Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο εμβληματικός αρχηγός της Ουαλίας, Γκάρεθ Μπέιλ φώναξε «παρών» και με πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ισοφάρισε για την ομάδα του στην αναμέτρηση με τις ΗΠΑ που είχαν προηγηθεί. Το 1-1 ήταν και το τελικό σκορ για τον 2ο όμιλο του Μουντιάλ 2022. Η Σενεγάλη περιόρισε την Ολλανδία για 83 λεπτά, αλλά ο κορυφαίος της χώρας στη φετινή σεζόν, ο Κόντι Χάκπο, άνοιξε το δρόμο της νίκης και ο Ντάβι Κλάασεν διαμόρφωσε το 2-0 για τους «οράνιε» στο τέλος, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου. Σε... περίπατο μετέτρεψε η Αγγλία τον πρώτο αγώνα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ επιβλήθηκε πολύ εύκολα του Ιράν με 6-2 στο «Khalifa International Stadium» του Αλ Ραγιάν, στο πλαίσιο του 2ου ομίλου. 

Διαβάστε ακόμη: FIFA: Μουντιάλ στη Βόρεια Κορέα μετά το Κατάρ θέλει ο Ινφαντίνο

ΗΠΑ - ΟΥΑΛΙΑ 1-1

Η πρώτη ισοπαλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ καταγράφηκε στον τέταρτο αγώνα της διοργάνωσης και συγκεκριμένα στο παιχνίδι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Ουαλία, με το οποίο έκλεισε η αυλαία της πρώτης ημέρας στον 2ο όμιλο. Στο στάδιο «Αχμέντ μπιν Αλί» (Αλ-Ραγιάν) οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 με τα γκολ των Γουεά και Μπέιλ, στην επιστροφή των ΗΠΑ στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά την απουσία το 2018 και την πρώτη παρουσία των Ουαλών στην καταληκτική φάση του τουρνουά ύστερα από 64 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1958!

Το πρώτο ημίχρονο ανήκε στους Αμερικανούς, που με τη φρεσκάδα και την ενέργειά τους περιόρισαν σε παθητικό ρόλο τους Ουαλούς, τους υποχρέωσαν σε κατοχή μόλις 33% κι έφταναν εύκολα στην περιοχή τους. Η ομάδα του Γκρεγκ Μπελχάτερ απείλησε άμεσα, εις διπλούν μάλιστα, με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών. Στο σημείο εκείνο ο Χένεσι επενέβη και αποσόβησε το αυτογκόλ από τον Ρόντον, ενώ στην εξέλιξη της φάσης η κεφαλιά του Σάρτζεντ σταμάτησε στο δοκάρι.

Στην επόμενη ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε οι Αμερικανοί άνοιξαν το σκορ. Ήταν το 36ο λεπτό όταν μετά από ωραία εναλλαγή ο Πούλισικ έβγαλε κάθετη-αριστούργημα στον Τίμοθι Γουεά και ο 22χρονος γιος του θρυλικού Τζορζ Γουεά, νυν Προέδρου της Λιβερίας (από το 2018), εκτέλεσε άψογα για το 1-0. Την ίδια στιγμή ο Τιμ Γουεά σημείωνε γκολ και σε τρίτο ηλικιακά Μουντιάλ, αφού είχε σκοράρει τόσο στο Παγκόσμιο Κ17 (τρία γκολ) όσο και στο Κ20 (δύο γκολ). 

Υπερτερώντας σε ύψη, οι Ουαλοί απείλησαν δις σε ένα λεπτό με ισάριθμες κεφαλιές. Στην πρώτη περίπτωση ο Τέρνερ πέταξε την μπάλα κόρνερ στην προσπάθεια του Ντέιβις και στην εκτέλεσή του ο Μουρ έστειλε την μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Τελικώς, η ισοφάριση προήλθε και πάλι από στημένη μπάλα: στο 80ό η εμπειρία του Γκάρεθ Μπέιλ οδήγησε τον άπειρο Ζίμερμαν σε πολύ απρόσεκτο μαρκάρισμα εντός περιοχής, με τον αρχηγό των Ουαλών να νικά τον Τέρνερ από τα 11 βήματα και να διαμορφώνει το τελικό σκορ στο 82ο λεπτό.

ΗΠΑ (Γκρεγκ Μπελχάτερ): Τέρνερ, Ντεστ (74΄ Γέντλιν), Ζίμερμαν, Άνταμς, Ρόμπινσον, Μούσα (74΄ Ακόστα), ΜακΚένι (66΄ Άρονσον), Πούλισικ, Ριμ, Γουεά (88΄ Μόρις), Σάρτζεντ (74΄ Ράιτ).

ΟΥΑΛΙΑ (Ρόμπερτ Πέιτζ): Χένεσι, Ν. Γουίλιαμς (79΄ Τζόνσον), Ντέιβις, Μέφαμ, Ρόντον, Γουίλσον (90΄ Τόμας), Ράμσεϊ, Μπέιλ, Ρόμπερτς, Αμπάντου (90΄ Μορέλ), Τζέιμς (46΄ Μουρ).

ΣΕΝΕΓΑΛΗ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 0-2

Το γκολ του Κόντι Γκάκπο στο 84ο λεπτό, στο ντεμπούτο του σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου και η «εκτέλεση» του Ντάβι Κλάασεν στις καθυστερήσεις, λύτρωσαν την Ολλανδία και της χάρισαν την πολύτιμη νίκη επί της εξαιρετικής Σενεγάλης με 2-0, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στον 1ο όμιλο του Μουντιάλ 2022. Στο «Al Thumama Stadium» της Ντόχα, οι «πληγωμένοι» και δίχως τον ηγέτη τους Σαντιό Μανέ, Σενεγαλέζοι ήταν πολύ καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έχασαν περισσότερες «καθαρές» ευκαιρίες, όμως στο φινάλε οι «οράνιε» πήραν το τρίποντο χάρις στην κεφαλιά του 23χρονου επιθετικού της Αϊντχόφεν -έπειτα από «μαγική» ασίστ του Φρένκι Ντε Γιόνγκ που ακινητοποίησε την άμυνα της ομάδας του Αλιού Σισέ- και το πλασέ του χαφ του Άγιαξ στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων.

«Μελανό» σημείο στον αγώνα, ο τραυματισμός του Σεϊκού Κουγιατέ της Σενεγάλης, ο οποίος στο 70’ πήδηξε για μία κεφαλιά, όμως τραυματίστηκε σοβαρά στο μηρό και αποχώρησε με φορείο. Μετά από πολλές «πεταμένες» προσπάθειες των «Οράνιε», τη λύση για την Ολλανδία έδωσε εντέλει ο Γκάκπο στο 84', καθώς με κίνηση στην πλάτη της άμυνας της Σενεγάλης και προλαβαίνοντας τον Μεντί στην έξοδό του κι έκανε με κεφαλιά το 1-0. Δύο λεπτά αργότερα, ο Νόπερτ είπε «όχι» και στο σουτ του Ιντρίσα Γκέιγ αποκρούοντας ξανά σε κόρνερ, ενώ στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κλάασεν εκμεταλλεύτηκε την ασθενή απόκρουση του Μεντί στο πλασέ του Ντεπάι και διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ (Αλιού Σισέ): Εντουάρ Μεντί, Κουλιμπαλί, Πάπε Αμπού Σισέ, Ιντρίσα Γκέιγ, Ναμπαλί Μεντί, Κουγιατέ (73’ λ.τρ. Πάπε Γκέιγ), Ντιά (69’ Ντιένγκ), Ντιατά (73’ Τζάκσον), Σαρ, Σαμπαλί, Ντιαλό (62’ Γιάκομπς).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Ντάμφρις, Ντε Λιχτ, Φαν Ντάικ, Άκε, Μπλιντ, Μπερχάους (79’ Κουπμάινερς), Φρένκι Ντε Γιόνγκ, Γκάκπο (90’+4 Ντε Ρουν), Μπέρχβαϊν (79’ Κλάασεν), Γιάνσεν (62’ Ντεπάι).

ΑΓΓΛΙΑ - ΙΡΑΝ 6-2

Η Αγγλία ήταν ισοπεδωτική στην πρεμιέρα της στο Μουντιάλ του Κατάρ και κέρδισε το Ιράν με 6-2 με τρία γκολ σε κάθε ημίχρονο της αναμέτρησης και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σάκα για τα «τρία λιοντάρια» για την πρώτη αγωνιστική του 2ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Εκτός από τα δύο γκολ του Σάκα (43΄, 62΄) από ένα πέτυχαν και οι Μπέλιγχαμ (35΄), Στέρλινγκ (45+1΄), Ράσφορντ (71΄) και Γκρίλις (90΄), ενώ για τους Ιρανούς σκόραρε ο Ταρεμί στο 65΄ και στο 13ο λεπτό των καθυστερήσεων με πέναλτι. Η ομάδα του Σάουγκεϊτ έφτασε στην άνετη νίκη παίζοντας κυριαρχικό ποδόσφαιρο και επόμενος αγώνας της Αγγλίας είναι κόντρα στις ΗΠΑ. Το Ιράν παίζει απέναντι στην Ουαλία. Για την ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ ξεκίνησαν στη βασική ενδεκάδα ο Μοχαμάντι και ο Χατζισαφί της ΑΕΚ.

Ο τραυματισμός του Αλί Μπεϊρανβάντ, μετά από μία εναέρια διεκδίκηση της μπάλας στο 8ο λεπτό, σημάδεψε το ξεκίνημα του αγώνα. Ο Ιρανός τερματοφύλακας αποκόμισε ένα σκίσιμο στο ύψος του ματιού και, παρότι το ιατρικό επιτελείο της ομάδας προσπάθησε για αρκετά λεπτά να σταματήσει την αιμορραγία, τελικά αντικαταστάθηκε από τον Χοσεΐν Χοσεϊνί, ύστερα από περίπου δεκάλεπτη διακοπή.

Η εξέλιξη αυτή επηρέασε τη μορφή του ματς ως το 30ο λεπτό, στη συνέχεια όμως οι Άγγλοι βρήκαν ρυθμό και έκλεισαν τους Ασιάτες στο μισό γήπεδο. Στις καθυστερήσεις, κι αφού πρώτα ο Αζμούν είχε δοκάρι (98΄), οι Ιρανοί κέρδισαν πέναλτι μέσω VAR για τράβηγμα φανέλας του Μαγκουάιρ στον Πουραλιγκαντζί και ο Ταρεμί στο 103΄ (!) διαμόρφωσε το τελικό 6-2.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παίκτες της εθνικής Ιράν δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους πριν την έναρξη της αναμέτρησης, μία κίνηση που ερμηνεύεται ως ένδειξη υποστήριξης στους διαδηλωτές που εδώ και δύο μήνες διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης της χώρας.

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ (70΄ Ντάιερ), Τρίπιερ, Ράις, Μπέλιγχαμ, Μάουντ (70΄ Φόντεν), Σο, Σάκα (70΄ Ράσφορντ), Κέιν (75΄ Γουίλσον), Στέρλινγκ (71΄ Γκρίλις)

ΙΡΑΝ (Κάρλος Κεϊρόζ): Μπεϊρανβάντ (20΄ λ. τρ. Χ. Χοσεϊνί), Μοχαραμί, Χατζισαφί, Μοχαμαντί (63΄ Τοραμπί), Τζαχανμπάκς (46΄ Γκολιζαντέχ), Πουραλιγκαντζί, Ταρεμί, Τσεσμί (46΄ Καναάνι), Καρίμι (46΄ Εζατολάχι), Μ. Χοσεϊνί, Νουρολαχί (77΄ Αζμούν)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA