Μενού
  • Α-
  • Α+

Με φόντο τα γεγονότα της Λευκορωσίας και την απόφαση για κυρώσεις εις βάρος του Μινσκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, 25 Μαΐου, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής και μιλώντας σε δημοσιογράφους, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «με αίσθημα ενότητας και ευθύνης, η ΕΕ κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς ένα πλαίσιο αποφάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου, αντίστοιχο με τη σοβαρότητα της πράξης». Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο για να γίνει το κείμενο συμπερασμάτων πιο σκληρό

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: Ο Ιάσων Ζήσης αποκαλύπτει γιατί αποβιβάστηκε στο Μινσκ από την πτήση

«Η πράξη συνιστά απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας». Είναι μια πράξη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός ΕΕ. Το καθεστώς έλαβε το μήνυμα ότι η Ευρώπη, όταν θέλει, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και να κάνει τη ζωή του δύσκολη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός αεροπλάνου συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής. Οι φήμες είναι εντελώς ανυπόστατες», ήταν η απάντηση που έδωσε στον CEO της Ryanair για «πράκτορες εντός του αεροπλάνου». 

Σύντομα το πιστοποιητικό κορονοϊού

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατόν», στη βάση των ελληνικών προτάσεων, με ενιαίους κανόνες. 

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι ένα εργαλείο διευκόλυνσης των ταξιδιών που δεν υποκαθιστά τυχόν επιμέρους εθνικούς κανόνες που μπορούν να επιβάλλονται. «Τι θα κάνει κάθε χώρα είναι εθνική αρμοδιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ήδη οι βασικοί κανόνες υπάρχουν και στην ελληνική περίπτωση έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, όπως είπε, επέμεινε στην αμοιβαιότητα των περιορισμών ως προς το πιστοποιητικό. Αν, για παράδειγμα, η Ελλάδα ζητά τεστ αντιγόνου για να έρθει κάποιος, αντίστοιχος θα πρέπει να είναι και κατά την επιστροφή του στη χώρα προέλευσης. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα», είπε επίσης για το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων και εντός του καλοκαιριού. 

Να ξεπεράσουν τον φόβο

Επέμεινε, πάντως, ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», καθώς, πολίτες εξακολουθούν να μπαίνουν στα νοσοκομεία και είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, αλλά δεν το έχουν κάνει. «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο. Και όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή», επέμεινε ο πρωθυπουργός. 

«Δεν αντιμετωπίζω καθόλου υποτιμητικά ή κουνώντας το δάχτυλο τους συμπολίτες μας που ακόμα σκέπτονται να εμβολιαστούν. Ζητώ να κάνουν την επιπρόσθετη προσπάθεια να το ξεπεράσουν και να δουν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν αυτή την απόφαση», προσέθεσε. Εμφανίστηκε, δε, ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμών και τα κλεισμένα ραντεβού βελτιώνονται. Μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίηση του και για τη θετική ανταπόκριση από τους νεαρότερους πολίτες, εκτιμώντας ότι η δυναμική είναι τέτοια που θα φτάσουμε συντομότερα στο τείχος ανόσιας

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έχουμε στη διάθεση μας τις ενισχυτικές «τρίτες δόσεις» που θα απαιτηθούν για τον επιπρόσθετο εμβολιασμό πολιτών 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους. «Η Ευρώπη βρήκε τον ρυθμό της και κινήθηκε έστω και καθυστερημένα για να καλύψει το χαμένο έδαφος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA