Μενού
  • Α-
  • Α+

Με 156 «ΝΑΙ», μόνο από την κυβερνώσα πλειοψηφία έναντι 20 κατά σε σύνολο 176 ψηφισάντων, εγκρίθηκαν τα άρθρα 7 και 13 του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, με τη ΝΔ να καταγράφει όπως αναμενόταν δύο διαρροές, από τις κυρίες Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη, που είχαν δηλώσει ξεκάθαρα τη διαφωνία τους με συγκεκριμένες ρυθμίσεις προαναγγέλλοντας ότι θα λειτουργήσουν κατά συνείδηση. 

Διαβάστε ακόμη: «Σπάει την καραντίνα» ο Τσίπρας στη Βουλή και καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα

Δύο «ΟΧΙ» μέχρι τέλους από Γιαννάκου - Κεφαλογιάννη

Αν και από τη ΝΔ δεν είχε τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, λόγω του ευαίσθητου περιεχομένου του νομοσχεδίου, Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη πήγαν έτσι κι αλλιώς το «αντάρτικο» μέχρι τέλους, καταψηφίζοντας στην ονομαστική ψηφοφορία αμφότερα τα άρθρα για την από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα και το μαχητό τεκμήριο του 1/3 του χρόνου, όπως είχαν ανακοινώσει και μάλιστα με σκληρή  γλώσσα.

Στις ρητορικές εντάσεις φαίνεται ότι περιορίστηκαν αντιθέτως άλλοι γαλάζιοι βουλευτές όπως οι Μανούσος Βολουδάκης και  Χαράλαμπος Αθανασίου, οι οποίοι είχαν διατυπώσει επίσης προβληματισμό για την από κοινού και «εξίσου» γονική μέριμνα μετά τη διάλυση του γάμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική αλλά απείχε

Στα πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά καταγράφεται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρότι προκάλεσε την ονομαστική ψηφοφορία, οι βουλευτές του απείχαν από αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση επιστολικών ψήφων αντί της φυσικής παρουσίας, καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως χειραγώγηση της ελεύθερης ψήφου. Μοναδικός σκοπός αυτής της ονομαστικής ήταν να καταδείξει τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, οι οποίες όμως ήταν ήδη δημόσια και απολύτως ξεκάθαρα διατυπωμένες. Εντέλει μάλλον λειτούργησε ως «σωσίβιο» για το ΚΙΝΑΛ.  

Αποχή και από το Κίνημα Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής, κατήγγειλε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως τραγέλαφο, δηλώνοντας δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Κώστα Σκανδαλίδη, ότι αρνείται να νομιμοποιήσει τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, συνεπώς επιλέγει επίσης την αποχή.

Πιθανόν βέβαια να αξιοποιήθηκε αυτό το γεγονός από το ΚΙΝΑΛ ως μία διέξοδος στις δικές του εσωκομματικές διαφοροποιήσεις, που θα καταγράφονταν έτσι κι αλλιώς δια της αποχής των διαφωνούντων με το «ΟΧΙ» του κόμματος, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και με άγνωστο το τι θα έπρατταν οι κ.κ. Δ. Κωνσταντόπουλος και Δ. Μπιάγκης, που επίσης τάσσονταν υπέρ των ρυθμίσεων. 

Επισημαίνεται, βέβαια πως ούτε η Χαριλάου Τρικούπη είχε επιβάλλει κομματική πειθαρχία λόγω του ευαίσθητου κοινωνικού ζητήματος. Νωρίτερα, το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί επί της αρχής μόνο με τις θετικές ψήφους της ΝΔ. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν δια των εισηγητών τους - όπως είχαν προαναγγείλει - ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡα25, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Τσιάρας: Μοναδικός μας γνώμονας το συμφέρον του παιδιού

Τη διαβεβαίωση ότι μοναδικός γνώμονας του νομοσχεδίου είναι το συμφέρον του παιδιού και συγκεκριμένα η διαμόρφωση μίας νέας φιλοσοφίας, όπου οι γονείς που χωρίζουν θα βρίσκουν μία λύση μεταξύ τους ή με διαμεσολάβηση χωρίς προσφυγές στα δικαστήρια, που πληγώνουν το παιδί, παρείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κλείνοντας τη διήμερη συνεδρίαση.

Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά τη μομφή περί συγγραφής του νομοσχεδίου από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και αντιμετώπισης του παιδιού ως «βαλίτσα ή  οικόπεδο» που είχε εξαπολύσει ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προσχηματικές αιτιάσεις, λαϊκισμό και μικροκομματική λογική.

«Εργαλειοποιούνται τα παιδιά σε αυτή τη διένεξη μετά το χωρισμό; Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Όμως δεν ήταν μια ιστορική ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να συνδιαμορφώσουμε ένα νομοσχέδιο, στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας στην κοινωνία κι όχι διχασμού; Δυστυχώς τη χάσαμε αυτή την ιστορική ευκαιρία. Ο χρόνος θα δείξει ποιος στάθηκε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας», σημείωσε ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ενώ παρείχε ξανά ρητές διαβεβαιώσεις ότι το νομοσχέδιο κλείνει οριστικά οποιοδήποτε παράθυρο αξιοποίησής του από γονείς που ασκούν ενδοοικογενειακή βία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA