Μενού
  • Α-
  • Α+

Ακόμα και σήμερα, ακριβώς 17 χρόνια μετά, αν ζητούσαν να στοιχηματίσεις ένα ευρώ υπέρ της Εθνικής Ελλάδος στο ποδοσφαιρικό Euro του 2004, ακόμα και σήμερα θα το σκεπτόσουν κι ας έχουν όλα κριθεί!

Διαβάστε ακόμα: Σαν σήμερα, 14 Ιουνίου 1987, Γκάλης, Γιαννάκης και η Εθνική μπάσκετ κατακτούν το Eurobasket

Ποιες δυνάμεις «συνωμότησαν» για να υποκλιθεί ο ποδοσφαιρικός κόσμος στην μικρή και κακοσυστημένη και «λερωμένη» κι ασήμαντη ομάδα, που μέχρι τότε προκαλούσε αποστροφή και θλίψη δεν θα το μάθουμε ποτέ. Εκείνο που μάθαμε τότε και πλάι σε μας και ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος είναι ότι στο ποδόσφαιρο πραγματικά όλα μπορούν να συμβούν: Ακόμα και η Ελλάδα να σηκώσει ευρωπαϊκό τρόπαιο.

https://www.youtube.com/watch?v=dR1DeR9cXP0

Σαν σήμερα, λοιπόν, 4 Ιουλίου του 2004, κι ενώ οι Αμερικανοί γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τους, πριν από 17 χρόνια, η εκπληκτική Εθνική ομάδα νικούσε την Πορτογαλία στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας και σήκωνε το βαρύτιμο τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Το Euro 2004  στα ελληνικά χρώματα. Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Η Εθνική του Ότο Ρεχάγκελ, του Θόδωρου Ζαγοράκη, του Άγγελου Χαριστέα, του Τραϊανού Δέλλα, του Γιώργου Καραγκούνη και των υπόλοιπων παιδιών σήκωσε στις πλάτες της μία ολόκληρη χώρα και την ανέβασε στην κορυφή του κόσμου. Ίσως πιο σωστά στην κορυφή της Ευρώπης.

Όταν οι παρέες γράφουν την Ιστορία!

Ήταν ένας θρίαμβος αδιανόητος που επετεύχθη από μία ομάδα (παρέα πιο σωστά) άριστα στημένη, που ήξερε τις δυνατότητες της και πίστευε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό ότι μπορούσε να πετύχει το ακατόρθωτο. Seamos realistas, pidamos lo imposible είχε πει ο Τσε Γκεβάρα που σημαίνει: «Είμαστε ρεαλιστές, επιδιώκουμε το αδύνατο» και κάπου το ‘χαν διαβάσει οι Έλληνες ποδοσφαιριστές και είπαν να το κάνουν πράξη.

O δρόμος προς την κορυφή

Ήταν ένα καλοκαιρινό απόγευμα, που όλοι, μα όλοι, μπροστά από μια τηλεόραση εύχονταν να βγάλουν οι δικοί μας τη μπάλα από τα δίχτυα όσο το δυνατόν λιγότερες φορές. Όταν ο Κώστας Καραγκούνης πέτυχε το 0-1, όλοι μα όλοι κοιταχτήκαμε με δυσπιστία: Λες; Μετά το πέναλτι του Μπασινά είμασταν σίγουροι: Νικήσαμε. Κι όταν 13 βράδια μετά βλέπαμε τον Λιαζαραζού και τον Μπαρτέζ κερωμένους, τότε το νιώσαμε: Πήραμε το Κύπελλο!

Ας θυμηθούμε το δρόμο που μας έβγαλε στην κορυφή: 12/06/2004: Ελλάδα - Πορτογαλία 2-1 (Καραγκούνης 6', Μπασινάς 51' πέναλτι - Ρονάλντο 90'), Πόρτο. 16/06/2004 Ελλάδα - Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 67' - Μοριέντες 28'). 20/06/2004: Ελλάδα - Ρωσία 1-2 (Βρύζας 44' - Κιριτσένκο 2', Μπουλίκιν 17').

25/06/2004 Ελλάδα - Γαλλία 1-0 (Χαριστέας 65').

01/07/2004 Ελλάδα - Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105').

04/07/2004 Ελλάδα - Πορτογαλία 1-0 (Χαριστέας 57').

Να ζούμε να τους θυμόμαστε και να αναπολούμε το ένδοξο (ποδοσφαιρικό) παρελθόν μας κι ότι γίνεται μια φορά μπορεί να ξαναγίνει. Ποιος ξέρει…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA