ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/05/2021 07:04

Άρση lockdown: Κλειδώνουν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού- Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού

Η κυβέρνηση κλειδώνει τις αποφάσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού από τις 14 Μαΐου, με όπλο τα self test. Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός από Παρασκευή.

Άρση lockdown: Κλειδώνουν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού- Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού
Άρση lockdown: Κλειδώνουν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού- Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού
Ανάγνωση:

Η αντίστροφη μέτρηση για την πιο γερή άρση περιορισμών φαίνεται πως έχει ξεκινήσει, καθώς σήμερα, σε νέο γύρο συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις τόσο για τους κανόνες που θα διέπουν τις μετακινήσεις εκτός νομού, όσο και για το τέλος των sms και το ωράριο κυκλοφορίας.

Όπως μετέδωσε χθες εγκαίρως το Reader.gr, η κυβέρνηση αποφάσισε η άρση των περιορισμών για τα εκτός νομού ταξίδια να αρθεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής, στις 06:00. Και αυτό γιατί τότε ολοκληρώνεται η ισχύς της ΚΥΑ που είναι σε εφαρμογή, συνεπώς απλώς δεν θα ανανεωθεί.

Όσο για τις μετακινήσεις εκτός νομού, το σενάριο στο τραπέζι, όπως αποτυπώθηκε σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, είναι το εξής: για όσους ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια self test ή μοριακού τεστ, εφόσον δεν είναι ήδη εμβολιασμένοι, ενώ για τη νησιωτική Ελλάδα το κεντρικό σενάριο είναι να ζητείται self-test ή έστω αποτέλεσμα μοριακού τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού στις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές συνδέσεις.

Όπως το έθετε στο Reader.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή χθες το βράδυ, «το πρόβλημα δεν είναι ο όγκος των διαθέσιμων test που είναι επαρκή, αλλά ο έλεγχος στα σημεία ενδιαφέροντος. Δεν είναι λογικό να γίνεται στα διόδια, είναι πιο εύκολο να γίνεται στα λιμάνια και στα αεροδρόμια». Βεβαίως, η ίδια πηγή παρέπεμπε στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα, πριν τις ανακοινώσεις της Τετάρτης, αφήνοντας ένα περιθώριο η υποχρεωτικότητα του self test για τα νησιά να μετατραπεί σε ισχυρή σύσταση. Άλλες κυβερνητικές πηγές, από την άλλη, θεωρούν ότι το σχέδιο αυτό σχεδόν δεδομένα θα προχωρήσει για τα νησιά, με δεδομένο ότι οι υγειονομικές μονάδες των νησιών είναι μακράν πιο αδύναμες σε σχέση με της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μετά τα μεσάνυχτα απαγόρευση κυκλοφορίας

Την ίδια ώρα, από αυτή την Παρασκευή θα ισχύει και νέο πλαίσιο για την απαγόρευση μετακινήσεων. Σίγουρη θεωρείται η παράταση κατά μια ώρα, από τις 23:00 στα μεσάνυχτα, ενώ κυβερνητικά στελέχη λένε στο Reader.gr ότι είναι πιθανό να πάει ακόμα και στις 00:30. Φυσικά, αυτό σημαίνει παράταση λειτουργίας στην εστίαση, ενώ μένει να φανεί αν από αυτό το Σαββατοκύριακο θα επιτραπεί η μουσική.

Παράλληλα, τα sms αναμένεται σιγά-σιγά και από το τέλος της εβδομάδας να σταματήσουν, με δεδομένο ότι πλέον επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ οι τουρίστες δεν θα στέλνουν μηνύματα. Αυτό θα συμπαρασύρει, βεβαίως, και το καθεστώς των ραντεβού στα εμπορικά καταστήματα, αν και θα παραμείνουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των πελατών ανά τετραγωνικά στην επιχείρηση, αλλά και η χρήση μάσκας και η διενέργεια self-test από το προσωπικό.

Τα πρωτόκολλα του τουρισμού

Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα ανακοινώσει το απόγευμα της Πέμπτης, σε συνέντευξη Τύπου, τα ακριβή πρωτόκολλα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αλλά και το κεντρικό σλόγκαν του ΕΟΤ, μαζί με την καμπάνια προβολής της χώρας στο εξωτερικό.

Οι ανακοινώσεις θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας και τις προϋποθέσεις, ενώ μένει να κλειδώσει έως την Πέμπτη αν θα ανοίξουν όλοι οι συνοριακοί σταθμοί στα χερσαία σύνορα. Εκκρεμότητα υπάρχει και με συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ρωσία, η οποία δεν ανοίγει ακόμα τις πτήσεις προς την Ελλάδα, παρά το ότι η χώρα μας θα δέχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Sputnik. Εξ ου και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα έχει έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον συμπρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, Υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ

Ως προς τις προϋποθέσεις εισόδου, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται στην ψηφιακή πλατφόρμα του PLF προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν αν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, αλλά και ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ SELF TEST ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ SMS 13033 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ LOCKDOWN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ