτερο σκοπό την αγορά. Θα αφορά κατά βάση εργατικές κατοικίες.

Μία ακόμη δράση που έχει δρομολογηθεί για το 2024, είναι το λεγόμενο πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Έχουν γίνει εκταμιεύσεις 2.542 δανείων, τα οποία ανέρχονται στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν συναφθεί 3.551 συμβάσεις και έχουν εγκριθεί 9.721 (σ.σ. συμβάσεις) ύψους 1 δισ. ευρώ.

Καταληκτικά, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να ανακαινιστούν 100 κατοικίες, οι οποίες θα διατεθούν αποκλειστικά σε ευάλωτες ομάδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA