Μενού
  • Α-
  • Α+

Τραγωδία δίχως τέλος στην Ινδονησία, καθώς όσο προχωρά η ημέρα η μακάβρια λίστα με τους νεκρούς από τα επεισόδια που ξεκίνησαν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, μεγαλώνει. Σύμφωνα με τα Μέσα τη χώρας η τελευταία ενημέρωση των Αρχών κάνει λόγο για 174 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους αλλά και ακόμη 180 τραυματίες, σε μία από τις χειρότερες τραγωδίες σε γήπεδο, παγκοσμίως. Ολα άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου στην Ανατολική Ιάβα. Οπαδοί της μίας ομάδας μπήκαν στο γήπεδο όμως η αντίδραση της αστυνομίας προκάλεσε χάος. 

Διαβάστε ακόμη: Ινδονησία: Χάος σε αγώνα ποδοσφαίρου

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι άνδρες της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσα στο γήπεδο με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός με δεκάδες οπαδούς να προσπαθούν να βρουν τρόπο να βγουν από το στάδιο ώστε καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Στις εξόδους δημιουργήθηκε τεράστιος συνωστισμός με δεκάδες ανθρώπους να ποδοπατούναι. Πολλοί ήταν εκείνοι που έχασαν τις αισθήσεις τους από τις αναθυμιάσεις και λιποθύμησαν. Τα επεισόδια όμως συνεχίστηκαν και εκτός γηπέδου με μάχες «σώμα με σώμα» με αρκετούς ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αρχηγός της αστυνομίας προσπάθησε να δικαιολογήσει την αντίδραση των αρχών. «Είχε γίνει άναρχο. Άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς, έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα» είπε Νίκο Αφίντα προσθέτοντας ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο αστυνομικοί. «Θα θέλαμε να μεταφέρουμε ότι δεν ήταν όλοι ταραξίες. Μόνο περίπου 3.000 μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο.  Οι οπαδοί που τράπηκαν σε φυγή συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο στην έξοδο. Εκεί σημειώθηκε συνωστισμός, πολλοί εμφάνισαν δύσπνοια, υπήρχε έλλειψη οξυγόνου», πρόσθεσε.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Αρχισαν να πετούν δακρυγόνα»

Οι οδηγίες τις FIFA είναι ξεκάθαρες, καθώς όπως επανέλαβε η παγκόσμια ομοσπονδία, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά για τον έλεγχο του πλήθους σε αγώνες. Μάλιστα έχει σταλεί ήδη κλιμάκιο ώστε να διερευνήσει τις συνθήκες της ανείπωτης αυτής τραγωδίας. Η αστυνομία της Ανατολικής Ιάβας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με το εάν γνώριζε τέτοιους κανονισμούς. Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ινδονησίας σχεδιάζει επίσης να διερευνήσει την ασφάλεια στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δακρυγόνων, δήλωσε ο επίτροπός της στο Reuters.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Οι αξιωματικοί πέταξαν δακρυγόνα και αυτόματα οι άνθρωποι έσπευσαν να βγουν έξω, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον και αυτό προκάλεσε πολλά θύματα», είπε ένας 43χρονος θεατής στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Τίποτα δεν συνέβαινε, δεν υπήρχε ταραχή. Δεν ξέρω ποιο ήταν το θέμα, ξαφνικά πέταξαν δακρυγόνα. Αυτό με συγκλόνισε, δεν σκέφτονταν παιδιά, γυναίκες;». Ο Πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo διέταξε έρευνα για την τραγωδία, έλεγχο ασφάλειας σε όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και έδωσε εντολή στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να αναστείλει όλους τους αγώνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι «βελτιώσεις ασφαλείας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA