Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει σήμερα το ταξίδι του από το Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ Αλ-Μαλίκι. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι ο Nίκος Δένδιας θα είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποιεί σειρά επαφών με τους ομολόγους του των κρατών της περιοχής, σε μια προσπάθεια της Αθήνας να παίξει ένα ρόλο άτυπης διαμεσολάβησης στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Για την Αθήνα είναι πάντως πολύ σημαντική η σημερινή συζήτηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, η οποία υποδηλώνει το εύλογο ενδιαφέρον της χώρας για την προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και τη διατήρηση του καθεστώτος τους, τη στιγμή που άλλες δυνάμεις πιέζουν ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο του Πατριαρχείου.

Διαβάστε ακόμη: Δένδιας: Τηλεφωνικές επαφές με Σούκρι και Πάιατ - Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, ούσα ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Ριάντ Αλ-Μαλίκι.. Επίσης, σήμερα ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή. Ευνόητο είναι πως η επίσκεψη Δένδια θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να μεταφέρει μια εικόνα από το πεδίο και να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία των εξελίξεων στο Ισραήλ. Αμέσως μετά ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϋμάν Σαφάντι.

Την Πέμπτη ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάϊρο όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, με τον οποίο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία.

Εξακολουθεί να προκαλεί η Άγκυρα για τη Θράκη 

Για όσο διάστημα πάντως η Άγκυρα ξεχνάει την Ανατολική Μεσόγειο, θυμάται τη Θράκη. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, που πρόσφατα είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στη Ξάνθη και στην Κομοτηνή, επέμεινε και χθες να μιλάει για «τουρκική μειονότητα της Θράκης», ενώ για διαστρέβλωση της πραγματικότητας έκανε για άλλη μια φορά λόγο η ελληνική κυβέρνηση. «Είναι ξεκάθαρη η πρόβλεψή της Συνθήκης της Λωζάνης για μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα. Οτιδήποτε άλλο είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραποίηση των στοιχείων», είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Την ίδια ώρα πάντως, εντείνονται οι επαφές ανάμεσα στα επιτελεία των δύο χωρών ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μάϊου. Εντός του μήνα θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ η Αθήνα περιμένει την τουρκική πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές. «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει, βρίσκεται και είναι στο χέρι της Τουρκίας το πως θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία, σε κάθε περίπτωση, εφόσον προχωρήσει θυμίζω ότι το επόμενο στάδιο θα ήταν μια διαπραγμάτευση και αν αυτή δεν ευοδωθεί, η προσφυγή στην Χάγη κατόπιν συνυποσχετικού», είπε χθες η κ. Πελώνη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA