Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή, με τις δηλώσεις που θα κάνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ να αναμένεται να προσδιορίσουν και το κλίμα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Διαβάστε ακόμα: Μήνυμα Τσαβούσογλου από Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Στόχος να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Οι δηλώσεις που θα κάνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και το πόσο θα επιδιώξει να πολώσει το κλίμα των συνομιλιών θα καθορίσουν και τη στάση που θα τηρήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών στις συναντήσεις που θα έχουν με τον Τσαβούσογλου τη Δευτέρα (31/5) στην Αθήνα. Εκτιμήσεις πάντως από ελληνικές πηγές αναφέρουν πως δεν περιμένουν να εκτροχιαστεί η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Προκλήσεις πριν τη Θράκη

Τα πρώτα δείγματα πάντως μόνο ως ευοίωνα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς με αφορμή τη συμπλήρωση 568 ετών από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψαν να προχωρήσουν σε εμπρηστικές αναρτήσεις πανηγυρίζοντας για την αποφράδα 29η Μαΐου 1453.

Στην ανάρτησή του χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος έγραψε: «Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη. Ο Μωάμεθ είπε ότι ‘η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι σπουδαίος στρατηγός ο στρατηγός που θα την κατακτήσει, πόσο μεγάλος στρατός είναι αυτός ο στρατός’», ενώ συνόδευσε τομε φωτογραφία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, με τους 4 μιναρέδες.

 Το πρόγραμμα Τσαβούσογλου

Όσον αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη την Κυριακή 30 Μαΐου, έχει ως εξής:

- Άφιξη στην Αλεξανδρούπολη κατά τις 11:00.

- Πρώτος του σταθμός το τουρκικό Προξενείο. εκεί θα έχει συναντήσεις με τον Πρόξενο Μουράτ Ομερογλου και τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ. Πιθανόν να συναντηθεί και με το γιο του άλλοτε βουλευτή και ιδρυτή του κόμματος «Εμπιστοσύνη» Αχμέτ Σαδίκ, Λεβέτ Σαδίκ.

- Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα μέρος που είχε βρεθεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2017. 

- Στις 13:30 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει γεύμα στα Θάμνα, όπου και θα συναντηθεί με αιρετούς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν προσκληθεί και οι μειονοτικοί βουλευτές Αχμέτ Ιλχάν (ΚΙΝΑΛ) Μπουρχάν Μπαράν (ΚΙΝΑΛ) και Χουσειν Ζειμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) όπως επίσης και τρεις μειονοτικοί δήμαρχοι της περιοχής.

- Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί τον τάφο του άλλοτε βουλευτή και ιδρυτή του κόμματος «Εμπιστοσύνη» Αχμέτ Σαδίκ.

Είναι άξιο αναφοράς πως στο επίσημο πρόγραμμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν περιλαμβάνεται επίσκεψη στα πομακοχώρια, αν και η τουρκική πλευρά είχε κάνει σκέψεις για μία μετάβαση του κ. Τσαβούσογλου στο χωριό Πάχνη της Ξάνθης. Είναι το χωριό, οι μαθητές νηπιαγωγείου του οποίου είχαν συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δεν είχε αρέσει καθόλου στην Άγκυρα. Στα πομακοχώρια όμως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θεωρείται ανεπιθύμητος με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων να τον χαρακτηρίζει ως «persona non grata»

Πρόεδρος Πομάκων στο Reader: Ανεπιθύμητος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα πομακοχώρια

Χαρακτηριστικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στα πομακοχώρια κατά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, Ιμάμ Αχμέτ, στο Reader ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή, και όπως είπε, εάν ανέβει στα πομακοχώρια θα είναι προσβολή. Συγκεκριμένα ο κ. Αχμέτ ανέφερε ότι: «Επειτα απ' όσα μας έχουν κάνει, γιατί να έρθει ο κ. Τσαβούσογλου; Θα είναι προσβολή για εμάς εάν θα ανέβει στα πομακοχώρια. Ειδικότερα εάν θα επιχειρήσει να πάει στο χωριό Πάχνη, θα φανεί ότι θα είναι μια προσπάθεια αντίδρασης κατά της ενέργειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που μίλησε σε τάξη σχολείου του χωριού». Στη συνέχεια ο κ. Αχμέτ συμπλήρωσε ότι: «εμείς οι Πομάκοι υποφέρουμε από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Μας αντιμετωπίζουν όλους σαν να είμαστε Τούρκοι. Δεν είμαστε Τούρκοι, εμείς υπάρχουμε στην περιοχή εδώ και 3.000 χρόνια και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ».

Παράλληλα, ο κ. Αχμετ κατήγγειλε ότι ο αγώνας και η στάση του Συλλόγου για τα ζητήματα της πομακικής κοινότητας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ορισμένους κύκλους, οι οποίοι έχουν καταφερθεί εναντίον του. «Μας λένε πουλημένους,  δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τις περισσότερες λέξεις που χρησιμοποιούν. Μας υποχρεώνουν να μαθαίνουν τα παιδιά μας την τουρκική γλώσσα από έξι ετών και όχι τα πομακικά που είναι και η μητρική τους. Σαν σύλλογος σκοπός μας είναι να ακούσει όλη η Ελλάδα ότι εδώ στην περιοχή δεν είμαστε Τούρκοι, είμαστε Πομάκοι. Μπορεί να είμαστε μουσουλμάνοι αλλά είμαστε Έλληνες πολίτες! Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή την ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αχμέτ τόνισε ότι αν έβλεπε τον κ. Τσαβούσογλου μπροστά του θα του έλεγε: «Γύρνα πίσω, είσαι ανεπιθύμητος στα χωριά μας».