Μενού
  • Α-
  • Α+

Αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μόχαμεντ αλ Μένφι. Η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει στις διμερείς σχέσεις και στην προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις και στις προοπτικές σταθεροποίησης της χώρας.

Την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στον απόηχο της επίσκεψής του στη Λιβύη και τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της βουλής των Αντιπροσώπων. Η Αίγυπτος διατηρεί μεγάλο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, αφού τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική της χώρας επηρεάζουν και την ίδια, ενώ ο ισχυρός ρόλος της Τουρκίας στην Τρίπολη, είναι μεταξύ άλλων, ένας βασικός λόγος που έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου.

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει εκ νέου συναντήσεις με τον ομόλογό του, ενώ υπενθυμίζεται πως η τελευταία του επίσκεψη στο Κάιρο στις αρχές Μαρτίου, είχε ως στόχο την αναπροσαρμογή, από αιγυπτιακής πλευράς, των συντεταγμένων του οικοπέδου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ που αρχικά είχε σχεδιαστεί νότια από την οριογραμμή που η Τουρκία ορίζει ως δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στη συνάντηση της Κυριακής, που θα γίνει στον απόηχο της τετραμερούς συνάντησης στην Κύπρο μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Δένδιας αναμένεται να δώσει μια εικόνα των συζητήσεών του στη Λιβύη, αλλά και της επίσκεψής του στην Άγκυρα όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από λίγο από την Κύπρο, ο κ. Δένδιας επανήλθε στην πρόσκληση που έχει απευθύνει στον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έρθει στην Αθήνα, ενώ σε μια απόπειρα να κατεβάσει κάπως τους τόνους, τόνισε πως στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου «κάθε πλευρά επανέλαβε τις δικές της θέσεις» κι επανέλαβε πως η Αθήνα έχει δεσμευτεί για την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, ξεκινώντας από τις οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις.

Το στοίχημα της πενταμερούς

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα βρεθούν πάντως τη μεθεπόμενη Τρίτη στη Γενεύη, στο πλαίσιο της πενταμερούς για το Κυπριακό. Η διεθνής συνάντηση προσφέρει μια ακόμη ευκαιρία για άτυπη διμερή συνάντηση, αν και τα φώτα στο συγκεκριμένο διήμερο θα στραφούν στο εάν η Άγκυρα θα κάνει πίσω από τη θέση της περί λύσης δυο κρατών και θα συζητήσει εκ νέου το σχέδιο της δικοινοτικής, διζωνικής συνομοσπονδίας. Χθες ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως «μοναδική λύση, που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών», ενώ από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «είναι σημαντικό όλοι να διατηρούν ανοιχτό μυαλό σε αυτήν τη συνάντηση, προκειμένου αυτή η διαδικασία να προχωρήσει σωστά».

Την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία Δένδιας – Παναγιωτόπουλος

Ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ενώ την Τρίτη, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο θα ταξιδέψουν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την υπογραφή της συμφωνίας μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την μεταφορά μιας ομάδα χειριστών του που θα εκπαιδεύσουν το αντίστοιχο προσωπικό της Σαουδικής Αραβίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA