Μενού
  • Α-
  • Α+

«Διπλή πολιτική νίκη» μετρούσαν χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ευρωπαϊκό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση που στήριζε και ο Αλέξης Τσίπρας για άρση του καθεστώτος της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, ενώ παράλληλα απέρριψε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου  «το χάος που επικρατεί στην ΕΕ με τα εμβόλια επιβεβαιώνει δυστυχώς τις επιφυλάξεις και τους φόβους που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ο κ. Μητσοτάκης έταζε εμβολιασμό 4 εκατ. πολιτών ως το Μάρτιο. Παράλληλα όμως καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ την πρόταση πολλών επιστημόνων που στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ούτως ώστε το εμβόλιο να γίνει κοινό κτήμα των ευρωπαϊκών λαών και να ξεπεράσουμε γρηγορότερα την κρίση».

Όπως σχολίαζαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαίωσε το αυτονόητο της πρότασης Τσίπρα, αφού υπερψήφισε σχέδιο απόφασης για τον εμβολιασμό κατά του ιού Covid-19 και δέχτηκε την τροπολογία με την οποία υιοθετείται η λογική να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό. Σύμφωνα με την τροπολογία, «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες».

«Το χειρότερο όλων δε, είναι ότι η κα Μπακογιάννη και ο κ. Στυλιανίδης επέλεξαν - ίσως για να μην εκτεθούν αφού τηρούν άλλη στάση στην Ελλάδα - να απέχουν από την ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ το Λαϊκό κόμμα υπερψηφισε. Και το Συμβούλιο της Ευρώπης όχι μόνο υιοθέτησε την πρόταση για τις πατέντες, αλλά απέρριψε και την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνιζαν.

Κατηγορούσαν επίσης τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας πως «συνεχίζει να παραμένει παρατηρητής στα μείζονα στην Ευρώπη» σημειώνοντας πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία προχωρούν σε εθνικές κινήσεις για να εξασφαλίσουν εμβόλια, σε αντίθεση με τη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως «πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες, να μην αφήνει να χάνονται ευκαιρίες, γιατί σε αυτή τη φάση ο χρόνος είναι ανθρώπινες ζωές».

Το ζήτημα της πατέντας αναμένεται να πάει και στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν αποκλέιται ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει πρωτοβουλίες στηρίζοντας την πρόταση.

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με πανεπιστημιακούς

Το δεύτερο «μέτωπο» στο οποίο στρέφει τον αντιπολιτευτικό του λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της παιδείας, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει χθες σε τηλεδιάσκεψη που είχε με πανεπιστημιακούς πως συμφωνεί απόλυτα ότι όσοι αντιδρούν στη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, δεν παραγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξει επαρκής και αποτελεσματική φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε ακαδημαϊκοί και φοιτητές να είναι απόλυτα ασφαλείς. Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου, όπως σημείωσε, κινούνται οι αντιπροτάσεις που έχουν καταθέσει, τις οποίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τις αγνοεί. Εξέφρασε την άποψη ότι κανείς δεν έχει το προνόμιο της ευαισθησίας απέναντι στη βία και στη παραβατικότητα που πρωτίστως εμποδίζει τη διακίνηση των ιδεών και την αγώνων. «Ωστόσο αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι ένοπλοι αστυνομικοί μέσα στις σχολές και μάλιστα ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί όχι μόνο δεν θα λύσουν προβλήματα αλλά θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της Δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που συνειδητά η κυβέρνηση θέτει σε καραντίνα με πρόσχημα την πανδημία, κάνοντας λόγο για ευτράπελα σε σχέση με τη ξαφνική σπουδή απαγόρευσης συνάθροισης άνω των 100 ατόμων, που «προφανώς έχει να κάνει με τις αναμενόμενα κινητοποιήσεις των φοιτητών». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δυσανεξία στη κοινωνική διαμαρτυρία και επιθυμεί μια κοινωνία σε διαρκή ύπνωση και καραντίνα. Πρόσθεσε δε, ότι αν η κυβέρνηση ανησυχεί για την πανδημία, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να αναβάλλει την ψήφιση του νόμου για τη περίοδο που θα έχει επανέλθει η κανονικότητα. «Φέρνοντας το νομοσχέδιο υποβάθμισης των ΑΕΙ εν μέσω πανδημίας, είναι η ίδια η κυβέρνηση που προκαλεί την ένταση. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία επετειακή εκδήλωση όπως τη 17η Νοέμβρη, αλλά με τη σπουδή τους να περάσουν έναν νόμο με σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα απέναντι, σώνει και καλά μέσα σε συνθήκες πανδημίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ανατριχιαστική η δήλωση Συρίγου»

«Ανατριχιαστική» χαρακτήριζαν εξάλλου χθες από την Κουμουνδούρου τη δήλωση του  υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, ο οποίος όπως σημείωναν μιλώντας σε ακαδημαϊκούς επικαλέστηκε μια απόφαση της χούντας το 1969 σύμφωνα με την οποία είχαν ιδρυθεί αστυνομικά τμήματα εντός των πανεπιστημίων. «Με αυτό το επιχείρημα ο κ. Συρίγος επιχειρηματολόγησε υπέρ της ίδρυσης αστυνομίας πανεπιστημίων δημιουργώντας εύλογες απορίες για τους συνειρμούς που κάνουν στην κυβέρνηση και για το πού θέλουν να οδηγήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια» σημείωναν.

Ανέφεραν επίσης πως ήδη το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση “ανησυχητική” διαψεύδοντας ότι στο γνωστό πανεπιστήμιο λειτουργεί αστυνομία.

«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να προσπαθήσει να καταπνίξει τις αντιδράσεις απαγορεύοντας τις συναθροίσεις με στόχο την ακύρωση του συλλαλητηρίου της Πέμπτης» υποστήριζαν.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA