Μενού
Πλατεία Συντάγματος
Πολίτες στο Σύνταγμα | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Τα τεκμήρια διαβίωσης κάθε χρόνο δημιουργούν «πονοκέφαλο» σε εκατομμύρια φορολογουμένους, καθώς πολλοί είναι αυτοί των οποίων τα τεκμήρια τους, ξεπερνούν τα εισοδήματά τους χωρίς να το καταλάβουν και βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο στο να πληρώνουν επιπλέον φόρο, αλλά και να εξαιρούνται από πολλά επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις που κατά καιρούς δίνει το κράτος.

Τι είναι τα τεκμήρια διαβίωσης;

Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι το ετήσιο ποσό που ορίζει το κράτος ως ελάχιστο ποσό που χρειάζεται ένας πολίτης προκειμένου να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαβίωσής του.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου δεν ξεπερνάει αυτό το ελάχιστο ποσό, τότε ο φόρος που θα προκύψει θα είναι από τα τεκμήρια διαβίωσης και όχι από το εισόδημα που δηλώνει.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος δηλώνει 5.000 ευρώ εισόδημα αλλά τα τεκμήρια του συνολικά είναι 10.000 ευρώ, τότε θα φορολογηθεί για το ποσό των 10.000 και όχι για τα 5.000.

Πώς υπολογίζονται τα τεκμήρια;

Τα τεκμήρια υπολογίζονται από πράγματα που έχουμε στην κατοχή μας (π.χ. αυτοκίνητο, σκάφος-βάρκα, πισίνα, κ.α), από το σπίτι που διαμένουμε, τις εξοχικές κατοικίες και από δαπάνες που κάναμε μέσα στο έτος (π.χ. αγορά σπιτιού, αγορά αυτοκινήτου, πληρωμές δανείων, κ.α.).

Υπάρχει τρόπος να μην πληρώσω φόρο για τα τεκμήρια;

Η απάντηση είναι Ναι! Σε περίπτωση που έχουμε ήδη φορολογημένα χρήματα ως «αποθεματικό», τότε μπορούμε χρησιμοποιώντας τα ήδη φορολογημένα εισοδήματά μας, να μην πληρώσουμε φόρο για τα τεκμήρια.

Με τον όρο «αποθεματικό» ουσιαστικά εννοούμε το πόθεν έσχες, το οποίο μας υπολογίζει τα χρήματα που έχουμε στην άκρη από όλες τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Εάν για παράδειγμα το πραγματικό εισόδημα ξεπερνάει τα τεκμήρια, τότε το υπερβάλλον ποσό μένει ως αποθεματικό.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει πραγματικό εισόδημα 15.000 ευρώ, αλλά τα τεκμήρια του είναι 5.000 ευρώ, τότε το ποσό των 10.000 ευρώ θα μείνει ως αποθεματικό για κάποια στιγμή που θα το χρειαστεί . Έτσι λοιπόν όταν έρθει η ώρα που τα τεκμήρια θα ξεπερνούν τα εισοδήματα, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά.

Σημείωση: Όσοι δηλώνουν φιλοξενούμενοι δεν επιβαρύνονται με τεκμήρια για το σπίτι που φιλοξενούνται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA