Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να δακρύζει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Πορτογαλίας, όλα έδειχναν ότι εκτός από τις κάμερες, όλοι και όλα περιστρέφονταν γύρω του στο ματς με τη Γκάνα. Ο πρώην -πλέον- σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χρειαζόταν ένα γκολ για να πετύχει αυτό που δεν πέτυχε κανείς στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Σκόραρε σε 5 σερί Μουντιάλ και οδήγησε την ομάδα του στο δύσκολο 3-2 με αντίπαλο τη Γκάνα. Στο άλλο μεγάλο ματς της βραδιάς, η Βραζιλία χωρίς να χρειαστεί να παίξει... μπαλάρα, κατάφερε να επιβληθεί της μαχητικής Σερβίας με 2-0. Νίκη και για την Ελβετία που έστω και δύσκολα έκαμψε την αντίσταση του Καμερούν. Απογοήτευσαν τους θεατές Ουρουγουάη και Νότια Κορέα (0-0).

Διαβάστε ακόμη: Μουντιάλ 2022: Οι Ιάπωνες «γυάλισαν» τα αποδυτήρια μετά τη νίκη επί της Γερμανίας

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΓΚΑΝΑ 3-2

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο «έγραψε ιστορία» στο Μουντιάλ του Κατάρ, ο Μπρούνο Φερνάντες ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής και η Πορτογαλία μπήκε με το... δεξί στον 8ο όμιλο της διοργάνωσης, επικρατώντας με 3-2 της Γκάνας σε ματς με... τρελό ρυθμό μετά το 60ό λεπτό, ίσως το πιο συναρπαστικό έως τώρα στα γήπεδα του Κατάρ. «Τρίποντο», που μετά το 0-0 της Ουρουγουάης με τη Νότια Κορέα φέρνει τους Ίβηρες σε «θέση οδηγού» για την πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια του τουρνουά. Στο Στάδιο «974» της Ντόχα, ο άνθρωπος των ρεκόρ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο «έγραψε» γι' άλλη μια φορά ιστορία. Τι κι αν το τελευταίο διάστημα το όνομά του έχει απασχολήσει τα διεθνή μέσα με τα... καμώματά του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τι κι αν αποχώρησε για πρώτη φορά στην καριέρα του μεσούσης της περιόδου από το σύλλογο που ανήκε, τι κι αν πλησιάζει τα 38 του χρόνια; Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραμένει... «αλεξίσφαιρος», όπως, παραδέχθηκε και ο ίδιος πριν την έναρξη της διοργάνωσης και το απέδειξε στο εναρκτήριο ματς της Πορτογαλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κέρδισε το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο ίδιος στο 65ο λεπτό και έγινε ο μοναδικός στα χρονικά του Μουντιάλ, που έχει σκοράρει σε 5 σερί διοργανώσεις (2006 Γερμανία, 2010 Νότια Αφρική, 2014 Βραζιλία, 2018 Ρωσία και 2020 Κατάρ). Οκτώ λεπτά μετά το γκολ του πρώην άσου των «μπέμπηδων» ο θρύλος της Εθνικής Γκάνας, Αντρέ Αγιού «απάντησε» με κοντινή προβολή, αλλά οι Αφρικανοί δεν χάρηκαν πολύ, καθώς στα επόμενα 7 λεπτά βρέθηκαν πίσω με 3-1! Ο Αντρέ Αγιού έγινε ο Αφρικανός εν ενεργεία παίκτης με τους περισσότερους αγώνες σε τελική φάση Μουντιάλ (8).

Ο αγώνας στο «Στάδιο 974» ξεκίνησε με τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος από ασίστ του Ζοάο Φέλιξ στο 10΄ δεν έκανε σωστά το κοντρόλ με αποτέλεσμα να τον προλάβει ο Ζιγκί και στην κόντρα που είχαν η μπάλα έφυγε άουτ. Τρία λεπτά μετά και πάλι ο πρώην, πια, άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέτυχε να σκοράρει με κεφαλιά από πλεονεκτική θέση στο δεύτερο δοκάρι, μετά από το κόρνερ του Μπερνάρντο Σίλβα.

Σε αυτές τις δύο σημαντικές ευκαιρίες έμεινε η Πορτογαλία στο πρώτο 45λεπτο, καθώς μετά το 15΄ η Γκάνα ισορρόπησε το ματς και μπορεί να ήταν εντελώς ακίνδυνη επιθετικά, αλλά τουλάχιστον, δεν επέτρεψε στους Ίβηρες να απειλήσουν άλλη φορά την εστία του Ζίγκι.

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε ούτε στο β΄ μέρος. Η Πορτογαλία ήθελε, αλλά δεν μπορούσε και η Γκάνα προσπαθούσε να βρει την κατάλληλη αντεπίθεση για ν΄ απειλήσει. Η ομάδα του Άντο απείλησε πρώτη στο 55΄ με το συρτό αριστερό σουτ του Κούντους έξω από την περιοχή, που έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ. Από κει και πέρα ο ρυθμός του ματς ήταν πραγματικά καταιγιστικός με 5 γκολ μέσα σε διάστημα 23 λεπτών! Η αρχή έγινε στο 65΄ με το πέναλτι του Ρονάλντο, στο 73΄ ο Αντρέ Αγιού ισοφάρισε, αλλά στο τρίλεπτο 78΄-80΄ η Πορτογαλία βρήκε άλλα δύο τέρματα με τα ιδανικά τελειώματα από τους Ζοάο Φέλιξ και Λεάο, από ισάριθμες ασίστ του Μπρούνο Φερνάντες. Στο 89΄ ο Μπουκαρί «έβαλε φωτιά» στο ματς με το γκολ που πέτυχε, με το οποίο έγινε το 3-2. 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Κόστα, Κανσέλο, Ντίας, Ντανίλο, Γκερέιρο, Νέβες (77΄ Λεάο), Οτάβιο (56΄ Γουίλιαμ Καρβάλιο), Φερνάντες, Φέλιξ (88΄ Ζοάο Φέλιξ), Ρονάλντο (88΄ Ράμος), Μπ. Σίλβα (88΄ Παλίνια)

ΓΚΑΝΑ (Ότο Άντο): Ζίγκι, Αμαρτέι, Σεϊντού (66΄ Λάμπτεϊ), Τζικού, Σαλισού (90΄+2 Σεμένιο), Μπάμπα, Σαμέντ (90΄+2 Κίερεχ), Πάρτεϊ, Κούντους (77΄ Μπουκάρι), Ινάκι Γουίλιαμς, Α. Αγιού (77΄ Τζόρνταν Αγιού)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ 2-0

Με εκπληκτική απόδοση στο β' ημίχρονο και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρισάρλισον, η Βραζιλία νίκησε 2-0 τη Σερβία σε αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη αγωνιστική των ομίλων στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ο άσος της Τότεναμ σκόραρε στο 62ο και το 73ο λεπτό και η «Σελεσάο» ανέβηκε στην κορυφή του 7ου ομίλου, μαζί με την Ελβετία, αφήνοντας πίσω τη Σερβία και το Καμερούν. Πολύ κακό θέαμα προσέφεραν οι δύο ομάδες στο α΄ ημίχρονο, ίσως το χειρότερο ποιοτικά απ΄όσα έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα στο Κατάρ. Η Σερβία παρουσιάστηκε άψογη στην ανασταλτική της λειτουργία, παρασύροντας τη «Σελεσάο» στο δικό της ρυθμό. Η παρουσία του Μίτροβιτς στην επίθεση ανάγκαζε τους Βραζιλιάνους να είναι κι αυτοί ιδιαίτερα προσεκτικοί στην άμυνα και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να... απογοητευτούν οι 80.000 φίλαθλοι που γέμισαν το γήπεδο της Λουσάιλ, όπου θα διεξαχθεί και ο τελικός της διοργάνωσης.

Μία και μοναδική αξιόλογη φάση καταγράφεται στα πρώτα 45΄ λεπτά, όταν ο Βινίσιους προσπάθησε να αξιοποιήσει το λάθος του Μιλένκοβιτς, αλλά διόρθωσε ο ίδιος ο αμυντικός της Φιορεντίνα. Όμως τα πάντα άλλαξαν με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Η Βραζιλία εξαπέλυσε επίθεση... κατά κύματα, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τις γραμμές της και πιέζοντας στο 1/3 του γηπέδου τους Σέρβους. Μολις στα πρώτα δευτερόλεπτα ένα λάθος του Γκούντελι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι Βραζιλιάνοι, αλλά απέκρουσε ο Βάνια Μιλόνκοβιτς το πλασέ του Ραφίνια.

Ο Νεϊμάρ απείλησε ξανά στο 55΄, ενώ στο 60΄ η «οβίδα» του Άλεξ Σάντρο από απόσταση 20-25 μέτρων «τράνταξε» το κάθετο δοκάρι. Οι παίκτες του Τίτε πήραν αυτό που ζητούσαν τόσο επίμονα στο 62΄ όταν ο Βινίσιους σούταρε, ο τερματοφύλακας απέκρουσε και στην επαναφορά ο Ρισάρλισον πρόλαβε τον Πάβλοβιτς κι άνοιξε το σκορ. Ο ίδιος παίκτης «καθάρισε» το ματς στο 73΄ με ένα γκολ που σίγουρα θέτει υποψηφιότητα για καλύτερο της διοργάνωσης. Από γύρισμα του Βινίσιους, ο επιθετικός της Τότεναμ υποδέχθηκε τη μπάλα με το αριστερό και με εκπληκτικό δεξί βολ πλανέ έγραψε το 2-0.

Το ματς πλέον προσφερόταν και για θέαμα, με τη «Σελεσάο» να θυμίζει κάτι από τα παλιά και τον Κασεμίρο να «σημαδεύει» το οριζόντιο δοκάρι με τεχνικό σουτ έξω από την περιοχή. Ήταν μια καταιγιστική Βραζιλία για 45 λεπτα, διάστημα στο οποίο είχε δύο γκολ, δυο δοκάρια και πάνω από 15 τελικές προσπάθειες, ενώ δεν επέτρεψε στους Σέρβους να απειλήσουν.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Άλισον, Ντανίλο, Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Άλεξ Σάντρο, Κασεμίρο, Πακετά (75΄ Φρεντ), Νεϊμάρ (80΄ Άντονι), Ρισάρλισον (79΄ Γκαμπριέλ Ζεσούς), Ραφίνια (87΄ Μαρτινέλι), Βινίσιους (75΄ Ροντρίγκο)

ΣΕΡΒΙΑ (Ντάγκαν Στοϊκοβιτς): Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Πάβλοβιτς, Μιλένκοβιτς, Βέλκοβιτς, Γκούντελι (57΄ Ίλιτς), Ζίβκοβιτς (57΄ Ράντονιτς), Λούκιτς (66΄ Λάζοβιτς), Μλαντένοβιτς (66΄ Βλάχοβιτς), Μίτροβιτς (83΄ Μακσίμοβιτς), Τάντιτς, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ 0-0

Στο χειρότερο ίσως ποιοτικά παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως τώρα, Ουρουγουάη και Νότια Κορέα έμειναν φυσιολογικά στο 0-0 στο "Education City Stadium" του Αλ Ραγιάν, στην πρεμιέρα του 8ου ομίλου. Η «τσελέστε», χωρίς να είναι καλύτερη, είχε δύο δοκάρια με τον Γκοντίν (43΄) και τον Βαλβέρδε (89΄), ενώ οι Ασιάτες έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο 34΄ με τον Ούι-τζο Χουάνγκ. Ο Ντιέγκο Αλόνσο απέφυγε να χρησιμοποιήσει από την αρχή και τους δύο βετεράνους επιθετικούς του, αφήνοντας στον πάγκο τον Εντινσον Καβάνι και χρησιμοποιώντας τον Ντάργουιν Νούνιες ως παρτενέρ του Λουίς Σουάρες. Στην αντίπερα όχθη, ο... μασκοφόρος Σον Χέουνγκ-μιν βρέθηκε κανονικά στην ενδεκάδα του Πάουλο Μπέντο, μαζί με τους δύο Χουάνγκ (Ιν-μπέομ και Ούι-τζο) του Ολυμπιακού.

Οι Ασιάτες ήταν αυτοί που πήραν από το ξεκίνημα την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δεν μπόρεσαν να απειλήσουν ουσιαστικά τον Ροσέτ. Γενικά, το πρώτο ημίωρο κύλησε με δυνατές μονομαχίες, αλλά χωρίς αξιόλογες φάσεις, με εξαίρεση ένα καταπληκτικό κατέβασμα της μπάλας από τον Βαλβέρδε στο 19΄, με τον άσο της Ρεάλ να δοκιμάζει απευθείας το σουτ, χωρίς να βρει στόχο. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία δημιουργήθηκε στο 34΄ για τη Νότια Κορέα. Μετά από παράλληλη μπαλιά του Μουν-χουάν Κιμ από τα δεξιά, ο Ούι-τζο Χουάνγκ βρέθηκε αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι, αλλά σούταρε ψηλά άουτ. Η απάντηση της Ουρουγουάης ήρθε στο 43΄, με την κεφαλιά του Γκοντίν μετά από κόρνερ του Βαλβέρδε να σταματά στη ρίζα του δεξιού δοκαριού.

Αν το πρώτο ημίχρονο ήταν μέτριο, το δεύτερο μπορεί να χαρακτηριστεί απογοητευτικό. Οι Ουρουγουανοί κράτησαν περισσότερο τη μπάλα στα πόδια τους, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν διαδρόμους προς την αντίπαλη περιοχή, ούτε με την είσοδο του Καβάνι αντί του -άφαντου- Σουάρες, ενώ οι Κορεάτες έδειξαν, είτε να αρκούνται στο βαθμό της ισοπαλίας, είτε να μην έχουν τις δυνάμεις για να κυνηγήσουν κάτι περισσότερο. Ενα ωραίο σουτ του Νούνιες στο 81΄ που έφυγε λίγο άουτ (παραλίγο να βρει τη μπάλα με το κεφάλι ο Καβάνι και να τη στείλει προς τα δίχτυα) ήταν η μοναδική αξιόλογη στιγμή ως τα τελευταία λεπτά, όπου δύο μακρινά σουτ λίγο έλειψε να «σπάσουν» την ισοπαλία. Πρώτα ο «κεραυνός» του Βαλβέρδε στο 89΄ βρήκε την εξωτερική πλευρά του δοκαριού και ένα λεπτό αργότερα το σουτ του Σον λίγο έξω από την περιοχή, έστειλε τη μπάλα δίπλα από την εστία του Ροσέτ.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Ντιέγκο Αλόνσο): Ροσέτ, Κάσερες, Γκοντίν, Χιμένες, Ολιβέρα (79΄ Βίνια), Βαλβέρδε, Βεσίνο (78΄ Ντε λα Κρουζ), Μπεντανκούρ, Πελίστρι (88΄ Βαρέλα), Σουάρες (64΄ Καβάνι), Νούνιες

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Πάουλο Μπέντο): Σέουνγκ-γκιου Κιμ, Μουν-χουάν Κιμ, Μιν-τζάε Κιμ, Γιουνγκ-γκουόν Κιμ, Ιν-μπέομ Χουάνγκ, Γου-γεόνγκ Τζέονγκ, Χέουνγκ-μιν Σον, Τζάε-σουνγκ Λι (74΄ Τζουν-χο Σον), Σανγκ-χο Να (74΄ Κανγκ-ιν Λι), Ούι-τζο Χουάνγκ (74΄ Γκουέ-σουνγκ Τσο)

ΕΛΒΕΤΙΑ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ 1-0

Η Ελβετία άρχισε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στο Μουντιάλ 2022, καθώς στην πρεμιέρα του 7ου ομίλου, επικράτησε με 1-0 του Καμερούν. Το γκολ που έκρινε τον αγώνα, σημείωσε ο Μπρεέλ Εμπολό στο 48ο λεπτό. Ο Ζόμερ αναδείχτηκε MVP της αναμέτρησης. Η αναμέτρηση διεξήχθη στην πόλη Αλ Ουάκρα και στο "Al Janoub Stadium", χωρητικότητας 44.325 θεατών.Ο Ριγκομπέρ Σονγκ επέλεξε για την αρχική 11άδα των Αφρικανών και τον αμυντικό του Αρη, Νίκολας Ενκουλού, ενώ στον πάγκο μαζί με 13 συμπατριώτες τους, ήταν και ο μέσος του Ολυμπιακού, Πιέρ Κουντέ, αλλά και ο τερματοφύλακας, Ντεβίς Επασί, ο οποίος έχει αγωνισθεί σε Λεβαδειακό, ΟΦΗ και Λαμία. Ο Καμερουνέζος προπονητής επέλεξε τον σχηματισμό 4-3-3, με τον Γιακίν να προτιμά το 4-5-1 και μοναδικό προωθημένο τον Μπρεέλ Εμπολό.

Η Ελβετία έγινε από νωρίς το «αφεντικό» στον αγωνιστικό χώρο με σχεδόν απόλυτη κατοχή της μπάλας, όμως η πρώτη αξιόλογη φάση, ανήκει στο Καμερούν. Στο 10ο λεπτό, ο Μπεμό βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση στο ύψος της περιοχής και σούταρε δυνατά, υποχρεώνοντας τον Ζόμερ να διώξει την μπάλα με τις γροθιές. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Εκαμπί που ακολούθησε την φάση, βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή και σούταρε σε πρώτο χρόνο, στέλνοντας την μπάλα ψηλά πάνω από την εστία του Ελβετού τερματοφύλακα. 

Η κυριαρχία της Ελβετίας, περιορίσθηκε στην κατοχή της μπάλας, χωρίς ουσία και απειλή, αντίθετα με τους Καμερουνέζους, που είχαν κι ένα άστοχο σουτ του Φαϊ στο 26ο λεπτό. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Ονγκλά βρέθηκε μόνος από δεξιά στην περιοχή των Ελβετών και πλάσαρε διαγώνια, αλλά ο Ζόμερ είχε και πάλι «απάντηση», απομακρύνοντας την μπάλα. Προϊόντος του χρόνου, οι Αφρικανοί «πίστεψαν» περισσότερο το ματς και αφού βελτιώθηκαν ουσιαστικά στην μεσαία γραμμή, ισορρόπησαν τον ρυθμό του αγώνα και την κατοχή της μπάλας. Στο 40ο λεπτό, μία κεφαλιά του Ελβέντι από το ύψος της μικρής περιοχής και μετά από κόρνερ του Βίντμερ, δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Ονανά, ενώ στην αντεπίθεση ο Τσούπο-Μοτίνγκ σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά ο Ζόμερ απέκρουσε σε κόρνερ. Στην τελευταία σημαντική φάση του πρώτου 45λεπτου, μετά από κόρνερ και πάλι του Βίντμερ, ο Ακάντζι έπιασε αμαρκάριστος καρφωτή κεφαλιά, αλλά η μπάλα αναπήδησε με δύναμη στο έδαφος και κατέληξε έξω από το αριστερό δοκάρι του Ονανά.

Το δεύτερο ημίχρονο, άρχισε με γκολ. Στο 48ο λεπτό, οι Ελβετοί κυκλοφόρησαν εξαιρετικά την μπάλα, ο Φρόιλερ τροφοδότησε τον Σακίρι, ο οποίος από θέση πλάγια δεξιά, έκανε παράλληλη σέντρα, στέλνοντας την μπάλα «συστημένη» στην βούλα του πέναλτι, όπου ο Εμπολό με πλασέ σε πρώτο χρόνο, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ονανά. Ο Ελβετός επιθετικός της Μονακό τήρησε τον λόγο του (σ.σ. είχε κάνει σχετική δήλωση) και δεν πανηγύρισε το γκολ, επειδή κατάγεται από το Καμερούν, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Το Καμερούν προσπάθησε ν' αντιδράσει και, στο 57ο λεπτό, ο Τσούπο-Μοτίνγκ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση στο ύψος της μικρής περιοχής και πλάσαρε από δύσκολο σημείο, αλλά ο Ζόμερ απεσώβησε τον κίνδυνο για ακόμη μία φορά. Στο 66` οι Ελβετοί έφθασαν πολύ κοντά σ΄ένα δεύτερο γκολ, αλλά ο Ονανά απέκρουσε το εξ επαφής πλασέ του Βάργκας από το ύψος της μικρής περιοχής και μετά από παράλληλη σέντρα του Βίντμερ από τα δεξιά. Στο 72ο λεπτό, ο Γιακίν απέσυρε τους Σακίρι και Εμπολό, προκειμένου να τους ξεκουράσει ενόψει της συνέχειας, αλλά και να «φρεσκάρει» την ομάδα για να κρατήσει το αποτέλεσμα. Κάτι που εντέλει συνέβη, αφού, με εξαίρεση τη χαμένη ευκαιρία του Σεφέροβιτς στο 95΄, όπου ο Καστελέτο έσωσε με αυτοθυσία την ομάδα του, δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη φάση, μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Τέγιο.

ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Βίντμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Φρόιλερ, Τζάκα, Ροντρίγκεζ (90΄ Κομέρτ), Σο (72` Φράι), Βάργκας (81` Ρίντερ), Σακίρι (72` Οκαφόρ), Εμπολό (72` Σεφέροβιτς).

ΚΑΜΕΡΟΥΝ (Ριγκομπέρ Σονγκ): Ονανά, Ενκουλού, Ανγκισά, Εκαμπί (74` Ενκουντού), Τσούπο-Μοτίνγκ (74` Αμπουμπακάρ), Γκουέτ, Ονγκλά (68` Οντούα), Φαϊ, Μπεμό (81` Ενγκαμαλέου), Καστελέτο, Τολό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA