Μενού
  • Α-
  • Α+

Τι και αν είχε χάσει από την Αργεντινή με 2-0 και στα τελευταία 20 λεπτά δεν μάρκαρε κανείς για να μην χρεωθεί κίτρινη κάρτα, η Πολωνία πήρε τελικά την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ, από το... δώρο της Σαουδικής Αραβίας που στις καθυστερήσεις μείωσε σε 2-1 κόντρα στο Μεξικό και έτσι η «παρέα» του Λεβαντόφσκι επωφελήθηκε στην ισοβαθμία του 4ου ομίλου. Σε διαφορετική περίπτωση η απόλυτη ισοβαθμία στη 2η θέση (πίσω από την πρώτη Αργεντινή) θα... παιζόταν στην άχαρη καταμέτρηση των κίτρινων καρτών! Στα υπόλοιπα ματς, η Αυστραλία έκανε το... άλμα των Καγκουρό και πέρασε στα νοκ άουτ ματς με νίκη 1-0 επί της Δανίας, ενώ η Γαλλία που είχε ήδη προκριθεί, γνώρισε μια ήττα στο «γόητρό» της από την Τυνησία που το πάλεψε.   

Διαβάστε ακόμη: Μουντιάλ 2022: Συγκλονιστική στιγμή όταν πατέρας περιγράφει τον αγώνα Αργεντινή - Μεξικό στον τυφλό γιο του

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 0-2

Με μία άκρως πειστική εμφάνιση, η Αργεντινή επικράτησε 2-0 της Πολωνίας στο στάδιο «974» της Ντόχα, πέρασε πρώτη και καλύτερη στους «16» του Μουντιάλ από τον 3ο όμιλο (2 νίκες, μία ήττα) και στην φάση των νοκ άουτ αγώνων θα παίξει με την Αυστραλία (Σάββατο, 3/12 στις 21:00). Η Πολωνία στάθηκε τυχερή, καθώς στην ισοβαθμία με το Μεξικό (από 4β.) είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων (2-2 η Πολωνία, 2-3 το Μεξικό) κι έτσι το 2-1 της ομάδας του Χεράρδο επί της Σαουδικής Αραβίας ήταν απλά μία νίκη... γοήτρου. Η ομάδα του Μιχνιέβιτς προκρίθηκε ως δεύτερη από το γκρουπ και την Κυριακή (4/12, 17:00) θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Γαλλία με το νικητή να προκρίνεται στους προημιτελικούς.

Ο Λιονέλ Μέσι μπορεί να μη σκόραρε απόψε, καθώς νικήθηκε από την Στσέζνι στο πέναλτι που εκτέλεσε στο 39΄, ωστόσο, με τη συμμετοχή του έφτασε τα 21 ματς σε τελική φάση Μουντιάλ, αφήνοντας πίσω του τον αείμνηστο, Ντιέγκο Μαραντόνα. Σημαντική βραδιά και για τον Έντσο Φερνάντες, ο οποίος σε ηλικία 21 ετών και 317 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που ξεκινά με την φανέλα της Αργεντινής σε ματς Μουντιάλ μετά τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος το 2006 εναντίον της Ολλανδίας ήταν μόλις 18 ετών και 362 ημερών! Το πρώτο σουτ στο ματς έγινε από το... κακό πόδι (δεξί) του Λιονέλ Μέσι στο 7ο λεπτό, από το ύψος της περιοχής, χωρίς ν΄ ανησυχήσει καθόλου ο Στσέζνι. Ο «ψύλλος» είχε... κέφια στο ξεκίνημα του αγώνα και στο 10΄ μπήκε από αριστερά, σούταρε κι ανάγκασε τον Πολωνό γκολκίπερ να διώξει σε κόρνερ. Η «αλμπισελέστε» ήταν κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο, παρότι δεν είχε τη μεγάλη ευκαιρία. Οι Πολωνοί αμύνονταν σωστά κι εύκολα ή, δύσκολα δεν επέτρεπαν στην ομάδα του Σκαλόνι να απειλήσει σε σημαντικό βαθμό την εστία του Στσέζνι. 

Το σουτ του Ακούνια στο 29΄ πέρασε λίγο άουτ από το αριστερό δοκάρι του έμπειρου κίπερ της Γιουβέντους, ενώ στο 33΄ ο Ντι Μαρία λίγο έλλειψε να σκοράρει με απευθείας κόρνερ. Και πάλι ο Στσέζνι έδειξε την κλάση του απομακρύνοντας σωτήρια σε νέο κόρνερ. Ο 32χρονος τερματοφύλακας με νέα φανταστική επέμβαση σε σουτ του Ακούνια στο 36΄ κράτησε ζωντανή την ομάδα του, ενώ δύο λεπτά μετά η Αργεντινή κέρδισε ένα άκρως... τραβηγμένο πέναλτι, που κατελόγισε ο Μάκελι στην προσπάθεια του Στζέζνι να απομακρύνει τη μπάλα και τον Μέσι να πέφτει στο έδαφος ενώ επιχειρούσε να πιάσει την κεφαλιά. Ο γκολκίπερ της Πολωνίας βρήκε πρώτα τη μπάλα και στη συνέχεια το κεφάλι του Μέσι, με τον Ολλανδό ρέφερι να συμβουλεύεται το VAR και δείχνει την «ασβεστένια βούλα». Ο Μέσι εκτέλεσε στο 39΄, αλλά ο Στσέζνι ήταν ξανά ανίκητος και με τρομερή απόκρουση στη γωνία του διατήρησε το 0-0, αποτέλεσμα με το οποίο οι δύο ομάδες μπήκαν στ΄ αποδυτήρια. Ένα πρώτο 45λεπτο στο οποίο η Αργεντινή υποχρέωσε την Πολωνία σε παθητικό ρόλο κι αν δεν ήταν σε μεγάλη βραδιά ο Στσέζνι το παιχνίδι θα είχε τελειώσει από πολύ νωρίς... 

Ό,τι δεν κατάφερε η Αργεντινή σε 45 λεπτά στο πρώτο μέρος, το πέτυχε στο πρώτο λεπτό του δεύτερου. Από τη συνεργασία Ντι Μαρία-Ντε Πολ και σέντρα του δεύτερου, ο Μακ Άλιστερ με ένα περίεργο σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Στσέζνι (1-0), ο οποίος αυτή την φορά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα. Η Πολωνία απείλησε άμεσα με την ισοφάριση στο 50΄, όταν ο προωθημένος Γκλικ έπιασε την κεφαλιά μετά από φάουλ κι έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ, στην πρώτη κλασική ευκαιρία της ομάδας του Μιχνιέβιτς στο ματς. Στο 61΄ ο Μακ Άλιστερ βρέθηκε σε επίκαιρη θέση στην περιοχή, αλλά αυτή την φορά το σουτ που επιχείρησε βρήκε σ΄ ετοιμότητα τον Στζέζνι. Το ματς κρίθηκε εν πολλοίς στο 67΄ με τον Άλβαρες να εκμεταλλεύεται την ασίστ του Φερνάντες και με σουτ «εγραψε» το 2-0. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι βγήκε τετ-α-τετ με τον Στσέζνι στο 73΄, αλλά αστόχησε. Το ίδιο έκανε λίγα λεπτά αργότερα και ο Λαουτάρο Μαρτίνες στην τελευταία μεγάλη φάση για την Αργεντινή στο ματς.

ΠΟΛΩΝΙΑ (Τσέσλαβ Μιχνιέβιτς): Στσέσνι, Κας, Γκλικ, Κίβιορ, Μπερεσίνσκι, Ζιελίνσκι, Μπιέλικ (62΄ Ντ. Σιμάνσκι), Κριχόβιακ (83΄ Πιάτεκ) , Φρανκόβσκι (46΄ Καμίνσκι), Σβιντέρσκι (46΄ Σκόρας), Λεβαντόβσκι

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια (59΄ Ταλιαφίκο), Ντε Πολ, Έντσο Φερνάντες (79΄ Πεσέλα), Μακ Άλιστερ (84΄ Αλμάδα), Μέσι, Άλβαρες (79΄ Λαουτάρο Μαρτίνες), Ντι Μαρία (59΄ Παρέδες)

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ 1-2

Το Μεξικό έκανε τιτάνια προσπάθεια για να ανατρέψει τη δυσμενή θέση του στην κατάταξη του 3ου ομίλου, αφού πριν τους αποψινούς τελευταίους αγώνες του γκρουπ ήταν τελευταίο, έφτασε κοντά στο στόχο του νικώντας τη Σαουδική Αραβία με 2-1, αλλά υστερούσε της Πολωνίας στα τέρματα (2-2 έναντι 2-3), στην ισοβαθμία που προέκυψε στους 4 βαθμούς. Το Μεξικό κατέλαβε την τρίτη θέση και η αραβική ομάδα την τέταρτη, αν και πριν την έναρξη των παιχνιδιών ήταν σε πλεονεκτική θέση μετά την παγκόσμια έκπληξη που είχε προκαλέσει με τη νίκη επί της Αργεντινής στην πρεμιέρα. Η «Τρι» ξεκίνησε δίνοντας φρενήρη ρυθμό στο παιχνίδι από το ξεκίνημα, αφού δεν της αρκούσαν απλά οι τρεις βαθμοί αλλά η νίκη με σκορ, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά τερμάτων από την Πολωνία.

Κατά συνέπεια οι Μεξικανοί μπήκαν με το πόδι στο... γκάζι και μόλις στο 3ο λεπτό ο Αλ Οβάις έσωσε τους Σαουδάραβες στο τετ α τετ με τον Βέγκα, ενώ στο 25΄ το σουτ του Πινέδα κόντραρε και η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του τερματοφύλακα. Στο πρώτο ημίχρονο ο άσος της ΑΕΚ έκανε εξαιρετική εμφάνιση δημιουργώντας αλλά και απειλώντας, όπως έκανε και στο 27΄ με κεφαλιά-ψαράκι αλλά και στο 41΄, όταν είδε την προσπάθειά του να κοντράρει και να καταλήγει κόρνερ. Τα πρώτα 45 λεπτά έληξαν χωρίς σκορ, αλλά το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Χεράρδο «Τάτα» Μαρτίνο, που έφτασε στο 1-0 στο 47΄ με τον Μάρτιν από κοντά, μετά από γύρισμα με «τακουνάκι» του Μόντες.

Ακόμη καλύτερα στη συνέχεια, έξι λεπτά αργότερα ο Σάντσες εκτέλεσε ένα φάουλ από τα 20-25 μέτρα... αλά Μέσι, σημειώνοντας ένα εκπληκτικό γκολ στο 53΄, ενώ στο 56΄ ακυρώθηκε γκολ του Λοσάνο (οφσάιντ). Οι Μεξικανοί είχαν πια ίδιους βαθμούς και τέρματα με τους Πολωνούς (έχαναν 2-0 από την Αργεντινή) αλλά χρειάζονταν ακόμη ένα γκολ, δικό τους ή της... Αργεντινής, καθώς υστερούσαν των Ευρωπαίων στο Fair Play (λιγότερες κίτρινες κάρτες). Προσπάθησαν να το βρουν με τον Μάρτιν στο 70ό λεπτό, αλλά το βολέ του σέντερ φορ της Αμέρικα κατέληξε μόλις άουτ. Κι ενώ ο χρόνος πίεζε, στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων κι ενώ οι παίκτες του Μαρτίνο βρίσκονταν όλοι στην επίθεση, οι Σαουδάραβες μείωσαν στο τελικό 1-2 στο πέμπτο των καθυστερήσεων με τον Αλ Νταουσαρί και γλίτωσαν από το... έμφραγμα τους Πολωνούς.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (Ερβέ Ρενάρ): Αλ Οβάις, Αλγκανάμ (88΄ Μπαχεμπρί), Αλ Μπουλαχί (37΄ Σαραχιλί), Αλ Αμρί, Ταμπακτί, Αλ Χασάν (46΄ Μαντού), Αλ Μπιρακάν, Αμπντουλχαμίντ, Αλ Νταουσαρί, Κανό, Αλ Σεχρί (62΄ Αλομπούντ).

ΜΕΞΙΚΟ (Χεράρδο Μαρτίνο): Oτσόα, Σάντσες (88΄ Κ. Άλβαρες), Μόντες, Μορένο, Γκαγιάρδο, Ε. Άλβαρες (88΄ Φούνες Μόρι), Τσάβες, Πινέδα (77΄ Ροντρίγκες), Βέγκα (46΄ Αντούνια), Λοσάνο, Μάρτιν (77΄ Χιμένες)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ -  ΔΑΝΙΑ 1-0

Η Αυστραλία έκανε την έκπληξη και προκρίθηκε στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, επικρατώντας 1-0 της Δανίας στην τελευταία αγωνιστική του 4ου ομίλου της διοργάνωσης. Το ματς έγινε στο στάδιο «Αλ Γιανούμπ» στην Αλ Ουάκρα και κρίθηκε από ένα γκολ του Μάθιου Λέκι στο 60΄. Έτσι, οι Αυστραλοί κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στο γκρουπ, πίσω από τη Γαλλία και στην επόμενη φάση θα αναμετρηθούν με την πρώτη του 3ου ομίλου (Πολωνία, Αργεντινή ή Σαουδική Αραβία). Οι Socceroos του Γκρέιαμ Άρνολντ επέλεξαν να αμυνθούν μαζικά στο α΄ ημίχρονο, θεωρώντας ότι μια ισοπαλία θα ήταν αρκετή για την πρόκριση. Προϋπόθεση ήταν να μη νικήσει η Τυνησία τη Δανία στον άλλον αγώνα του ομίλου.

Στο πρώτο 20λεπτο η Δανία έστησε... πολιορκία γύρω από την περιοχή του Ράιαν, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες. Απείλησε μόνο με ένα δυνατό σουτ του Γένσεν (11΄) από πολύ πλάγια θέση, που «έβγαλε» ο τερματοφύλακας. Σταδιακά η Αυστραλία ανέβασε πιο ψηλά τις γραμμές της, κράτησε περισσότερο τη μπάλα και έτσι το ημίχρονο ολοκληρώθηκε «σβηστά» με 0-0.  Ίδια γεύση και στα πρώτα 15 λεπτά, μέχρι που έγιναν γνωστά τα... μαντάτα από την Αλ Ραγιάν, όπου η Τυνησία είχε πάρει το προβάδισμα. Οι δύο ομάδες ήθελαν πλέον μόνο τη νίκη και σχεδόν άμεσα η Αυστραλία άλλαξε τη ροή της αναμέτρησης. Ο Μαγκρί με έξοχη κάθετη «έσπασε» το οφσάιντ της Δανίας και έβγαλε τον Μάθιου Λέκι σε θέση βολής.

Ο έμπειρος επιθετικός με άψογο διαγώνιο πλασέ έγραψε το 1-0 στο 60' και τοποθέτησε την ομάδα του σε τροχιά πρόκρισης. Η Δανία χρειαζόταν πλέον ένα μικρό θαύμα, αφού δεν προκρίνονταν ούτε με ισοπαλία. Ο Γιούλμαντ εξάντλησε όλες τις εναλλακτικές του στο 70΄ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανατρέψει τα δεδομένα και οι «Βίκινγκς» επιτέθηκαν μαζικά στο τελευταίο 20λεπτο. Δεν έδειχναν όμως ικανοί να το πετύχουν και όσο περνούσε ο χρόνος η απογοήτευση τους κυρίευε. Πιο εύκολα απ΄ότι περίμενε ακόμα κι ο Άρνολντ, η Αυστραλία κράτησε τη νίκη και προκρίθηκε για δεύτερη φορά στην Ιστορία της στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τώρα, ελπίζει ότι θα είναι πιο τυχερή, αφού το 2006 είχε «λυγίσει» 1-0 από την μετέπειτα θριαμβεύτρια Ιταλία, με πέναλτι του Τότι στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων! 

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Γκρέιαμ Άρνολντ): Ράιαν, Ντέγκενεκ, Σούταρ, Ρόουλς, Μπεϊτς, Λέκι (89΄ Χρούστιτς), Ιρβάιν, Μόουι, Γκούντγουιν (46΄ Μπάκους), Ντιουκ (82΄ ΜακΛάρεν), ΜακΓκρί (74΄ Ράιτ)

ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Γιούλμαντ): Σμάιχελ, Ράσμους Κρίστενσεν, Άντερσεν, Αντρέας Κρίστενσεν (46΄ Μπα), Μέλε (70΄ Κορνέλιους), Χέιμπιεργκ, Γένσεν (59΄ Ντάμσγκααρντ), Όλσεν (69΄ Σκοβ), Έρικσεν, Λίντστρεμ, Μπρέθγουεϊτ (59΄ Ντόλμπεργκ) 

ΤΥΝΗΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ 1-0

Το πρώτο γκολ της Τυνησίας στα γήπεδα του Κατάρ και η (τεράστια) πρώτη νίκη της, επί της Γαλλίας σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (1-0 με σκόρερ τον Καζρί) δεν έφταναν για να της χαρίσουν την πρόκριση στους «16» του εφετινού Μουντιάλ. Η νίκη της Αυστραλίας απέναντι στη Δανία (1-0), διατήρησε τα «καγκουρό» στη δεύτερη θέση του 4ου ομίλου και τους έδωσε το «εισιτήριο» για τα νοκ-άουτ, με τους Τυνήσιους να μένουν με την πικρή γεύση του αποκλεισμού, παρότι σημείωσαν μία απ’ τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ιστορίας τους, η οποία «σφραγίστηκε» στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων με την ακύρωση του γκολ του Γκριεζμάν ως οφσάιντ. Οριστικά στην πρώτη θέση η Γαλλία, που περιμένει πλέον να μάθει τον αντίπαλό της απ’ τον 3ο όμιλο, αντιμετωπίζοντας στις 4 Δεκεμβρίου στην Ντόχα, την ομάδα που θα τερματίσει στη δεύτερη θέση.

Στο «Education City Stadium» της πόλης Αλ-Ραγιάν η Τυνησία ξεκίνησε πολύ πιο δυνατά το ματς κι έψαξε από νωρίς το γκολ. Στο 8’ από εκτέλεση φάουλ του Σκίρι, ο Γκαντρί έκανε την προβολή και σκόραρε, όμως το τέρμα του ακυρώθηκε με υπόδειξη του VAR διότι ο σκόρερ ήταν εκτεθειμένος. Η Γαλλία προσπάθησε να ισορροπήσει το ματς μετά το εικοσάλεπτο και στο 25’ έχασε τη δική του πρώτη πολύ καλή ευκαιρία, όταν ο Φοφανά τροφοδότησε στην κόντρα τον Κομάν που ήταν μέσα στη μεγάλη περιοχή, αλλά ο εξτρέμ της Μπάγερν έχασε το κοντρόλ και το σουτ του από πλάγια θέση έφυγε άουτ. Στο 35’ η Τυνησία απείλησε και πάλι, όταν ο Καζρί βρήκε χώρο εκτός περιοχής και δοκίμασε σουτ με το αριστερό, με την μπάλα να πηγαίνει προς το κέντρο της εστίας και τον Μανταντά να αποκρούει με γροθιές. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Καζρί είχε άλλη μία τελική προσπάθεια, όμως το σουτ του έφυγε πάνω από τα δοκάρια.

Η Τυνησία συνέχισε να είναι πολύ πιο επιθετική και στο δεύτερο ημίχρονο και στο 58’ η επιμονή τους ανταμείφθηκε όταν ο Γουαχμπί Καζρί επιτέθηκε κατά μέτωπο και με όμορφο αριστερό συρτό πλασέ νίκησε τον Μανταντά, σημειώνοντας το πρώτο γκολ της ομάδας του σε Παγκόσμιο Κύπελλο και βάζοντας «φωτιά» στην εξέδρα που βρίσκονταν οι οπαδοί της Τυνησίας. «Φωτιά» που... έσβησε ωστόσο, μετά από δύο λεπτά, όταν ο Λέκι έβαλε τους Αυστραλούς μπροστά στο σκορ κόντρα στη Δανία και τους έφερε ξανά πάνω στη 2η θέση του 4ου ομίλου και σε τροχιά πρόκρισης.

Στο τελευταίο εικοσάλεπτο η είσοδος των Μπαπέ, Γκριεζμάν και Ντεμπελέ τόνωσε την επιθετικότητα της Γαλλίας που έφτασε κοντά στην ισοφάριση στο 82’ με τον Ντεμπελέ (απέκρουσε ο Νταχμέν), στο 85’ με τον Ραμπιό (κεφαλιά άουτ), στο 88’ με τον Μπαπέ και στο 90’ με τον Κόλο Μουανί (αποκρούσεις Νταχμέν), αλλά δεν μπόρεσε να βρει γκολ. Στο 90’+8’ ο Γκριεζμάν σκόραρε, ισοφαρίζοντας σε 1-1, με τον διαιτητή Μάθιου Κόνγκερ να σφυρίζει αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα. Παρόλα αυτά κλήθηκε από το VAR για να ελέγξει το γκολ του άσου της Ατλέτικο Μαδρίτης, κρίνοντας εντέλει έπειτα από on field review, πως ήταν οφσάιντ με αποτέλεσμα να το ακυρώσει. Οριστικοποιώντας δευτερόλεπτα αργότερα με το τελικό σφύριγμά του τη νίκη των Τυνήσιων, που πανηγυρίστηκε στις εξέδρες, μολονότι δεν είχε αντίκρισμα...

ΤΥΝΗΣΙΑ (Τζαλέλ Καντρί): Νταχμέν, Ταλμπί, Μεριά, Γκαντρί, Μααλούλ, Λεϊντουνί, Σκίρι, Μπρον, Κεσχρίντα, Σλιμανέ (83’ Αμπντί), Ρομντάν (74’ Σαλαλί), Καζρί (60’ λ.τρ. Τζεμπάλι).

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μανταντά, Ντισασί, Κονατέ, Βαράν (63’ Σαλιμπά), Καμαβινγκά, Γκεντουζί (79’ Ντεμπελέ), Τσουαμενί, Φοφανά (73’ Γκριεζμάν), Βερετού (63’ Ραμπιό), Κομάν (63’ Μπαπέ), Κόλο Μουανί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA