Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο τρόπο εκλογής των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το οποίο καταργείται η απλή αναλογική που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε κατά την κυβέρνηση ακυβερνησία στους ΟΤΑ.

Διαβάστε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ: Θυμηδία προκαλούν τα SMS Καλογρίτσα με Παππά

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023,  η εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών θα καθίσταται εφικτή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43% συν μία ψήφο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Δείτε το σχέδιο νόμου εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11644790.pdf

Παράλληλα με το σχέδιο νόμου:

  • εισάγεται πλαφόν εισόδου στα Συμβούλια 3%
  • επαναφέρεται η 5ετής θητεία και γίνεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων
  • επαναφέρεται η 5ετής θητεία

Αναλυτικότερα, οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πλαφόν εισόδου 3%

Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.

Εκλογή συμβουλίων σε όλη την επικράτεια χωρίς εξαιρέσεις

Επιπλέον, προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα, για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.

Για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, με στόχο τον πλήρη έλεγχο των εκλογικών δαπανών και τη γνωστοποίηση των υποψηφίων εγκαίρως στο εκλογικό σώμα.

Με πληθυσμιακές κλίμακες ο αριθμός των μελών των Συμβουλίων

Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους, με στόχο τον εξορθολογισμό, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ.

Παρεμβάσεις μετά τη διαβούλευση

Μετά και τη δημόσια διαβούλευση, το αρμόδιο Υπουργείο κατανοώντας τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν, επέφερε στοχευμένες παρεμβάσεις.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος που αποτελείται από περισσότερες από 6 δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.

Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ. Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Τέλος, και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA