Μενού
Αφρικανική σκόνη
Τουρίστας βγάζει φωτογραφία στην Αθήνα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Μιχάλης Πετράκης, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος μίλησε στο Action 24 και αναφέρθηκε στην ερημοποίηση, καθώς και στο πώς η Σαχάρα μπορεί να αλλάξει το κλίμα μεσογειακών χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και μάλιστα στην Ελλάδα θα είμαστε άτυχοι, γιατί έχουμε και μία ακτογραμμή που μας παρέχει και «χαρές», εστίες που αναπνέουν. Εκεί θα δημιουργηθεί πρόβλημα, καθώς δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο ανεβαίνει η θερμοκρασία, θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα τα επόμενα 40 ή 50 χρόνια» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πετράκης.

«Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι είναι η ερημοποίηση. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Σαχάρα κερδίζει έδαφος, περιοχές, οι οποίες καταστρέφονται με ρυθμό 75 χιλιόμετρα τον χρόνο. Πολλές γόνιμες περιοχές θα καλυφθούν από τη Σαχάρα» συνέχισε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.

Σαχάρα: Κρίσιμος ο επόμενος αιώνας για την ανθρωπότητα

«Οι προβλέψεις που γίνονται, γίνοται με κλιματολογικά μοντέλα. Αυτά τα μοντέλα κάνουν λόγο πως οι επικίνδυνες χρονιές θα είναι μετά το 2060, 2070. Ο επόμενος αιώνας θα είναι κρίσιμος για τη λειτουργία της ανθρωπότητας» υπογράμμισε ο κ. Πετράκης.

«Οι επιστήμονες πριν 10 με 15 χρόνια έχουν κάνει μελέτη σχετικά με το κλίμα που θα έχει η Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα οι περιοχές, που βρίσκονται στη Μεσόγειο. Μετά την παρέλευση 40 ή 50 ετών, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως εάν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς η ερημοποίηση, τότε θεωρητικά τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια, η Βαρκελώνη και η Σεβίλλη θα έχουν το κλίμα της Λιβύης» διευκρίνισε.

«Οι γνωματεύσεις που προσδιορίζουν τα εργαλεία για την κλιματική αλλαγή, κάνουν λόγο πως ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όρια που έχει θέσει η επιτροπή κλιματικης αλλαγής. Κανονικά θα έπρεπε να είναι 1,8 βαθμοί τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν θα το πετύχαμε» κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA