Των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια μέχρι τέλους, ως μοναδική λύση για την προάσπιση του συμφέροντος των παιδιών μεγαλώνοντας και με τους δύο γονείς τους μετά τη διάλυση του γάμου, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, απορρίπτοντας τις 10 τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι βουλευτίνες της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, που επέμειναν και σήμερα στα «φίλια» πυρά υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.
Διαβάστε ακόμη: Συνεπιμέλεια: Η πρώτη αντίδραση Τσιάρα για το «αντάρτικο» Γιαννάκου - Κεφαλογιάννη που κατέθεσαν 10 τροπολογίες
Ο Κώστας Τσιάρας προχώρησε μόνο σε νομοτεχνικές βελτιώσεις επί τριών άρθρων του νομοσχεδίου, κυρίως για να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατοικία των παιδιών, απαλείφοντας τον όρο «συνήθως» από την πρόβλεψη «στο σπίτι του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει το παιδί», ώστε να μην υπάρχει παρερμηνεία. Η εν λόγω αλλαγή συνιστούσε ένα από τα αιτήματα των δύο «γαλάζιων» βουλευτών.
Τσιάρας: Αποδόμηση του νομοσχεδίου θα διαιώνιζε το πρόβλημα
Από εκεί και πέρα, ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε το μπαράζ τροπολογιών τους, σημειώνοντας ότι αποδόμηση του νομοσχεδίου θα οδηγούσε απλώς στη διαιώνιση του προβλήματος και σχολιάζοντας μάλιστα ότι τέτοια στάση σηματοδοτεί επιδίωξη μη αλλαγών.
«Να ζητάει κανείς να αποδομηθεί ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο την προηγούμενη μέρα της ψήφισής του, ενώ υπάρχει η εκπεφρασμένη θετική άποψη των φορέων και έχει ρεκόρ σχολίων στη διαβούλευση κι όλοι μας αναγνωρίζουμε το πρόβλημα ως υπαρκτό, είναι στην πραγματικότητα σαν να λέμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσει τίποτε», σημείωσε ο κ. Τσιάρας.
Απευθυνόμενος μάλιστα στην κ. Γιαννάκου που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, σχολίασε πως οι μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζουν πάντα έντονες αντιδράσεις απ’ όσους έχουν διαφορετική άποψη, υπενθυμίζοντάς της την πολεμική που είχε αντιμετωπίσει η ίδια ως υπουργός όταν επιχείρησε τη μεταρρύθμιση στην παιδεία.
«Δεν είναι θέμα ούτε νικητών ούτε ηττημένων, ούτε της μητέρας ούτε του πατέρα, αλλά θέμα που προέρχεται από το δικαίωμα του παιδιού και της πολιτείας να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που κρυμμένο χρόνια στο χαλί δεν τύγχανε της επίλυσής του. Είμαστε εδώ, πλην των κατατεθειμένων τροπολογιών, να ακούσουμε τυχόν προτάσεις και να δούμε τι μπορεί να γίνει Αλλά, με το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είτε υιοθετώντας μία άποψη που ξέρουμε ότι δεν δίνει λύση είτε εμμένοντας σε φραστικές αναφορές, ξέρετε καλά ότι δεν δίνεται λύση», επισήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Γιαννάκου: το νομοσχέδιο θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα
Στα «φίλια» πυρά είχε επιμείνει νωρίτερα η Μαριέττα Γιαννάκου, επαναδιατυπώνοντας την έντονη διαφωνία της με κρίσιμες διατάξεις του νομοσχέδιου. Υποστήριξε πως παρά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του Υπουργού, αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στα παιδιά διαζευγμένων γονέων, θα επιφέρει περισσότερες συγκρούσεις και ότι δεν είναι πιστό στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και της Κωνσταντινούπολης, ενώ άφησε αιχμές για αποκλεισμό από τη διαβούλευση παραδοσιακών οργανώσεων και συμμετοχή άλλων που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα.
Κεντρικά σημεία της διαφωνίας της αποτελούν οι διατάξεις που προβλέπουν από κοινού και «εξίσου» γονική μέριμνα και εισάγουν το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στον χρόνο που θα περνάει το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δε διαμένει. Οι εν λόγω διατάξεις, ωστόσο, συνιστούν τον πυρήνα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
«Δεν συμμετείχαν παραδοσιακές γυναικείες οργανώσεις στο διάλογο. Είδαμε αντίθετα απίθανες οργανώσεις, “Ενεργοί Μπαπάδες”, “Συνεπιμέλεια” και άλλους με τρομερές διαφημίσεις, που σημαίνει χρήμα. Είδαμε επίσης μια πανομοιότυπη επιστολή που στέλνετε στα e-mail μας, την οποία υπογράφουν διάφορα ονόματα χωρίς λοιπά στοιχεία, δηλαδή μια ψευδή επιστολή. Μήπως είναι ένα γραφείο που διαθέτει και χρήμα και στέλνει όλα αυτά με ψευδή ονοματολογία; Εγώ αυτό πιστεύω. Οι επιστημονικοί φορείς που δεν έχουν άμεση εμπλοκή υπήρξαν αντικειμενικοί και έκαναν παρατηρήσεις που κάναμε και εμείς. Αντίθετα οι λιγότεροι φορείς επικρότησαν το νομοσχέδιο και έκαναν παρατηρήσεις που δεν έχουν σχέση με το συμφέρον του παιδιού. Φοβάμαι ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις», κατέληξε η κ. Γιαννάκου.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια μεθαύριο Τετάρτη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.