Μενού
  • Α-
  • Α+

Τελευταίο «χαστούκι» ήταν αυτό του State Department για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αφού η Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τις θρησκευτικές ελευθερίες, κατακεραυνώνει την Τουρκία για την απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, καταγράφοντας τις διαφωνίες που είχε εκφράσει η αμερικανική κυβέρνηση. Η Άγκυρα πάντως φαίνεται να αδιαφορεί για τις διεθνείς αντιδράσεις και στήνει νέο επικοινωνιακό σόου διοργανώνοντας την προσευχή για το Μπαϊράμι στην Αγία Σοφία μετά από 87 χρόνια.

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σημαντικότερου χριστιανικού μνημείου για να προσευχηθούν ενώ το παρών έδωσε και ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς. Μάλιστα σε ένα νέο προκλητικό κρεσέντο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατικές βλέψεις παραπέμποντας στον χάρτη του 1821, την ώρα που ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ξεκαθάριζε από το Φόρουμ των Δελφών πως τα ευρωπαϊκά και τα ελληνικά συμφέροντα είναι ένα και το αυτό.

Στην Αθήνα η απάντηση ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που επεσήμανε πως «το επίπεδο της προσέγγισης της Τουρκίας απέναντι στις ευρωπαϊκές αξίες, δηλαδή σε μία πιο ανοιχτή και φιλελεύθερη κοινωνία, έχει αρχίσει να υποχωρεί. Αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να είναι μια χώρα δαχτυλοδεικτούμενη για διάφορους λόγους, είναι δικό της θέμα» ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, επανέλαβε την θέση του πως η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όταν μιλάμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας, τότε μιλάμε για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, οπότε τα ελληνικά συμφέροντα είναι ευρωπαϊκά συμφέροντα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος διαπραγματευτικός ρόλος για την Ευρώπη. Ο ρόλος μας είναι σαφής. Είμαστε στο πλευρό της Κύπρου, είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά τους. Μια καλή σχέση Ευρώπης Τουρκίας ξεκινά με ένα ειλικρινές μήνυμα. Και το ειλικρινές μήνυμα είναι ότι δεν μπορείτε να γίνεται μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ας δουλέψουμε πάνω σε μια προνομιακή συνεργασία», είπε ο κ. Βέμπερ. Ο κ. Βέμπερ μάλιστα απέδωσε την προβληματική σχέση της Ευρώπης με την Άγκυρα στην τουρκική ηγεσία και συγκεκριμένα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σαφή μηνύματα και από τον Μπομπ Μενέντεζ

Ο αρχιτέκτονας του Νόμου για τον East Med, Μπομπ Μενέντεζ διαβεβαίωσε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών πως ο ίδιος θα ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο Μπάιντεν ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για ενεργειακή και αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην περιοχή, ενώ υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα είναι απόλυτα ξεκάθαρος στην συνάντησή του με τον Ερντογάν για τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι. «|Δυστυχώς η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάν δεν είναι έτσι. Και η Τουρκία έχει προβεί σε μια σειρά άλλων αρνητικών ενεργειών στην περιοχή. Αυτό που κάνει στον εναέριο χώρο της Ελλάδας με τις υπερπτήσεις των αεροπλάνων της, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Κύπρου και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, η απειλή της να επεκτείνει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε μια περιοχή μέχρι τη Λιβύη, δεν πρόκειται να σταθεί στο διεθνές πεδίο», είπε ο κ. Μενέντεζ που επεσήμανε πως στη συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον Ταγίπ Ερντογάν πως στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν κι άλλες επιλογές για τις ΗΠΑ πέραν της Τουρκίας.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA